Зміни руху на Дорошенка: трамваї в плюс, всі решта – в мінус

6138 0
Якщо говорити про безпеку всіх учасників руху, то зміни на початку Дорошенка є ускладненням для дорожньої інфраструктури Львова, а позитив сумнівний.
фото: Mapio.net

фото: Mapio.net

Заборона руху для приватного транспорту на початку Дорошенка може трохи полегшити рух трамваїв по цій вулиці, але з іншого боку – може суттєво ускладнити рух тролейбусів та іншого транспорту на сусідніх вулицях у центрі,  пише депутат Львівської міської ради Ігор Зінкевич.

Щодо мотивації зміни руху на початку Дорошенка я чув кілька варіантів. Спочатку нам розповідали про небезпечне сусідство трамвайної зупинки на Дорошенка з виїздом із Банківської. За офіційними даними, минулого року там зафіксували сім ДТП із потерпілими. Очевидно, це й змусило представників ЛМР взятися до вирішення проблеми.

Однак таких ділянок у центрі є досить багато. Під час зустрічі депутатів із представниками комісії безпеки руху я навів приклад перехрестя Городоцької та проспекту Чорновола, де аварій і потерпілих набагато більше. То що, на цій ділянці теж частково заборонити рух приватних автомобілів?

Чиновники пояснювали мені, що зміни на цьому відрізку є частиною підготовки до Малого транспортного кільця (МТК), однак пізніше виявилося, і Олег Шмід публічно про це говорив, що зміни на Дорошенка не мають стосунку до МТК. Після цього мені розказали, що йдеться про те, аби за допомогою заборони в’їзду для приватного транспорту на початок Дорошенка пришвидшити рух трамваїв на 2-3 хвилини на ділянці від проспекту Свободи до Словацького.

Під час засідання комісії з безпеки руху я намагався знайти відповідь на питання про те, як за таких змін зміниться завантаженість вулиць Листопадового Чину, Університетської та Словацького? А також, як на рух в цьому районі вплине транспорт, що виїжджатиме з Личаківської, Івана Франка та Зеленої? Чи розраховували ініціатори транспортні потоки після цієї зміни?

Читайте також: Чому потрібно закрити початок вулиці Дорошенка для приватного транспорту

Присутні на обговоренні відповіли, що згідно з даними програмного забезпечення, все буде гаразд і ніяких проблем немає. Однак є один нюанс: ця програма рахує в умовах ідеального руху. Вона не прораховує, що у Львові частина водіїв їздить за власними правилами, а частина паркує автомобілі у недозволених місцях і тим самим ускладнює рух. Також є ще й питання тролейбуса №13, який розвертається на проспекті Свободи і вже зараз має проблеми із виїздом з кінцевої зупинки.

Не можна забувати й про кінцеву тролейбусів на Університетській, бо люди, які їдуть по Листопадового Чину в бік головної пошти, ускладнюють проїзд тролейбусів, тому що там вже забагато транспорту, який вулиця не може вмістити. Чомусь про це ніхто не хоче говорити.

Як наслідок, ми виграємо 2-3 хвилини на Дорошенка для трамваїв на ділянці 500 метрів, але повністю блокуємо вулицю Листопадового Чину приватним транспортом, отримуємо проблеми в русі тролейбуса на кінцевій маршруту №13 і ускладнюємо рух тролейбусів від університету до церкви Юра.

Якщо вся суть в розміщенні зупинки на Дорошенка, то слід це місце змінити. Я подав на засіданні комісії дві пропозиції. Перша – перенести зупинку трамвая на вулицю Памва Беринди між болардом та виїздом на проспект Свободи. Так, там вулиця вузька, але місця достатньо, щоби вийти і зайти до трамвая. Така зупинка буде комфортна і не проблемна.

Якщо ж не пасує ця пропозиція, то можна було би перенести зупинку від теперішнього місця далі по Дорошенка. Бо найбільший трафік іде за маршрутом із Коперника на Банківську і через Дорошенка по Костюшка до площі Григоренка і Листопадового Чину.

Приблизно біля будинку №26 є доволі місця для зупинки, що також могло би вирішити проблему, оскільки біля виїзду на Банківську не було би «тягнучки» через трамвай, то шанси на аварії за участі пішоходів суттєво зменшуються.

На що мені сказали, що стараються будувати Львів для львів’ян. Автомобілістів у нас 15%, більшість користується громадським транспортом, тому відносити так далеко зупинку від центру міста – неправильно. Але якщо ви займаєтеся безпекою і хочете для всіх створити нормальні умови, то треба розглядати всі варіанти. Так, я водій і пишу це з точки зору водія, якому щодня доводиться їздити в центрі міста. Я бачу проблеми, бо щодня спостерігаю за рухом. А мені кажуть, що зміни змодельовані та протестовані за допомогою програми, все буде краще, ніж є і на тому дискусія закривається.

Читайте також: Скільки мільярдів Львів втрачає у заторах

Водіїв приватного транспорту хочуть позбавити одного з напрямків виїзду з центру задля того, щоби трамваї рухалися на 2-3 хвилини швидше. Можливо, це й правильно. Але як зміниться рух по Листопадового Чину, по Університетській, Словацького та на перетині проспекту Свободи з Гнатюка? Яким буде виїзд з кінцевої тролейбуса №13, якщо на цей відрізок на проспекті Свободи постійно вклинюватимуться нові автомобілі? Крім цього, додатковий трафік треба чекати на перехресті Словацького і Дорошенка, адже туди рухатимуться автівки на виїзд із центру. І це там, де за планами ініціаторів змін трамвай мав би поїхати швидше. 

Реально проблема є в зупинці транспорту на Дорошенка і у виїзді з Банківської, тому що зараз там всі порушують – і водії, і пішоходи. А якщо зупинку трамваїв залишити на початку Дорошенка, то це провокуватиме затори транспорту з боку проспекту Свободи.

Якщо перенести зупинку вище по Дорошенка, то це вирішує ускладнення для транспорту, який повертає направо з проспекту Свободи на Дорошенка і проблему виїзду з Банківської. Для пасажирів електротранспорту також буде значно менше проблем, бо зараз чимало ДТП виникає тому, що пасажири намагаються перейти вулицю Дорошенка там, де немає переходу. 

Якщо ми говоримо про безпеку всіх учасників руху, то зміни на початку Дорошенка є ускладненням  для дорожньої інфраструктури Львова.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!