Зараз наша готовність прийняти удар на «десять голів вища»

1654 0
Зберігаємо спокій, довіряємо армії і працюємо кожен на своєму місці.
Фото: Міноборони

Фото: Міноборони

Зараз ми маємо значно серйозніші потужності, ніж в 2014 році і більш готові до ескалації. Наша армія озброєна і краще фінансуєтся, її чисельність росте, наші партнери мають чітку і консолідовану позицію, а не просто «глибоко занепокоєні», їх допомога конкретна і суттєва. Та і всередині країни принципово інший рівень готовності, наголошує народний депутат від партії «Голос» Ярослав Рущишин.

Читайте також: Храми Львова можуть прийняти біженців і надати приміщення під укриття у разі надзвичайної ситуації 

Важко зберігати спокій, коли щодня з’являються новини про переїзд дипломатичних установ з Києва до Львова. Маємо розуміти, що вони діють, згідно зі своїми внутрішніми інструкціями. Загроза, яка зараз нависла над Україною – не нова, війна з Росією триває вже 8 років. Дії російської армії в Дебальцевому, Слов'янську, Іловайську і десятках інших населених пунктах на Донбасі в 2014-2015 роках були загрозою не меншою, ніж та, про яку зараз говорять західні ЗМІ. Та і воєнний стан вже запроваджували у 2018 році. Також за словами головнокомандувача Збройний Сил України військові фіксують переміщення російських військ вздовж кордону, але не збільшення. 

Це аж ніяк не означає, що ми маємо розслабитись і не звертати увагу на те, що відбувається. Але є суттєва відмінність – зараз наша готовність прийняти удар на «десять голів вища».

Зараз ми маємо значно серйозніші потужності, ніж в 2014 році і більш готові до ескалації. Наша армія озброєна і краще фінансуєтся, її чисельність росте, наші партнери мають чітку і консолідовану позицію, а не просто «глибоко занепокоєні», їх допомога конкретна і суттєва. Та і всередині країни принципово інший рівень готовності – люди намагаються не піддаватись паніці, розібратися в ситуації, притримуються здебільшого конструктивної позиції. І якщо Російська Федерація очікує, що на українських кордонах вона зустрінеться з тим рівнем боєздатності, який у нас був 8 років тому — то це величезна омана. Україна принципово змінилася. 

Читайте також: Держдума Росії ухвалила звернення про визнання самопроголошених «Д/ЛНР». Його направлять Путіну 

Сьогодні Верховна Рада звернулася до ООН, Європарламенту, ПАРЄ, Парламентської асамблеї ОБСЄ, Парламентської асамблеї НАТО, Парламентської асамблеї ОЧЕС, урядів та парламентів іноземних держав з закликом продовжувати підтримувати територіальну цілісність і суверенітет України, засудити дії Росії, спрямовані на підготовку та розширення агресії проти України, продовжити надавати політичну підтримку та посилити надання комплексної, в тому числі, оборонної допомоги, посилити санкційний тиск на РФ. Таку постанову підтримали 326 депутатів. 

Також парламент підтримав постанову, в якій звернувся до цих організацій з закликом не визнавати незалежність самопроголошених утворень на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей та підтвердити територіальну цілісність України та недоторканість її кордонів. Верховна Рада засудила будь-які спроби Росії  легалізувати незалежність самопроголошених утворень – це підтримав 331 депутат, представники всіх фракцій, крім ОПЗЖ. Окрім цього, парламентарі закликали провести термінове засідання Радбезу ООН щодо ескалації конфлікту на кордонах України. 

Читайте також: «Вимкнені телефони, є жива черга». Як працює Генконсульство Росії у Львові

Ці постанови, безперечно, важливі, підтримка міжнародних організацій та світової спільноти – це суттєвий фактор. Ми не маємо залишатися наодинці з ворогом, який стоїть на наших кордонах. 

Однак цього замало. Маємо самі організовувати процеси належним чином – так, щоб зменшити інформаційну напругу в суспільстві: ґрунтовно і дуже предметно говорити про захист української території, організувати належним чином територіальну оборону, прописати чіткий алгоритм дій для цивільного населення – що робити, куди звертатися.

Маємо пам’ятати, що місцева влада має достатньо повноважень для формування національного спротиву на місцях вже зараз. Саме тому органи місцевого самоврядування мають розроблені, або ж приймають Програми територіальної оборони громад. Обласна та місцеві ради взаємодіють між собою для прийняття скоординованих рішень. Те, що у Львові вже розробили план дій на випадок надзвичайної ситуації, свідчить про те, що ситуація якщо не під контролем, то далека від критичної. 

Читайте також: У Львові затвердили план дій у разі військової загрози з боку Росії

Звичайно, що у цьому безкінечному потоці новин про загрозу ескалації з боку РФ, Україна може потрапити у власну пастку своєї тривоги та паніки. Думаю, що ці питання легко вирішити лише за допомогою одного – зростання довіри: довіри до армії, фахівців, які ведуть не менш запеклу боротьбу на дипломатичному фронті. Це стане запорукою того, що зросте якісний рівень мобілізації всередині країни і в той же час неабияк позитивно відобразиться на стані нашої економіки. Саме цього і боїться Путін, оскільки ніхто не зацікавлений у потужному супернику. 

Нагнітання, залякування, безглузді ультиматуми, мають на меті лише одне – послабити нас. Цього не можна допустити за жодних умов. Маємо бути сильними і робити все, що від нас залежить, кожен на своєму місці. До прикладу, депутати Верховної ради залишаються в Києві, аби мати можливість оперативно зібратись на засідання ради чи комітетів, щоб ухвалювати невідкладні рішення. 

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!