Зміни є, але нас не влаштовує темп. Чому я вийшов на акцію протесту

2163 1
Не тільки посольство США та Міжнародний валютний фонд повинні бути мотиваторами реформ в Україні.

17 жовтня у Львові та інших містах України представники громадських організацій та політичних партій вимагали від керівництва держави змінити виборчу систему на пропорційну з регіональними списками, запровадити антикорупційний суд і обмежити депутатську недоторканність. Член Координаційної ради Антикорупційного форуму Ярослав Рущишин пояснює, що потрібно, щоб здійснити якісний стрибок у проведенні реформ та зміні політичної системи України.

Я прийшов на акцію під стіни Львівської обласної ради, щоб закликати молоді сили об’єднатися задля зміни політичної парадигми в Україні, зокрема, розбудови нової риторики в політиці. Йдеться про людей, діяльність яких базується на цінностях.

Передовсім ідеться про суверенітет України, який базується на територіальній цілісності і непорушності кордонів держави. Деякі з цих політичних сил продемонстрували відданість цим принципам, коли нещодавно відмовилися незаконним шляхом проривати кордон своєї держави.  Цей крок свідчить про те, що у молодих політиків з’являється щось святе, що може стати базою для об’єднання зусиль і зміни парадигми постсовєтської політики в Україні.

Читайте також: Люди Твого міста: Ярослав Рущишин

Ще одна із основоположних цінностей – незалежна та процвітаюча Україна, а боротьба з корупцією є однією зі стратегій для досягнення цього результату. Та водночас ідеться про те, що часом треба йти на політичні жертви задля дотримання цих головних цінностей. Кілька політичних сил показали, що вони на це здатні. Тому маємо підстави говорити про появу нової політичної моди, яка, як на початку 90-х, піде на Схід і далі. Рівно ж як і про появу нової політичної риторики, відходу від дискусій на кшталт «сам дурак» та переходу до діалогу і прийняття компромісу як перемоги, а не програшу.

Я хотів наголосити сьогодні, що головними мотиваторами реформ в Україні мають бути не тільки посольство США та Міжнародний валютний фонд. Ми також повинні сказати, що запит на реформи існує, рівно ж як і про те, що ці три реформи є кардинальними і принциповими для нас – антикорупційний суд, часткове зняття недоторканості з народних депутатів і нове виборче законодавство.

До кого конкретно був скерований цей заклик? З одного боку, на мою суб’єктивну думку, багато людей є поза політичними партіями. Що ж до партій, то це люди з Української галицької партії, ті, що були у партії «Воля», в Демальянсі, а також молоді організації на кшталт «Антикорупційного форуму» чи інших.

Читайте також: «Я не хочу, щоб мій син мусив виходити на Майдан»

Усі ці сили матимуть змогу сильно про себе заявити у випадку об’єднання. Якщо ж цього не станеться, ми далі будемо змушені сприймати це, даруйте на слові, лайно із ЗМІ про те, що відбувається в політичному житті у Києві. А нам треба змінювати цю риторику.

Я не можу категорично сказати, що всі партії, які зараз у той чи інший спосіб представлені у владі, слід усунути з політичної сцени з огляду на те, що у їхній діяльності превалюють совкові політичні методи. Все ж таки зміни є, реформи йдуть, але нас не влаштовує темп і радикальність проведення цих реформ, бо ми втрачаємо вікно можливостей. А цим закликом, можливо, ми змогли це вікно прочинити. Так, я хочу, щоби завдяки змінам виборчого законодавства молоді сили могли прийти і замінити тих, хто сьогодні перебуває при владі. Хоча слід визнати, що не всі серед них мають негативний шлейф.

Можливо, справа не так у негативі, як у певних стереотипах, які властиві старшому поколінню політиків і які їм дуже важко змінити. А нам конче необхідно змінювати постсовєтські методи ведення політики на європейські. Це передовсім має бути повага до людини і боротьба між ідеологіями та ідеями, а не між людьми.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

 

 

 


Читайте також:
18 Жовтня, 2017 16:39
disney Тобто якщо з них знімуть частково недоторканість вони стануть менше Красти і більш чесними чи в антикорупційних судах будуть судити ''нові судді'' (де ви їх візьмете всі вже куплені а інших просто не допустять)
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!