Зимна Вода – місто, Моршин – село? Що може змінити адмінреформа

7635 0
На Львівщині є місто, де менше тисячі мешканців.

На початку 2020 року у Верховну Раду надійшов законопроєкт «Про засади адміністративно-територіального устрою України». Цей документ встиг викликати чимало збурень. Зокрема, що через нього багато населених пунктів України можуть втратити свій статус міст чи селищ. Експерт Агенції регіонального розвитку Львівської області Тарас Баранецький пояснює, що насправді відбуватиметься і чи матиме цей документ силу зворотної дії.

Є проект закону, яким регулюється статус адміністративних і територіальних одиниць. Там запропоновано за європейськими нормами прив’язати визначення статусу адмінодиниці до кількості населення. Наприклад, місто – від 20 тис. мешканців, селище – від 5 тис. Тоді і виникло припущення, що, у зв’язку з цим, певні населені пункти втратять свій статус. Але це не так, згідно з роз’ясненням, якщо документ і приймуть, то він не матиме зворотної дії. І – це ключовий аспект.

Та й зміни статусу не є суттю адміністративної реформи. У ній ідеться про об’єднання в територіальні громади, але від того площа і статус населених пунктів не зміняться. Втім сам закон має сприяти цьому і, можна з впевненістю припустити, що з’являться населені пункти, які захочуть змінити свій статус. Прміром, село Зимна Вода зараз має вже 10 тис. мешканців. А деякі з них навпаки – можуть захотіти понизити статус.

У нас є деякі селища та міста, які хочуть стати селом, оскільки таким чином вони отримають більше фінансування, скажімо, на освіту і медицину. Тобто ми навіть бачимо певні процеси добровільного обґрунтованого руху у цьому напрямку.

Тож на Львівщині є чимало населених пунктів, статус яких може бути підкорегованим. Наприклад, у нас є найменше місто в Україні – Угнів, у якому менше тисячі жителів. Воно за кількістю населення не відповідає статусу, але ментально і історично мешканці вважають його містом. Тому тут треба поводитись виважено, і точно ніхто не буде «рубати з плеча».

Додам, що статус населених пунктів визначається не лише численністю населення. Є великі села, а є маленькі міста. Наприклад, є село Зимна Вода і є місто Моршин – і тут у селі вдвічі більше населення, ніж у місті. Тому також враховується кількість території, зайнятої під несільськогосподарське виробництво та інші показники.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!