Як вижити на карантині ще місяць. Поради фінансового експерта

5115 0
«План захисту» на випадок, якщо ви втратили роботу чи зменшилися надходження.
Фото: Економічна правда

Фото: Економічна правда

У багатьох людей виникло питання – а на що жити, якщо в країні карантин, при цьому роботи нема чи суттєво зменшились надходження. Насамперед треба звернути увагу на вашу «подушку безпеки» або, як її ще називають, «резервний фонд» чи «план захисту». Як правильно її формувати та що робити, якщо зараз немає на це коштів, розповідає засновниця і тренерка платформи Go Training UA, фінансова радниця Iplan.ua Олександра Грудзевич.

Розберемось, що це таке

Отже, ваша подушка безпеки – це сума коштів, яких вам має вистачити на життя на період від 3 до 12 місяців у випадку, якщо ваші доходи припиняться. Для того, щоб обрахувати цю суму коштів вам потрібно:

  • Визначитись, на який період коштів має вистачати: 3-6-9-12 місяців
  • Знати свої середньомісячні витрати (для цього вам варто вести фінансовий звіт)
  • Порахувати суму, яку потрібно заощадити.

Скільки і як часто відкладати?

Як правило, ми говоримо про заощадження 10% від вашого доходу щомісяця. Звісно, потрібно зважувати ситуацію, в якій ви є – це може бути менша або більша сума. Тут важлива системність – відкладати певну суму щомісяця.

Де ці кошти мають бути?

Ці кошти мають бути дуже ліквідними – тобто бути в досить швидкому доступі. Я рекомендую розділити ці кошти на декілька частин і, відповідно, зберігати в різних інструментах. А саме:

  • Мінімум коштів у розмірі ваших витрат на 1-2 місяці варто мати вдома готівкою. Для зняття тривожності щодо зміни курсу та інфляційних процесів варто частину коштів тримати в доларах. Для прикладу, 50/50.
  • Орієнтовно сума на 1-3 місяці – на ощадних рахунках або на окремій картці, на якій є нарахування відсотків на залишок. Тобто гроші вже мінімально захищені від інфляційних процесів, але в швидкому доступі. Ідеально – це окрема картка, яку ви не носите з собою, яка не додана у ваш GooglePay і просто лежить вдома.
  • Решта суми – на депозитах. Депозити ви також можете розміщати і в гривні, і в доларі. Важливо для цих депозитів вибирати надійні і стабільні банки. Для того, щоб була вища відсоткова ставка і ви при цьому мали у швидкому доступі постійно певні суми коштів, користуйтесь так званими депозитними сходинками.

У чому суть. Вам потрібно буде відкривати декілька депозитів. Йдеться про один банк, де ви розміщаєте перший депозит спочатку на 3 місяці, другий депозит – на 6 місяців, третій – на 9 місяців, четвертий – на 12 місяців. Потім, коли перші три завершуються, розміщайте їх на рік.

Читайте також: Як Львів готується підтримати бізнес. Перелік заходів

Так у вас з часом кожні 3 місяці буде закінчуватись якийсь депозит, а отже завжди під руками буде певна сума. З часом це може бути і декілька банків.

Такі депозитні сходинки допоможуть вам також управляти коштами і поповнювати той депозит, за яким вища ставка в певний період часу (за умови, що депозити ви відкриваєте з правом поповнення та виплатою відсотка щомісяця).

На що ці кошти можна витрачати?

Власне, «подушка безпеки» може бути використана тільки у той період, коли ваші доходи перестали надходити повністю або частково. І ось якщо у вас зараз такий період і є подушка безпеки – то у вас все ок.

Звісно, потрібно почати паралельно шукати джерела доходу. Адже подушка безпеки має властивість дуже швидко зменшуватись.

Що робити тим, в кого такої «подушки безпеки» немає?

Якщо у вас є доходи, почати її формувати. Адже завдяки їй ви, як мінімум, зменшите рівень тривожності в себе. А ще почнете отримувати хоч і мінімальний, але дохід.

Читайте також: Чи перенесуть вступну кампанію для абітурієнтів через карантин

Якщо зараз доходу нема, важливо продумати всі варіанти того, де і який дохід ви можете отримати. Випишіть всі вміння, які у вас є, і починайте пошук у всіх напрямках. А, можливо, зараз саме час почати робити щось абсолютно нове.

Щойно ви будете отримувати дохід, відразу починайте відкладати частинку грошей для формування «подушки безпеки». І далі за вказаним вище алгоритмом.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!