Життя ціною в айфон. Що допоможе врятувати людину ще до приїзду «швидкої»

6326 0
Львів має перейняти досвід європейських міст, де автоматичні зовнішні дефібрилятори встановлені навіть на вулиці.
Фото: aarp.org

Фото: aarp.org

Дефібрилятор в рази збільшує шанси врятувати життя, пояснює голова та інструктор ГО «Курси першої домедичної допомоги САВ», викладач у Патрульній поліції Львівщини Василь Кашуба.

В Україні 70 тисяч людей щороку помирає від зупинки серця. «Швидка» часто не встигає прибути на зупинку кровообігу навіть у цивілізованих країнах світу, тому там скрізь, де є скупчення людей, стараються встановити автоматичні дефібрилятори.

Досвід європейських країн свідчить, що застосування автоматичного зовнішнього дефібрилятора (АЗД) у комплексі зі серцево-легеневою реанімацією на домедичному етапі збільшує шанси врятувати життя на 70% ерцево-легенева реанімація — невідкладна медична процедура, спрямована на відновлення життєдіяльності організму та виведення його зі стану клінічної смерті; передбачає штучну вентиляцію легенів (штучне дихання) та компресію грудної клітки (непрямий масаж серця) — ред.). У багатьох європейських містах автоматичні зовнішні дефібрилятори є навіть на вулиці, не кажучи вже про вокзали, зупинки транспорту, торгово-розважальні центри і підприємства.

Читайте також: Встигнути вчасно: де пройти курси домедичної допомоги у Львові

У Львові автоматичні зовнішні дефібрилятори встановлені у Львівському аеропорту ім. Данила Галицького, Львівській міській раді, Генеральному консульстві Республіки Польща, на стадіоні «Арена Львів», в IT-фірмі Ciprus. І, звичайно, АЗД є в автомобілі ГО «Курси першої домедичної допомоги САВ».

Зараз стартував всеукраїнський флешмоб #АЗДрятуєжиття #AEDрятуєжиття. Його ідея в тому, щоб у всіх людних місцях обов’язково встановили автоматичні зовнішні дефібрилятори.

У Львові мова йде про залізничний вокзал, усі автовокзали міста, торгово-розважальні центри, лікарні та поліклініки. Також цей пристрій необхідний у спорткомплексах, спортзалах і школах. Сьогодні регулярно повідомляють про випадки раптової смерті учнів на заняттях з фізкультури. Це траплялося завжди і не тільки в Україні, але скасовувати фізкультуру чи виробляти дітям всілякі можливі довідки — неправильне рішення. Потрібно зробити, як у цивілізованому світі: встановити автоматичні зовнішні дефібрилятори і навчити шкільний персонал ними користуватись.

АЗД має право застосовувати будь-яка людина, яка вміє ним користуватися. На наших курсах ми вже понад три роки проводимо такі навчання. Завдяки цьому вже більш як 40 тисяч осіб вміють користуватися автоматичним дефібрилятором.

Читайте також: Перша домедична допомога: що потрібно дізнатися просто зараз

Якщо ж поруч нема того, хто вміє користуватись апаратом, а в людини зупинилося серце, то можна скористатись підказками АЗД. Апарат повністю проговорить, які дії і в якій послідовності слід виконувати, і в жодному разі не почне наступний крок доти, поки не буде зроблено попередній. Також АЗД не проведе розряд людині, якій це не потрібно. Якщо почепити його на здорову людину, то він не нашкодить. Однак потрібно бути дуже уважним тоді, коли автоматичний дефібрилятор повідомляє: «Будьте обережні, всі відійдіть, натисніть помаранчеву кнопку ШОК зараз». Тільки в цей момент дефібрилятор небезпечний, тому до людини ніхто не повинен торкатись. І ще раз наголошую – дефібрилятор потрібно застосовувати в комплексі зі серцево-легеневою реанімацією.

Один автоматичний зовнішній дефібрилятор коштує приблизно як один новий айфон. Як це співвідноситься з ціною людського життя – говорити зайве.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!