8 думок про те, як у Львові покращити систему паркування

9180 0
Начальник управління транспорту та зв’язку ЛМР Віктор Щир систему паркування у Львові оцінює на «п’ятірку». За десятибальною шкалою. Чиновник розповів Tvoemisto.tv, чому у Львові не достатньо місць для паркування автомобілів та які влада має ідеї, аби покращити ситуацію. Далі – пряма мова Віктора Щира.
Фото: zik.com.ua, lviv.comments.ua, lvivpost.net, privatbank.ua, rius-hotel.lviv.ua, infoua.org

Фото: zik.com.ua, lviv.comments.ua, lvivpost.net, privatbank.ua, rius-hotel.lviv.ua, infoua.org

Центр Львова – перевантажений транспортом та незручний для паркування

Із позиції управлінця, можу сказати, що в центральній частині Львова паркомісць є недостатньо. Якщо ж говорити з позиції водія, то я стараюся на своїй машині не заїжджати в центр. По-перше, це не зручно. По-друге, доводиться спалювати багато пального, поки знайдеш місце для паркування. У таких випадках ти витрачаєш більше часу, аніж на громадському транспорті. Якщо мені, наприклад, треба на площу Ринок, то я краще сяду в трамвай і швидше буду там, аніж на машині. Можливо, на авто я швидше доберуся до центру, але поки припаркуюся, то витрачу удвічі-утричі більше часу.

За 10-бальною шкалою систему паркування у Львові я оцінюю на «п’ятірку». По-перше, чинне законодавство не дає встановити реальний тариф на паркування у центрі міста. По-друге, адміністративна відповідальність водіїв за порушення правил паркування також не відповідає вимогам часу. Досвід сучасних передових держав показує, що тариф може встановлювати будь-хто (у межах закону, звісно). Однак, відповідальність за порушення правил паркування має бути в десятки разів більшою, аніж цей тариф. Таким чином у людей вироблятиметься стимул паркуватися лише там, де це дозволено.

Після приходу Нової поліції ситуація з паркуванням у місті покращується

Мені, як начальнику управління транспорту, комфортніше та зручніше співпрацювати з новою поліцією. Не треба персонально дзвонити якомусь керівникові і просити, аби прийняли міри щодо певної вулиці. Достатньо моєму співробітнику вийти на моніторинг, помітити порушення, викликати «102» – і одразу ж є реакція. Хоч і спочатку на нових патрульних нарікали, що вони «слабенькі» і не працюють, як ДАІ. Від себе скажу, що завдяки поліції ситуація з паркуванням у Львові (особливо – у центрі міста) покращилася.

Статистика показує, що львів’яни стали менше порушувати правила дорожнього руху. Зокрема – і правила паркування. Частіше «попадаються» машини приїжджих. Якщо хтось, наприклад, у Києві звик ставити авто, де йому зручно, то тут ми разом з поліцією вже привчили місцевих водіїв до того, аби робили це відповідно до правил.

Проблематичні та постійно «запарковані» вулиці Львова

У нас часто буває, що деякими вулицями через припарковані авто не може проїхати громадський транспорт. Наприклад, маршрут №15 ходить по вулиці Дудаєва. У цій частині Львова є багато офісів, магазинів, кафе, тому й багато машин. Достатньо одній людині поставити авто неправильно – рух громадського транспорту тут паралізується.

Ще одна вулиця – Куліша, поблизу торгового центру «Магнус». Тут також є проблеми з паркуванням прямо на зупинці. Також багато порушників і на вулиці Данилишина, де паркування заборонено. Практично через день ми звертаємося до поліції, аби очистити цю вулицю від незаконно припаркованих автівок. Окрім того, зараз громадський транспорт тимчасово курсує вулицею Івана Франка. Маємо і тут проблеми: поблизу польського консульства, де вулиця вузька, водії часто неправильно паркують свої авто. Особливо складно громадському транспорту їхати тут, коли на дорогах є сніг або ожеледиця.

Необхідність створення ще одного штрафмайданчика поблизу центру міста

Після рішення виконкому у 2015 році евакуатором у Львові займається ЛКП «Муніципальна дружина». Зараз евакуатори не працюють самостійно, а приїжджають лише після виклику поліції. Нині ми маємо лише один штрафмайданчик – на вулиці Конюшини.

Йде розмова щодо відкриття нового штрафмайданчика ближче до центральної частини міста, на вулиці Кривоноса (поворот на вулицю Гуцульської). Це покращить ефективність роботи евакуатора, адже час підвозу машин зменшиться у чотири рази. Нині доставка одного авто займає понад півтори години: 40 хвилин в одному напрямку і стільки ж назад. Якщо ж евакуатор потрапляє в затор, то часом це триває і дві години.

Підземні паркінги у центрі міста – плани чи мрії?

Центральна частина – це червона (перша) зона паркування. Тут тариф становить 4 гривні за годину. Тут є 13 майданчиків, що загалом пропонують 407 паркомісць. Частину транспорту варто спустити під землю. Це би розвантажило центр. Наявний тут транспорт не лише порушує всі екологічні норми, а й знищує архітектуру міста. Підземні паркінги передбачатимуть від 400 до 800 паркомісць кожен. Було би добре, якби тариф за користування ними був удвічі нижчим. Це ще один стимул, аби мотивувати водіїв паркувати своє авто під землею.

