Їсти, пити, відпочивати. Як за літо укріпити імунітет

4448 0
Влітку своєму організму потрібно приділити максимум уваги, щоб підняти свій імунітет і покращити метаболізм.
Фото: korysniporady.com.ua

Фото: korysniporady.com.ua

Кандидатка медичних наук, доцентка кафедри клінічної імунології та алергології ЛНМУ ім. Данила Галицького, імунологиня, алергологиня Львівського діагностичного центру Христина Ліщук-Якимович розповідає Tvoemisto.tv про те, як укріпити імунітет за літо, що варто споживати, а чого краще уникнути, і також про те, скільки повинна тривати відпустка, аби підпищити імунітет.

Укріпити імунну систему за літо можливо, але на короткий період, наприклад, кілька місяців, а не на кілька років наперед. Цей період, навіть коли він не спекотний, дуже сприятливий для організму та підняття імунітету. Можна більше перебувати на свіжому повітрі, активно проводити час, споживати корисні, вітамінізовані продукти.

Про що потрібно подбати і що споживати?

Щоб довгий час залишатися здоровими і працездатними, потрібно дбати про правильний спосіб життя і відмовитися від шкідливих звичок. Раціон повинен бути збалансованим і у ньому мають переважати правильні жири, тобто горіхи, насіння і залужнюючі продукти.

Читайте також: Втекти від дощу. Як зі Львова дістатися до моря

Продукти з низьким глікемічним індексом і високою кількістю клітковини (цільнозернові продукти, овочі та фрукти, які ростуть і дозрівають у нашій місцевості) піднімають імунітет. Яблука, груші, сливи, огірки, помідори, особливо листя салату, в яких дуже багато вітаміну D, цибуля, часник, морква корисні на макро-, мікроелементи та вітаміни. Улітку їх потрібно споживати часто і у достатній кількості. Натомість у привезених овочах та фруктах користі мало, адже часто їх обробляють хімічними осередниками. Їх вживати не варто.

Також слід споживати більше морських продуктів, що містять Омега-3. Вони знижують рівень запальних процесів в організмі та виштовхують некорисні жири, які формують холестеринові бляшки. Рибу бажано вживати морську, але старайтеся, щоб вона була не переморожена. Її в раціоні має бути набагато більше, ніж м’яса. Науково доведено, що саме споживання м’ясних продуктів у сучасному раціоні призводить до падіння імунітету та підвищення рівня запалень верхніх дихальних шляхів. А коронавірус, як відомо, вражає саме верхні дихальні шляхи. Отож, якщо не їсти риби, а їсти багато м’яса, і ще й неправильно харчуватися – організм не зможе протидіяти потраплянню вірусу, імунітет буде низький.

Дуже важливо хоча б раз на рік проходити медичне обстеження. Якщо це люди працездатного віку, то бодай мінімальний скринінг – загальний аналіз крові, біохімічні аналізи печінки, здати ревмопроби. Часто у людей є приховані ревматичні проблеми. Також потрібно робити УЗД внутрішніх органів. Це дасть можливість на ранньому етапі запідозрити проблеми, попередити розвиток захворювань, подбати про імунітет. Якщо це люди старшого віку і мають супутні патології, тоді визначити перелік такого скринінгу мають сімейні лікарі.

Читайте також: Як розслабитися після роботи. 5 порад

Безперечно, для організму, особливо влітку, необхідний ультрафіолет та перебування на сонці. Вітамін D синтезується організмом під час перебування на сонці і забезпечує опірність вірусам та бактеріям. Але це все має бути у обмежених кількостях. Інакше – може зашкодити. Наприклад, активна засмага у несприятливий час (між 12.00 та 16.00) не корисні ні для шкіри, ні для організму, ні для імунітету. А ось ранкове чи післяобіднє сонце, прогулянка у капелюшку та одязі з натуральних тканин піднімають імунітет.

Велике значення має сон. Він повинен тривати не менше 7 годин. А на свіжому повітрі сон ще корисніший і сприятливіший для імунітету. Якщо це неможливо реалізувати, то принаймні приміщення, в якому спите, повинно бути дещо охолоджене.

Що слід придбати з раціону?

Найшкідливіше на імунну систему серед продуктів харчування впливає звичайний цукор. Це все –  «щось солоденьке», яке ми так любимо: пакетований сік, випічка, десерти. Саме продукти з високим глікемічним індексом сприяють швидкому рівню цукру в крові, блокують роботу імунної системи та призводять до того, що ми більше хворіємо. У результаті це призводить до зниження імунної системи майже у два рази на термін понад 6 годин.

Читайте також: Єгипет безкоштовно лікуватиме українців, якщо вони захворіють на Covid-19

Із раціону потрібно прибрати швидкі вуглеводи, зменшити чи звести до мінімуму споживання не корисної випічки, білого хліба, а надати перевагу цільнозерновим продуктам. Якщо це випічка, то також мають домінувати злакові. Відмовитися варто від споживання алкоголю та викурювання цигарок.

Не забувати про відпочинок

Загалом жити треба активно, рухатися багато, а стрес дозувати. Тобто намагатися думати і діяти позитивно – тоді оточуватиме позитивна енергетика. Звісно, не варто забувати й про відпочинок. Наприклад, під час відпустки варто змінити оточення. Лише так можна переключитися, відпочити не лише фізично, а й морально та психологічно.

Якщо кудись їдете чи летите, варто, аби клімат не був дуже спекотний. Перепади клімату, особливо на короткий час – 7 чи 10 днів шкідливо впливають на імунну систему. Морський відпочинок має тривати мінімум 12-14 днів. Так, стресу для організму буде менше, а імунітет вищий.

Колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!