Як у Львові святкували Різдво, коли воно було забороненим. Спогади Ігоря Лиля

2811 1
Ігор Лильо про те, як за «совка» у його родині двічі святкували Різдво.
скрішот із відео

скрішот із відео

Дозволене – вже не таке цікаве. Tvoemisto.tv зібрало 8 історій про «заборонене Різдво» у час, коли колядували та відзначали народження Христа дуже тихо і за щільно затягнутими шторами. Перша історія – спогад Ігоря Лиля про те, як в його родині навіть у той час Різдво святкували двічі – 25 грудня і 7 січня.

«Я не відчував ніякого пресингу великого. Просто ми знали, що є певні речі, які ми не виносимо за межі хати. І не треба розказувати всім у школі, чи там, де я займаюся в якихось гуртках, як у нас пройшло Різдво. Єдине чим ми ділились з нашими товаришами, попри все, був Миколай, який передував Різдву. А вже саме Різдво було дуже інтимним святом для родини. За різдвяний стіл не запускали нікого чужого. Як правило, це були всі свої. І тому, я думаю, що серед цих всіх своїх не було великої кількості «стукачів», які могли цих людей здати. У нас у родині є греко-католики і римо-католики, відповідно, святкували Різдво завжди два рази. Ми ходили до наших родичів, вони приходили до моїх батьків і в нас ніколи не виникало питань щодо народження Ісуса. В будь-якому випадку ми раділи, що ми можемо два рази бути разом, зустрічатися, спілкуватися і нам було дуже комфортно завжди», – каже Ігор Лильо.

Більше дивіться у відео.

«Заборонене Різдво» – цикл відеоблогів Tvoemisto.tv про те, як у Львові святкували Різдво за радянських часів.


Читайте також:
4 Січня, 2020 13:28
666 ... колись , за "совка" , люди раділи ... шо можуть бути-зібратися разом ... і що сталося-змінилося ? ... і до чого той "совок" ? ... от п.Лильо таки (за "совка") не відчував отого пресінгу великого ...а наразі замість святкових-обрядових програм , львівський ТВ екран конкретно окупували конкретно чорнороті патрійоти ... і чинять отой конкретний пресінг великий на мало-недо -не - освічену , геть запрацьовану громаду ...
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!