Зона небезпеки. Чому треба змінити вимоги до спорудження дитячих майданчиків

9476 1
В Україні відсутні стандарти безпеки для вуличного ігрового обладнання.
Фото: vmr.gov.ua

Фото: vmr.gov.ua

Щороку на дитячих майданчиках по всій Україні зазнають травм сотні тисяч дітей. Щоби припинити це, слід ухвалити стандарти безпеки, які майже 20 років працюють у Європі з позитивним результатом, пише львів’янин Богдан Цюваник.

Нещодавно товариш розповів мені про випадок, що трапився з його дочкою під час прогулянки в одному з центральних парків Львова. Розваги на звичайному дитячому майданчику в парку ім. І. Франка, який щоденно відвідують тисячі дітей, обернулася для маленької дівчинки розбитою головою та безсонною ніччю в дитячій лікарні. Після удару гойдалки дитині довелося накладати кілька швів, а шрам може залишитися на все життя. Закінчення цієї історії ще не найгірше — а ось минулого місяця схожа гойдалка в Івано-Франківську забрала життя дівчини. Таких історій можна знайти немало. Чому ж так часто замість дитячого сміху на майданчику ми бачимо плач та сльози?

Майже щотижня я буваю на різних дитячих майданчиках під час прогулянок з трьома дітьми. І майже щоразу доводиться бачити батьків, які бігають за своїми малюками, щоби врятувати їх від небезпечної гойдалки, від старшої дитини, яка грає в лови і біжить, не дивлячись навколо, або від падіння з гірки, спуск з якої закінчується глибокою ямою з бетонним дном.

Це прикро, бо під час подорожей за кордоном бачив на тамтешніх майданчиках спокійних батьків, які сиділи на лавочках, читали книги або просто відпочивали, часто із заплющеними очима. А в цей час їхні дітлахи весело проводили час за іграми.

Читайте також: У Львові поліція патрулюватиме дитячі майданчики

Мене зацікавило, у чому ж тут справа. Як виявилося, у світі вже давно звернули увагу на небезпеку, яку можуть нести звичайні каруселі, балансири чи гірки. Саме тому для запобігання травматизму та нещасним випадкам наприкінці 90-х років в ЄС розробили стандарти безпеки для вуличного ігрового обладнання. Вони регулюють не лише матеріали, з яких повинні бути зроблені ігрові майданчики, але й правильне розташування елементів, регламентують необхідність їх щорічної перевірки та навіть описують вимоги до безпечності покриття.

Ці стандарти не вимагають чогось надзвичайного. До прикладу, вони забороняють використання в конструкції гойдалок металевих труб для кріплення сидіння, натомість пропонують застосовувати ланцюги. А саме сидіння зазвичай повинне бути заокруглене, з пластику чи зв’язаних між собою мотузок. Цілком логічно, адже таке сидіння на ланцюжках навіть при падінні з висоти не завдасть значних травм, чого не скажеш про більшість наших гойдалок, зроблених із металевих труб та привареної до них рами з металевого кутника із небезпечними гострими кутами.

Покриття рекомендують використовувати гумове, травмопоглинаюче, але навіть якщо на нього бракує коштів — не біда. Замінити його можна корою чи тирсою певного розміру, або навіть кам’яним відсівом дрібного діаметру. Також існує вимога до глибини такого покриття у відповідності до висоти конструкцій, з яких може впасти дитина. Як бачите, немає абсолютно нічого складного. Без сумніву, справа не в ціні, адже кора з дерев точно буде дешевшою за бетонну плитку чи асфальт, які часто можна зустріти в українських місцях відпочинку дітей.

Читайте також: У Львові ввели мораторій на будівництво на дитячих та спортивних майданчиках

Згідно з цими стандартами, європейські майданчики займають значну площу і поділені на вікові зони. Старшим дітям просто не цікаво бавитися поряд з малюками, як і малечі бути на дорослій території. Крім цього, усі ігрові елементи відповідають нормам безпеки, неодноразово протестовані в спеціальних лабораторіях і сконструйовані так, щоб звести до мінімуму ризик можливого травмування. Поруч з кожною гіркою, каруселлю, чи будь яким іншим елементом розміщується периметр безпеки. За встановлення елементів відповідають лише спеціалісти компанії, яка пройшла відповідну сертифікацію і довела своє вміння організовувати для дітей безпечний простір.

Щороку кожен дитячий майданчик проходить такий собі техогляд, як автомобілі, під час якого інспектори перевіряють наявність пошкоджень і при потребі можуть допомогти усунути недоліки. Такі норми майже щорічно доповнюються та змінюються у відповідності до нових реалій та створення нових ігрових елементів.

А що ж в Україні? У нашій державі створення та експлуатація дитячих майданчиків регулюється декількома нормативно правовими актами. Але робиться це лише поверхнево і частково. В Україні відсутній єдиний документ, який комплексно описував би вимоги безпечності. Найкращим виходом із ситуації було би використати європейський досвід — запозичити стандарт безпеки EN1176 та стандарт безпеки до покриття EN1177. Зробити його обов’язковим до використання при встановленні всіх нових майданчиків і поступово адаптувати вже існуючі майданчики під його вимоги. Іншим важливим завданням мало б бути надання певному органу функцій щодо контролю.

Спільно з іншими активним батьками ми понад рік самотужки працюємо над вирішенням проблеми. Вже зараз цю ідею підтримують батьки з різних куточків України, які хочуть, щоби дитячі майданчики в Україні стали безпечнішими якнайшвидше.

Читайте також: Як гарантувати безпеку дітей біля шкільних та дошкільних закладів Львова?

Ми подали пропозиції про вдосконалення норм безпеки на дитячих майданчиках до державного органу, що регламентує застосування стандартів в Україні. Якщо комісія дасть позитивний висновок, ці європейські стандарти наберуть чинності в Україні і стануть рекомендованими до застосування вже до кінця 2018 року. Наступним кроком буде спроба зробити їх обов’язковими. Це питання вирішується вже на рівні Кабінету Міністрів. Саме тому ми заручилися підтримкою кількох народних депутатів і сподіваємося, що з їхньою допомогою та підтримкою всіх небайдужих батьків нам вдасться зробити дитинство в Україні хоча б трішки безпечнішим.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
29 Травня, 2018 07:43
Анна -Галина Ми росли на старих площадках, на яких майже нічого цікавого не було, і то умудрялися впасти, побитися, трохи скалічитися. А тепер набудовано багато цікавих дитячих майданчиків, які лю[***] діти, треба тільки ЖЕКам слідкувати, щоб вони не були поламані, були чисті, а батьки мають слідкувати за маленькими дітками..ото й буде результат уваги до дітей! Слід створювати такі майданчики, на яких дітям цікаво, а не наставляти старі спускові гірки з ржавим металом, гойдалки, що хитаються... Та й за піском в пісочницях слід слідкувати, щоб діти не гралися в землі чи в собачих туалетах...Всіх власників псів потрібно привчити до культури вигулювання своїх улюбленців, прибирати за ними, не пускати на дитячі майданчики! А чи не найголовнішою проблемою дитячих майданчиків є набудовані навколо них магазинчики, кіоски з алкогольними пропозиціями, які притягують на майданчики не діток, а любителів алкоголю, що добре підкріпившись на майданчиках горлапають по вечорам, ночам, а то й засипають там...Дитячі майданчики для дітей, а не для випивох! От чого треба добиватися на майданчиках!
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!