Загадковий мешканець Пекарської, який змінив ісламський світ на краще

23742 0
Його ім'ям названа площа біля ООН, проте мало хто знає, що цей неймовірний чоловік був львів'янином, народився, зростав і формувався у Львові.
Фото: Religion.in.ua

Фото: Religion.in.ua

2 липня 1900 року у нашому розкішному Львові, в одній заможній єврейській родині народився хлопчик Леопольд Вайс, якому судилося прожити довге, насичене пригодами життя, стати відомим на весь світ і здобути бездоганну пошану і репутацію у майже усіх мусульманских країнах. Львівська екскурсоводка Олександра Дябіна розповідає про долю цього непересічного чоловіка.

Долею було призначено йому – єврею ашкеназі, онуку рабина Чернівців Аківи Вайса, стати видатним ісламським вченим і богословом, що переклав Коран англійською, розробивши до нього орігінальні тлумачення. Мандрівник, поліглот, перекладач, журналіст, соціальний критик, дипломат, реформатор і політичний теоретик. Його ім'ям названа площа біля ООН, проте мало хто знає, що цей неймовірний чоловік був львів'янином, народився, зростав і формувався у Львові.

Наш головний герой Леопольд Вайс, якого нині весь світ знає як Мухаммада Асада, народився у Львові в далекому 1900 році, тоді це була Австро-Угорська імперія. Будинок, де мешкала заможна єврейська сім'я, розташована у районі вулиць Пекарської та Костя Левицького. Його батьком був відомий у Львові адвокат Карл Вайс, син рабина з Чернівців. Мати Маліка належала до єврейської банкірської родини Менахема Менделя Фейґенбаума.

Хлопчик Леопольд отримав найкращу світську та релігійну освіту. Вивчав з домашніми педагогами іврит та арамейську мову. Досліджував Талмуд і Танах. Сам Леопольд так описав у своїй книзі «Іслам на роздоріжжі» навчання у Львові: «Я був доволі посередним учнем. Математика і природничі науки видавалися мені нудними. Значно більше втіхи знаходив у цікавенних історичних романах Генріка Сенкевича, фантастичних творах Жуля Верна, історіях про чорношкірих Фенімора Купера та Карла Мея, віршах Рільке й сентенціях Ніцше».

Молодий Леопольд як справжній львів'янин знав багато мов. Німецька, польська, ідиш, українська. Авантюрні романи так вплинули на хлопця, що у 14 років він зібрався на війну, підробив документи і додав собі 2 роки. Під несправжнім прізвищем він пішов до австрійської армії, щоб воювати у Першій світовій війні. Але батько все ж таки знайшов свого «героя» і повернув додому.

Хоча вже у 1918 році Вайса мобілізували, проте інтерес до баталій зник, та і не вдалось повоювати, бо 31 жовтня 1918 року Австро-Угорська імперія розпалася. Після війни родина Вайсів переїхала до Відня, де Леопольд продовжив навчання в університеті. Вивчав філософію, історію мистецтв, зацікавився журналістикою. Юнак належав до «золотої молоді», був своїм у Віденський богемі.

Розквіт епохи сецесії, аналітичної філософії і психоаналізу, вплинули на формацію Вайса. Потім мешкав у Празі, Берліні (1920-1922). Певний час працював асистентом усесвітньо відомого німецького кінорежисера доби німецького кіно Фрідріха Мурнау. Потім була робота в інформаційному агентстві. Там працював телефоністом.

Кожному з нас в житті дається шанс. Мудрий Вайс не прогавив свій шанс і це стало поворотним моментом в його житті і подальшій кар'єрі. Цим мометом стала зустріч Леопольда з дружиною Максима Горького, Екатериною Пєшковою, яка приїхала до Берліна інкогніто, щоб зібрати кошти для голодуючих людей у Поволжі. Вона розповіла Леопольду про реальні масштаби того лиха, чим відкрила йому дорогу до слави. Стаття, яку він опублікував, справила вибуховий ефект. Після цього він прокинувся знаменитим і відразу декілька німецьких видань запропонували йому співпрацю.

Далі ще цікавіше! 1922 рік Леопольд вирушає до Єрусалима, куди його запрошує рідний дядько по матері Доріан Фейґенбаум, учень засновника психоаналізу Зіґмунда Фройда. Доріан перебрався з Відня до Єрусалима у 1920 році і керував там місцевою психіатричною лікарнею «Езрат Нашим» був відомим психіатром. Наш герой Леопольд писав репортажі для видань тепер вже у вічному місті. Там познайомився з дуже впливовими людьми. Одним з яких був Хаїм Вейцман, який згодом став першим президентом Ізраїля, а також Авраамом Усішкіним. Але ні психоаналіз, ні сіонізм, не привернули уваги Вайса, проте його дуже захопили араби-бедуїни, з якими він уперше поспілкувався на Святій Землі, і Іслам, з яким він познайомився саме під час перебування на Близькому Сході.

Після Єрусалима Леопольд на кілька місяців поїхав до Каїра. Потім була Іорданія. Всюди, де був Вайс, завдяки своїм зв'язкам і харизмі, він знайомився і спілкувався з першими особами держав, королями, шейхами, і вони вже назавжди ставали його друзями. Йому судилося стати ісламським релігійним мислителем і політиком, причетним до долі багатьох держав, що виникли в Аравії та на Близькому Сході.

