Закон один для всіх, або Чому я прибираю незаконні конуси із паркомісць у Львові

4102 0
Кожен з нас має проявляти нетерпимість до порушення закону. У випадках встановлення дорожніх конусів на дорозі потрібно одразу викликати поліцію, яка б штрафувала осіб.
Фото: Анна Чистякова

Фото: Анна Чистякова

Нещодавно аналітичний відділ Тvoemisto.tv підготував статтю Стільці та фішки на дорозі, або Як паркуються львів'яни у місті про проблему із самозахопленням паркомісць у Львові. Самозахоплення паркувальних місць у Львові все частіше здійснюють як окремі особи, так і організації. Виставили дорожні конуси, чим обмежили рух, учора, 24 листопада, і біля Головного управління Нацполіції, що на пл. Генерала Григоренка. Львівський правозахисник та активіст Святослав Літинський прибрав їх із проїзної частини, і пояснив, чому виставляння конусів та інших речей є незаконним і як із цим боротися.

Читайте також: Проблеми паркування або Як у Львові пропонують боротися з самозахопленням паркомісць

На дотримання правил дорожнього руху заклади я перевіряю не часто. Але коли біля управління Національної поліції побачив конуси, то вирішив їх забрати. Перше, що зробив, це з’ясував, чи це їхні. Проте, мені відповіли, що не їхні і встановили не вони.

Конуси стояли не у встановленому для них місці. Це також не був якийсь закопаний знак, що встановила дорожня служба, а предмети, які за законом і правилами дорожнього руху не повинні там бути. Це приблизно те ж, що знайти на землі гаманець. Якщо він там – значить його хтось загубив. А закон вимагає наступне – коли знайшли річ, треба її або віддати людині (якщо відомо, чиє це), або спробувати з’ясувати чия вона. Я пробував з’ясувати, чиї це конуси.

Оскільки в Нацполіції відповіли, що конуси не їхні, то я мав би звернутися до поліції або органу місцевого самоврядування. У Львові це Бюро знахідок, яке розташоване на вул. Степана Бандери,4. Оскільки там було закрито, то пішов у поліцію. Там написав заяву, що знайшов конуси невстановленого власника і попросив з’ясувати чиї.

Читайте також: Ви праску не губили? Фоторепортаж із львівського бюро знахідок

Якщо в поліції не знайдуть власника, за законом через 6 місяців я набуду право власності на них. У випадку, якщо з’ясують, маю право вимагати до 20% їх вартості. Але це ще не все. Якщо з’ясують, хто є власником і випадково виявиться, що це Головне управління Національної поліції, зможу вимагати до притягнення керівника чи відповідальної особи до відповідальності, оскільки вони порушили пункт 15.15 Правил дорожнього руху, який забороняє встановлювати предмети чи будь-які обмеження, що перешкоджають проїзду чи паркуванню транспортних засобів, за винятком оформлення ДТП, виконання дорожніх робіт або робіт, пов’язаних із зайняттям проїзної частини, обмеження або заборони руху транспортних засобів та пішоходів у випадках, передбачених законодавством.

Схожі випадки, коли поблизу підприємств, фірм чи організацій встановлені конуси чи інші предмети, які перешкоджають руху, досить часті в місті. Наприклад, йдеться про BANKHOTEL, Ощадбанк. До готелю звертався, але ті надалі порушують правила дорожнього руху. Я навіть звертався у Львівську міську раду, щоб з’ясувати, чи вони дозволяють їм таке робити. Мені ж відповіли, що ні. Навіть якщо в них є оренда, все одно це дозволяє їм встановлювати обмеження для паркування інших осіб.

Читайте також: У Львові хочуть набрати понад сотню інспекторів з паркування

Обурює те, що недавно речник Нацполіції на відкритій публічній зустрічі вказував, що встановлення конусів та інших предметів безумовно є порушенням і вони в місяць фіксують до 60 випадків притягнення до відповідальності. Але коли я викликав поліцію, то вона виявилася бездіяльною. Мені здається, що коли ти працюєш в органах влади, то ще більше повинен дотримуватись правил, ніж прості громадяни, а не плювати на закони.

Також образливо є те, що особи, які уповноважені державою контролювати дотримання правил дорожнього руху, по-перше, відмовляються це контролювати а, по-друге, самі порушують правила дорожнього руху.

Часто їх не можна притягнути до відповідальності за недотримання або порушення правил дорожнього руху. Виходить так, що друзям все, а ворогам – закон. Ця несправедливість мене дуже зачіпає. Якщо є закон, то він має бути один для всіх. 

Подібні рейди й надалі проводитиму і закликаю усіх вимагати дотримання законності. 

Кожен з нас має проявляти нетерпимість до порушення закону на всіх етапах свого життя. У таких випадках потрібно відразу викликати поліцію, яка б штрафувала осіб, які встановили конуси чи інші предмети.

Читайте також: Львів розробляє сектори паркування або Що робити у місті з приватними авто

Нагадаємо, Tvoemisto.tv провело дискусію про проблеми паркування у Львові і писало про те, що робити із самозахопленням паркомісць мешканцями. За словами старшого інспектора відділу безпеки дорожнього руху патрульної поліції Львова Олександра Козлова, за місяць в середньому у місті поліцейські фіксують 60 порушень щодо нелегального паркування. Детальніше про проблему і її вирішення читайте у матеріалі. 

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!