Зміни території біля Винниківського озера. Чому в мешканців немає довіри

16846 3
Практично на жодне із запитань мешканців проектанти не дали відповіді.
фото з відкритих джерел

фото з відкритих джерел

Членкиня ініціативної групи проти реконструкції Винниківського озера Соломія Максимович розповідає про те, які загрози несе забудова біля водойми.

Рік тому громаду Винників шокувала новина про те, що Винниківське озеро реконструюють. Виникало багато запитань. Зокрема, мешканців турбувало те, що вони втратять доступ до однієї із небагатьох водойм біля Львова, адже із представленої інформації в проекті детального плану можна припустити, що озеро стане приватною власністю.

Проект ДПТ

Тож питання реконструкції Винниківського озера зацікавило багатьох людей. Сформувалась ініціативна група, яка дослідила детальний план території та надіслала свої зауваження до Винниківської міської ради. Аналізуючи документ, ми зрозуміли, що розроблений проект порушує низку законів та норм, зокрема будівництво біля озера порушує прибережно-захисну смугу. Крім того, відсутні чіткі межі ділянки, червоні лінії, не визначений статус вул. Хмельницького тощо. Поміж іншим генеральний план Винників уже роками перебуває на корекції. Ми подали всі свої зауваження, які змогли роздивитися з обмеженої інформації, яку оприлюднили, а також з тих документів, які вдалось нам роздобути. Та здається, що міську раду Винників це не цікавило, бо вони вже давно «прийняли рішення» підтримати проект.

Читайте також: Без паспорта ні ногою. Чому ми втрачаємо Винниківське озеро

Зараз Винниківське озеро вже не впізнати. Техніка працює без вихідних, зведено дві будівлі на кілька поверхів, дерева вирубали, дамбу озера забетонували, що фактично перетворює його на басейн. Це те, що можна бачити здалеку, адже на саму територію озера не пускають.

Фото з Facebook-сторінки Юрка Морикваса

І впродовж року ми слідкували за тим, що відбувається біля Винниківського озера: скільки ділянок приватизували, скільки адрес присвоїли незрозумілим будівлям, скільки організацій зареєстрували за адресою вул. Хмельницького 9Б, якої фізично ще не існує, бо ведеться будівництво. До прикладу, за результатами сайту You Control, за останні кілька місяців на цю адресу зареєстрували дві фірми родини Козловських: ТОВ «Маріївка медікал енд термал спа» та ТОВ «Маріївка грін енерджі». Крім них, за цією адресою вже зареєстровані ГО «ДЮС Академія футболу» та ГО «ДОЛТ Академія футболу», а також ТОВ «Винниківське» і ТОВ «Винниківське озеро», які наразі перебувають на стадії припинення.

Про те, що відбудуться 12 березня громадські слухання щодо детального плану території вище Винниківського озера, ми довідались випадково і одразу поширили інформацію в соцмережах.

Проект ДПТ, оприлюднений на сайті ЛМР

Масштаби і плани цього проекту нас не здивували, бо їх приблизно вже рік тому озвучували. Більшість людей обурило, що дерева на території Винниківського лісопарку зрізали ще задовго до затвердження детального плану, який, до речі, є лише першим кроком до розробки дозвільної документації.

У мене є сумніви, що ці слухання взагалі можна вважати легітимними. Замовником ДПТ є ЛОДА, організатор слухань – ЛМР, чому слухання у Винниках – не зрозуміло. За день до слухань ініціативна група звернулась у ЛОДА, щоб ознайомитись зі всім пакетом документів, однак там їх не виявилось. Участь відповідальних представників ЛОДА в слуханнях теж була під питанням. Зала, де проводилася зустріч з мешканцями, була наполовину заповнена кремезними чоловіками. Дехто з них мали форму «Гранд-Готелю», а дехто – ФК «Рух». Словом, зібралась дійсно «правдива» громада, яка хотіла висловити свою думку.

Конструктиву на слуханнях теж було недостатньо. Практично на жодне із заданих питань, що стосується ДПТ, ми не отримали конкретних відповідей. Натомість архітектор-проектант Андрій Ігнатюк розказував про аналоги схожих забудов закордоном.

Читайте також: Як змінювалося Винниківське озеро з роками. Раритетні фото

Ось частина наших зауваження та питань:

  • яким чином буде триматися траса, що пролягає від Львова до Винників, якщо вирубуються дерева та врізаються ґрунти;
  • який статус вулиці Хмельницького;
  • на ДПТ не показана схема інженерних мереж, що впливає на вулицю Хмельницького, яка вже страждає від будівництва комплексу;
  • під ризиком також зараз джерело, з якого набирають воду як місцеві мешканці, так і жителі Львова;
  • не показані чіткі межі Винників, Львова, земель Львівської міської ради та земель, підпорядкованих ЛОДА;
  • Схему планування Львівської області не представили;
  • звіт про стратегічну екологічну оцінку (СЕО) навіть не виносили на порядок денний обговорень, до пакету документів не подали оприлюднену заяву про визначення обсягів СЕО.
     

Звичайно, багато говорили про дерева. Нам не озвучили підстав для вирубки, не показали дозволів. Місцеві мешканці спостерігали процес вирубки з жовтня, звертались до представників лісового господарства, проте реакції не було ніякої.

Фото авторки. Квітень 2018 року

Фото авторки. Листопад 2018 року

І це лише частина зауважень, які у нас виникли щодо пропонованого детального плану території. А кожен мешканець Львова, Винників, області все ще може подати свої зауваження до кінця дня 1 квітня до відділу громадського партнерства управління «Секретаріат ради» Львівської міської ради (м. Львів, пл. Ринок, 1) або як електронне звернення на [email protected].

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
17 Січня, 2020 02:51
Руслан тварюки серед нас. Вандали!
4 Квітня, 2019 08:17
Мефодій Як кажуть «пізно Маша пити боржомі...»
2 Квітня, 2019 20:26
Сергій ФОТО З ВІДКРИТИХ ДЖЕРЕЛ ;)
Kozak Vision
[***]s://[***].youtube.com/watch?v=uRk9xbXigcY
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!