Львівська перекладачка Наталія Іваничук про дисидентський вертеп, після якого арештували митців

1811 0
Її сім’я колядувати не ходила, натомість до них приходив гурт із митців, художників та письменників.
скірншот із відео

скірншот із відео

Tvoemisto.tv продовжує цикл відеоблогів про «заборонене Різдво» львів’ян. Шоста історія від перекладачки Наталії Іваничук про дисидентський вертеп 1972 року, після якого арештували Ірину Калинець, Стефанію Шабатуру та Василя Стуса.

«Все дитинство, скільки було святкування Різдва, у нас у хаті все святкувалося. У вітальні були густі штори, щоб ніхто не бачив, що робиться. У нас завжди горіла свічка, а мама цілий день "пихтіла" на кухні, бо мусили бути обов’язково пампушки», – згадує Наталія Іваничук.

Вона каже, що в дитинстві якщо й співали, то дуже тихенько, а замість «Христос народився» казали «Новий рік народився». Каже, що її сім’я колядувати не ходила, натомість до них приходив гурт із митців, художників та письменників, серед яких у 1972 році був Василь Стус, Ірина Калинець та Стефанія Шабатура. Після цього почалися арешти, а колядники до хати пані Наталі не приходили доки не настала Незалежність.

Більше дивіться у відео.

«Заборонене Різдво» – цикл відеоблогів Tvoemisto.tv про те, як у Львові святкували Різдво за радянських часів.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!