Є простий досвід боротьби із Covid-19

2454 0
У Торонто, до прикладу, правила карантину залишаються доволі суворими – жорсткішими, ніж в Україні, хоча ситуація з коронавірусом тут менш серйозна. Є один простий досвід, який українцям варто перейняти, – піти і щепилися. Ігнорувати вакцинацію, і нарікати, що будуть обмеження, локдауни, а потім запитувати, хто буде компенсовувати – це нелогічно.
Фото: Newsaf

Фото: Newsaf

Експосол Канади в Україні Роман Ващук розповів про суворий карантин у Канаді і дав кілька порад для України, як протидіяти поширенню коронавірусу.

Боротьба з коронавірусом в Канаді активно провадилась на всіх трьох рівнях влади: федеральній, провінційній і міській. Федеральна приймала рішення щодо організації вакцинації і загальних правил, зокрема й стосовно подорожей, які тут були заборонені. Влада провінції вирішувала основні правила карантину. Вони були і досі залишаються доволі суворими – жорсткіші, ніж в Україні.

Читайте також: «Після 18.00 години у нас безлюдно». Давід Стулік порівняв карантин у Львові та Празі

Крамниці і ресторани можуть працювати максимум на половину. Є обмеження щодо кількості людей, які можуть перебувати в приміщенні одночасно. Зовсім закритими для відвідувачів приміщення ресторанів були від листопада до квітня, вони працювали лише на виніс. У лютому дещо послабили обмеження, відкрили ресторани, але почалось загострення із поширенням нового штаму коронавірусу, тому все повернули.

Тож, у такій ситуації потрібно було, щоби впродовж весняно-літнього сезону ресторани могли максимально заробити і вижити. Минулого літа створили програму CafeTO.

Північноамериканські міста – це не Париж, не Львів. Там вулиці не використовують для облаштування терас для ресторанів. Це переважно проїжджа частина, але місто пішло на те, щоби закрити значну частину паркувальних місць на вулиці перед ресторанами і барами для того, щоби облаштувати тераси.

Мерія забезпечила заклади засобами безпеки – там встановлюють великі цементні бокси, які розділяють територію ресторану від проїжджої частини. Ці блоки прикрасили вазонами та квітами.

До того ж, у деяких районах міста дозволили голоснішу вуличну музику. Переважно таке забороняють, аби не дратувати сусідів, але щоби більше життя відбувалось надворі, а не в приміщенні, пішли на лібералізацію цих правил.

Читайте також: Лікарі розповіли, чи відрізняється лікування вакцинованих та невакцинованих пацієнтів

Тепер місто проводить віртуальне опитування про те, чи слід це продовжити на осінній період, і навіть після пандемії. З квітня до жовтня погода дозволяє сидіти на вулиці. Такі рішення допомагають цьому сектору максимально використати те півріччя.

Це приваблює, сприяє внутрішньому туризму, коли люди не мали можливості подорожувати за кордон, то почали придивлятися до власного чи сусіднього міста.

Зараз в Торонто ситуація з коронавірусом менш серйозна, ніж в Україні, ніж в США. Але там по-іншому вимірюють ризики.

Федеральний уряд розробив програму економічної підтримки для бізнесу. Доволі щедро і швидко виплатили компенсацію тим, хто не міг працювати через карантинні обмеження. Її тепер скорочують, бо люди, отримуючи допомогу, не мали мотивації працювати.

Читайте також: Чого нас навчила пандемія. Підсумки 4-го Міжнародного саміту мерів

Є один простий досвід, який я хотів би, щоби українці перейняли, – це щоби всі пішли і щепилися. Ігнорувати вакцинацію і нарікати, що будуть обмеження, локдауни, а потім запитувати, хто буде компенсовувати – це нелогічно. Значно дешевше знайти пів години і провакцинуватися, ніж сидіти без роботи чи в лікарні. У Торонто понад 80% вакцинованих у тих вікових категоріях, які відкриті до вакцинації. Антивакцинатори також є, але їх 7 – 8%.

Зазначимо, що у МОЗ України прогнозують, що через два або три тижні кілька областей України, у тому числі і Львівська, можуть перейти до «червоної» зони адаптивного карантину. Зараз регіон демонструє ознаки «помаранчевого» рівня. Головний медик Львівщини Орест Чемерис зауважив, що вже наприкінці жовтня цього року в області може розпочатися новий локлаун.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!