Загалом ми би хотіли побудувати три великі паркінги: два підземні – біля університету імені Франка і на площі Петрушевича, а на проспекті Чорновола – великий наземний. Окрім того, на вулиці  Вороного є майданчик, де плануємо збудувати багатоповерховий паркінг: сучасний автомат, який буде рухати машини, як «шухляди». Цей паркомат будуватимемо вже за гроші міста. Конкретніше говоритимемо, як затвердять бюджет розвитку міста. Можливо, вдасться побудувати ще до кінця 2016 року.

Проблеми паркування в районах та на околицях міста

За межами центру є «друга» зона паркування. Тут тариф – 2 гривні за годину. Маємо таких 31 майданчик, які пропонують понад 1500 паркомісць. Ще маємо 48 гостьових майданчиків із 762 паркомісцями. Але цього також недостатньо.

У грудні ми провели тендер і визначили підприємство, яке розроблятиме схему парковок та автостоянок, аби в подальшому нанести цю схему на генеральний план міста. Ця компанія визначить місця, де у перспективі можна буде побудувати нові парковки. У технічне завдання ми закладали, аби в’їжджаючи до Львова з будь-якого боку, людині було зручно лишити за невелику плату своє авто і пересісти на громадський транспорт. Сподіваємося, що компанія-переможець тендеру завершить цю роботу в 2016 році й подасть готовий продукт для подальшого затвердження.

Проблеми паркування у спальних районах Львова

Більша частина нашого міста побудована за радянських часів, коли архітектура не передбачала підземних паркінгів у житлових будинках. Машини лишали на прибудинкових територіях. Зараз є так само. На управління транспорту та на міського голову надходило кілька скарг на те, що водії паркують свої авто на газонах або дитячих майданчиках. У таких випадках ми радимо звертатися, насамперед, до поліції.

На появу нових паркомісць на прибудинкових територіях управління транспорту зможе впливати, коли буде готовий проект, про який я говорив раніше. Ми побачимо, де саме у спальних районах варто будувати нові стоянки. Адже зараз таких місць, дійсно, не вистачає. Так само поки що не можу сказати, скільки Львову треба паркомісць загалом. Ми чекаємо цю схему парковок, гаражів, велодоріжок. Тоді знатимемо, де ще можна і доцільно створювати нові. Розраховуємо отримати кінцевий результат за 6-8 місяців. Тоді будемо вносити зміни до ухвали №120, виносити на конкурс місця для майданчиків та у подальшому облаштовувати їх. (Відповідно, до ухвали №120 «Про затвердження збору за місця для паркування транспортних засобів та плати за паркування транспортних засобів на території Львова» від 27.01.2011 у місті загалом є 4 696 паркомісць, – ред.)

Потенційні інвестори не зацікавлені робити бізнес на паркуванні у Львові

Поки що паркування не є прибутковим для Львова. У кінці 2015 року ми двічі проводили конкурс для інвесторів. І двічі ми не знайшли претендентів. Ніхто не захотів робити бізнес у цій сфері. Тому що зараз існує проблема із законодавством і тарифом. Наприклад, парковка на площі Міцкевича – збиткова. Хіба що на Валовій дохід є трохи більший, аніж збитки. До речі, сам пристрій – автомат для оплати паркомісця – за три роки подорожчав утричі. Саме тому нема активного руху від бізнесу чи ЛКП, аби створювати нові майданчики та змінювати цю ситуацію.

У 2014-2015 році ми вели переговори з інвесторами, які могли би побудувати у Львові підземні паркінги. Ці місця визначені генеральним планом нашого міста. Завдяки їхній появі, ми би могли «розгрузити» центр від зайвого транспорту. Більше того – могли би пустити громадський транспорт, аби він забезпечував доїзд до центру без заторів.

Однак, тарифи на паркування та штрафи за порушення відлякують потенційних інвесторів від того, аби вкладати гроші у такі масштабні й вартісні проекти. Найголовніше, що інвестор має обрахувати, – за який термін проект окупиться. Адже це гроші не невідомо звідки, а вкладення конкретної людини чи компанії. Як тільки розмова з потенційними інвесторами доходить до обговорення тарифів та адмінвідповідальності водія за порушення правил паркування – інвестор дякує за пропозицію, і на цьому розмова завершується.

 

Нагадаємо, завтра, 21 січня, Tvoemisto.tv ініціює дискусію «Паркування у Львові: проблеми та перспективи». Дискусія буде другою із серії зустрічей новоствореної дискусійної міської платформи «Твоє місто Львів». У програмі – аналіз проблем паркування у Львові, зокрема в центрі міста та в «спальних» районах. Мета – знайти ефективні вирішення проблеми паркінгу за допомогою конструктивного діалогу між владою міста, водіями, громадськими діячами, комунальними підприємствами та іншими зацікавленими сторонами.

Учасники та глядачі зможуть почути відповіді на «болючі» запитання: коли у Львові нарешті з’являться паркінги і в місті стане менше порушників ПДР, чи буде колись центр Львова повністю пішохідним? Усі зацікавлені львів’яни мають змогу ставити свої запитання в режимі онлайн через Facebook-сторінку «Твого міста». Трансляція наживо розпочнеться 21 січня о 12:00 на сайті: tvoemisto.tv/on-line.

Розмовляла Юлія Сабадишина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!