Бізнес, батьки та вчителі: як змінити шкільну освіту у Львові. Відео

9169 1
Якісна освіта повинна бути першочерговим завданням в українському суспільстві. Проте, хто несе відповідальність за її якість? Хто повинен генерувати зміни у освітній галузі Львова? Яким бачить бізнес українську школу та її випускників, від кого залежить успішність учня в школі: батьків чи учителів? Про це та інше у середу, 9 березня, йшлося під час зустрічі , організованої дискусійною платформою Tvoemisto.tv «Твоє місто Львів» спільно з центром інноваційної освіти «Про.Світ». Пропонуємо короткі тези учасників зустрічі та повний відеозапис дискусії.
фото: ednist.info, intellect-school, styknews.info

фото: ednist.info, intellect-school, styknews.info

Зоряна Довганик, в.о начальника управління освіти у Львівській міській раді

Головна теза:  «Зміни мають відбуватися знизу»

«Нині ми маємо таку ситуацію, коли освітня політика формується на рівні держави, проте, це не означає, що місто не повинно ініціювати освітні зміни на власному прикладі. До прикладу, у Львові ми маємо безліч проектів, як з розвитку учнівської молоді, так і для вчителів. Проте, задля того, щоб зміни були направду ефективними, вони повинні відбуватися знизу. На жаль, вчитель не завжди є їх ініціатором. Теж саме можна сказати й про керівництво шкіл. На рівні міста ми ініціювали проект «Friendly school», до якого залучали учнівську громаду висловлювати свої пропозиції з приводу навчання. Проте, тільки учнів вісімнадцяти шкіл, з існуючих 118, вдалось залучити до проектів. Тобто, це всього лиш 10%.

Ще однією проблемою є той факт, що учні дбають не про навчання, а про матеріальне забезпечення школи. В рамках вже вище озвучного проетку діти хотіли відремонтувати спортзали, лабораторії та інше, проте не замислились над самим навчанням, ніхто не прагнув організувати навчальні тренінги чи семінари»

Лілія Свистович, директор Винниківської Санаторної школи-інтернату, ГО «Школа мрій»:

Головна теза: «Впровадження інтернатури для педагогів»

«Варто усвідомити, що навіть медицина не має такого впливу, як освіта на наше життя. Через школу проходять усі, тому вона повинна стати хорошим інститутом знань. Зараз мене турбує, що багато студентів, майбутніх вчителів, не готові до цієї професії. Важливою є ініціатива, про яку я неодноразово чула, - запровадити інтернатуру в школі. Зробити це потрібно для того, щоб випускник вишу розумів з чим матиме справу, викладаючи. Лише після її проходження, слід видавати диплом».

Ярослав Рущишин, директор ВАТ «Троттола», сенатор УКУ

Головна теза: «Маємо виховувати таких педагогів, щоб знімати перед ними шапку»

«В бізнесі настав момент, коли ієрархічна система ламається. Тепер більшість ринкових ризиків переноситься на конкретну людину й сама вона несе відповідальність. В освіті, відповідно, ми повинні виховувати лідерів. В той ж час ми маємо розуміти, що учитель в школі – це людина, яка формує наше майбутнє. Мій дід знімав шапку перед священиком та перед вчителем – таке ставлення потрібно повернути. Педагог має стати найпрестижнішою професією. Відповідно, конкурс на цю посаду мусить бути значний, а такого досягнути без високої зарплати неможливо».

Олеся Дячишин, розробник «Мишеняткової абетки»

Головна теза: «Батьки повинні більше комунікувати з вчителями»

«Нині батьки усунені з навчального процесу дітей. Між батьками й вчителями немає контакту. Вони зустрічаються раз в семестр, не володіючи інформацією один про одного. Це потрібно змінювати».

Лідія Білас, креативна Міжнародна дитяча школа

Головна теза: «Повинна існувати альтернатива державним школам»

«Система приватних шкіл має бути здоровою альтернативною для державних шкіл. Коли ми будемо бачити наявність вибору, й той факт, що ми не приречені віддавати дитину у школу за місцем проживання, тоді в нас почнуться нові якісні зміни».

Наталія Кузьма, журналіст, дослідниця теми освіти

Головна теза: «Ми повинні самі дбати про власні можливості»

«В багатьох школах відсутня достатня матеріально-технічна база. Проте, світовий досвід показує, що це не привід опускати руки. Ми повинні самі замислюватись що можна змінити в тих умовах, які маємо нині. В навчальному процесі потрібно залучати гранти, співпрацювати з хімічними лабораторіями чи організувати благодійні ярмарки. Варто забезпечувати себе самотужки».

Руслан Савчинський, експерт аналітичного центру «Pro.mova»

Головна теза:  «Ми повинні переосмислити феномен помилки»

«В українській школі помилка є недопустимою. Батьки та вчителі очікують, що учень повинен одразу все виконувати добре. Проте такий підхід неправильний. Варто усвідомити, що помилка не є поганою, вона свідчить про навчання».

Отець Олег Ландюк, НВК «Школа-гімназія «Шептицькиких»

Головна теза: «Батьки не повинні задумуватись над IQ дитини»

«Ми часто й багато говоримо про заохочення дітей до навчання та про насичення освітніх програм. Проте, рідко замислюємось про сам навчальний процес. Раджу всім подивитися фільм «Планета мапв або Куди зникають розумні діти». Він наглядно демонструє, що у школах виховують розумних мавп з хорошим IQ, адже це те, чого прагнуть батьки – дітей з високим рівнем інтелекту. Проте, насамперед школа повинні виховувати особистість і ми повинні цьому сприяти».

Підготувала Мар'яна Федина

Фото Богдана Ємця

11 Березня, 2016 15:31
ser3 Всілякі конкурси, безглузді семінари, заходи, вечори і таке інше сміття, яким завантажений вчитель по самі вуха, тільки відволікає йго від основного, найголовнішого завдання учителя:"Вчити дітей на уроках". Всіх цих так званих паперових педагогів, які тут висловлювали свої думки, треба гнати мітлою з освіти, щоб вони не зареформували освіту до ручки...
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!