Друга подорож на Схід розтягнулася на три роки. Він відвідав Іорданію, Сирію, Афганістан та Іран. Мандрівник Леопольд вивчив арабську мову та відкрив для себе іслам. Писав статті про мусульманську культуру і релігію. А ще він запропонував оригінальну ідею стосунків між різними народами та релігіями, побудовану на принципах психоаналізу.

У 1926 році наш герой повернувся до Берліну, але Схід його переобразив і він прийняв іслам, відчув себе справжнім мусульманином і отримав нове ім'я – Мухаммед Асад. Цікавий той факт, що «Асад» в перекладі означає «Лев», що і було його справжнім ім'ям Леопольд, в цьому моменті знову прослідковується наше місто Львів, де пройшло солодке дитинство вже тепер переображенного Леопольда Вайса в нового Мухаммеда Асада.

Разом із ним в нову віру навернулась перша дружина, художниця Ельза Шієман, з якою він разом у 1927 році вирушив у свій перший хадж до Мекки та Медини, бажаючи долучитись не лише до теорії, а і до практики ісламу. Під час хаджу від отруєння померла його дружина, після чого він на 6 років оселився в Медині. Тут нова робота, нові знайомства, новий досвід. Потоваришував з принцем Фейсалом, сином засновника королівства Саудівська Аравія Абделя Азіза ібн Сауда, і згодом став довіреною особою для різних місій, зокрема дипломатичних.

Кувейт, Лівія, Сирія, всюди комунікація з першими особами. З 1927 до 1932 року Асад п'ять разів здійснив хадж до Мекки і чи не найпершим з европейців побував практично всюди на Аравійському півострові, зокрема в Неджді, закритому для іноземців. Він здобув величезну підтримку і завоював собі бездоганну репутацію у всьому ісламському світі. Живучи в Мецці, він одружився вдруге на доньці шейха з племені Шамар Мунірі, яка народила йому сина Таляля, який згодом став вченим антропологом.

Потім був Іран, Туркменістан, Британська Індія. У пенджабському у місті Лахор зустрівся з духовним батьком Пакістану Мухаммадом Ікбалом. І знову поворот у долі: він переконує Асада лишитись в Британський Індії, щоб розробити інтелектуальне й ідеологічне підґрунтя побудови нової мусульманської держави на території Індостану.

Наш герой вивчає ще одну мову урду, викладає в різних містах і країнах. Але історія 20 століття зайшла в найтрагічнішу фазу – 1939 рік. Друга Світова війна. Асад повертається у Відень, намагається розшукати і порятувати свою єврейську родину від нацистів, але марно. Всі його рідні загинули у 1942 році в концтаборі під Віднем. Асад вертається до Британської Індії, де сам як громадянин Австрії потрапляє до табору, де перебуває до 1945 року.

Після війни у 1947 році не без участі нашого героя утворюється нова країна Пакистан, де і продовжується життєвий шлях нашого героя. Він, як і наш співвітчизник Пилип Орлик, пише конституцію для новоствореної держави Пакистан. Саме наш львів'янин заклав до цього основного закону норму про можливість для жінок обіймати політичні посади, що дало можливість в свій час Беназір Бгутто стати пакістанською прем'єркою.

Мухаммед Асад стає високоповажним політиком і дипломатом, міністром, представником Пакистану в ООН. Незалежність Тунісу, Марокко, Алжиру, країн італійської Африки, статус Палестину, Пенджабу, Кашміру, революція в Єгипті – ось неповний перелік тем, до яких був дотичний як дипломат Мухаммад Асад – єврейский хлопчик з Пекарської...

У 1955 році разом вже з третьою дружиною полькою Полою Хамід наш герой переїжджає до Женеви, де береться за працю свого життя, новий переклад Корану англійською мовою і тлумаченням до нього, бажаючи дати англомовному світу переклад Священної книги мусульман. Справа не з легких. Перекладати Святе Письмо, як це зробили наші Іван Огієнко і Іван Хоменко для наступних поколінь, іншою мовою може не кожен. Майже 25 років пішло на цю працю.

Переклад вийшов друком у 1980 році під назвою «Одкровення Корану». Решту свого життя Асад провів поперемінно в Женеві, Танжері, іспанській Гранаді. Він дуже різко засудив революцію в Ірані 1979 року, прямо назвавши її катастрофою. Шоком для нього стала новина про війну між Іраком і Іраном. Він до кінця життя підпримував зв'язки з монаршою родиною Саудитів, з владою Пакістану, вони постійно запрошували його повернутись, але не судилося.

Помер Мухаммад Асад у 1992 році в Іспанії, де і похований. Він прожив яскраве, насичене подіями життя. Наш єврей родом зі Львова зробив неймовірні речі не лише для Ісламу, а і для всього християнського та мусульманського світу.

«По їхніх плодах ви пізнаєте їх!..» (Від Матвія, 7.16–20) – промовляє до нас цитата зі Святого Письма. Багато справ і плодів у своєму житті зробив і отримав Мухаммад Асад, він же Леопольд Вайс, він же корінний львів'янин, який зробив значно більше, ніж його сучасники та попередники. Своєю життєвою історією наш герой довів, що не важливо, де і в який родині ти народився, яке в тебе віросповідання, головне в житті завжди лишатись Людиною, і своїми вчинками доводити свою віру у Всевишнього.

Фотографії старого Львова

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!