За спробою зриву закону про мову стоять олігархи, які «годують» українців російським продуктом

3357 0
Видавцям хочуть дозволити інформувати українців тою мовою, яка зручна їм, а не тою, яка зручна українцям.
Фото: Еспресо

Фото: Еспресо

Депутати від партії «Слуга народу» зареєстрували законопроєкти № 5554 і № 5554-1, які відкладають вступ у дію частини закону про мову, яка передбачає, що від 16 липня фільми в Україні мали демонструвати державною мовою. Це стосується і кінопрокату, і інтернет-платформ, і телебачення. Активісти вважають, що «Слуги народу» хочуть «поховати» закон про мову коронавірусом, і що така ситуація може спровокувати «мовний» Майдан. Чим загрожують і що означають такі ініціативи пропрезидентської партії, пояснює громадський діяч та активіст громадської ініціативи «И так поймут!» Роман Матис.

Читайте також: «Слуги народу» хочуть зберегти домінування російської мови на кіноринку і в медіа 

Ми маємо ситуацію, коли з 16 липня мають вступити в дію норми закону про мову і за півтори місяці до цього бачимо дивну активність від деяких депутатів, які не придумали нічого кращого, ніж відкласти вступ в дію цієї норми на незрозуміле посткарантинне майбутнє. До чого тут посткарантинний час – не зрозуміло.

Зараз намагаються зірвати вступ в дію норми закону про мову. І виглядає так, що за цією спробою стоїть змова олігархів, які є проросійськими власниками тих телеканалів, які транслюють і «годують» українців російським продуктом.

Це примусова домінація російського контенту. Виглядає так, що нас хочуть злити. Хочуть дозволити видавцям інформувати українців тою мовою, яка зручна їм, а не яка зручна українцям.

Якщо в законопроекті з'являться нові русифікаторські положення, ми будемо як громадськість, яка мала безпосередний стосунок до написання цього закону, вдаватися до розголошення ситуації.

Читайте також: Феномен Федишин і чому зміг Потап. Як україномовна музика стала комерційно вигідною

Цього разу ми випадково дізналися про цей законопроект і самі ініціювали оприлюднення цієї ситуації. Деякі політики намагалися закинути, що це політична акція проти влади. Але, вибачте, влада сама ініціювала це. Адже законопроект подали люди, від яких цього ніхто не очікував. Таке, скажімо, можна було б очікувати від Бужанського, але не від Євгенії Кравчук.

Це свідчить про те, що є закулісні процеси, які впливають на позиції, декларовані владою. «Слуги народу» зазіхають на українську мову. Адже цей факт активності людей, які раніше не були помічені в таких заявах, говорить про те, що процеси існують незалежно від того, хто їх озвучує.

Гальмувати закон про мову в цій частині наразі вигідно власникам медіа, які транслюють продукт, створений спільно для всього СНД. 

Наголошу, що там, де норми закону працюють, не виникає проблем з компаніями, які мають дотримуватися мовного закону. В цілому компанії почали злагоджено працювати в цьому напрямку. Багато підприємств перейшли на українську. Процес іде і він досить позитивний. Те саме мало статися з кінопрокатом і медіа, але не всім це вигідно.  

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

 

 

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!