Йому варто очистити оточення. Чи розуміє Папа, що відбувається в Україні

2320 0
Україні потрібно зміцнити політику комунікації з Ватиканом, а Папі – почистити своє оточення.
Фото: aa.com.tr

Фото: aa.com.tr

Днями Папа Франциск говорив про війну в Україні, й після цього згадав доньку російського пропагандиста дугіна, заявивши, що вона стала «безневинною» жертвою війни. Україна відреагувала на це так, як повинна була, однак потрібно вибудовувати дещо іншу політику комунікації з Ватиканом та оточенням Святішого Отця, вважає завідувач кафедри політичних наук, керівник програми «Етика-Політика-Економіка» УКУ Юрій Підлісний.

Так, посол України у Ватикані Андрій Юраш відреагував на вислів Папи, необхідний протест було зроблено. Щоправда, у нас дуже довго не було посла у Ватикані, тому зараз потрібно багато чого надолужувати, відразу все зробити – нереально.

Міністерство закордонних справ мало би вибудувати правильну політику комунікації з Ватиканом, бо, на жаль, наша система комунікації поки що не є успішною. Я не можу сказати, що вся проблема полягає в цьому. Москва має давно напрацьовані контакти з Ватиканом, але сучасний контекст війни дає нам певні переваги, і ми можемо це досить швидко виправити. Важливо, що ця комунікація має бути системною.

Читайте також: «Ціль росії в цій війні – вкрасти наше майбутнє», – отець Михайло Димид

Сказане Папою свідчить про те, що навколо нього сконцентрувалося дуже багато проросійського лоббі. Хто у цьому винен – чи сам Папа, чи курія Ватикану – це другорядне питання. Але вони є. Власне, останній його вислів стосовно дочки Дугіна є дуже промовистим свідченням того, що Папа цілковито не розуміє контексту цієї війни, Папа зовсім не розуміє стосунків Україна – росія. Папа орієнтується на ті доповідні, які йому приносять. І, на жаль, йому дають не дуже правильну інформацію, яка є відверто проросійською. Щоб змінити це, потрібно більше бути присутнім у Ватикані. Я думаю, що в нас є той ресурс, враховуючи велику українську діаспору там, і Міністерство закордонних справ мало би цю ситуацію використати.

Якщо Папа в черговий раз заявить щось схоже до того, як він висловився у контексті з загибеллю дугіної, на мою думку, його майбутній візит до України навпаки зашкодить, а не допоможе. Можу припустити, що Папа, який виховувався у латиноамериканському контексті, в Аргентині, може мати певні власні настанови до Сполучених Штатів, до Європейського Союзу, доволі негативні, і це може впливати на його погляди щодо того, що відбувається в Україні. Тим більше, що Україна прийняла рішення інтегруватися у Євросоюз, євроатлантичні структури. Власне, це може в нього викликати певну насторогу або відразу, і він може сприймати це як те, що Україна потрапила в поле американської та європейської політики. Так, це може бути лише фоном, а може, що Папа цілковито не розуміє, що відбувається, і він покладається на певних людей, які йому подають ту чи іншу інформацію.

Читайте також: Найважливіша наша зброя – наш дух. Мирослав Маринович звернувся до українців

Від лютого я стежив за висловами Папи стосовно України, в нього були дуже гарні виступи. На другий день війни він прийшов пішки в посольство росії при Ватикані. Попри його проблеми з колінами, він прийшов пішки, публічно, щоб усі бачили, що він іде, і він прийшов говорити про мир в Україні. Це був правильний посил – хто винуватець війни, хто може зупинити війну, хто є жертвою. Потім були дикі заяви щодо торгівлі зброєю, ескалації, тобто спостерігалися хвилі у його висловлюваннях. Вважаю, що це – чергова хвиля того табору, який йому підсунув ідею щодо хресної дороги, щодо посвяти України Богородиці, тобто ніби стояти понад цим конфліктом, бути нейтральним, але насправді те, що йому підносять як нейтральність – є абсолютно проросійські наративи. Якщо Папа вважає такі речі нейтральністю – це дуже прикро. Так, він міг би дійсно бути нейтральним, але тоді це означало б трохи інше, можливо, просто мовчання.

Так, якщо є жертва – існує вчення Церкви про так звану справедливу війну. І Папа Франциск про це знає, тому що це є прописна істина католицької церкви. Крім того, раніше він згадував про те, що Україна має право на оборону, під час зустріч з Мирославом Мариновичем і Денисом Колядою Понтифік сказав фразу, що якби Україна не боронилася, то це була б поведінка самогубця, яка є гріховною, церква цього не визнає. Але з іншого боку він озвучує дивні наративи. І така публічна заява є неприпустимою і недоречною з боку Святішого Отця.

Тому вважаю, що виправити загальну ситуацію могло би зміцнення нашої інформаційної політики щодо українських інтересів у Ватикані. Мусимо їх зміцнювати, бо інакше ми все повністю програємо, а в нас є шанс вирівняти ситуацію. Не знаю, як донести до Папи, але йому варто було б провести кадрову чистку у своєму оточенні, особливо стосовно тих, хто йому приносить дивні посили.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!