У Львові батьків просять не порушувати правила дорожнього руху. Відео

12710 0
Нещодавно Львів сколихнула звістка про те, що двоє школярів потрапили під автомобіль на пішохідному переході. Тому тема безпеки дітей на дорога міста стала ключовою на організованій соціальною ініціативою «Хтось не зробить» спільно із Tvoemisto.tv дискусії «Як зробити дороги у Львові безпечнішими?». Пропонуємо дізнатися, які пропозиції із приводу посиленого навчання правил дорожнього руху висловили учасники дискусії і що із цього приводу думає влада міста.
фото: dailymotion.com

фото: dailymotion.com

Велосипедисти Львова, зокрема виконавчий директор Львівської Асоціації Велосипедистів Анастасія Судковська, переконані, що дітей потрібно вчити правил дорожнього руху і для цієї функції найкраще підійде школа: «Дітей треба вчити правил дорожнього руху у школі. І чим раніше ми це зрозуміємо – тим краще. У Голландії, до прикладу, є цілі курси, де дітей вчать правил і навіть їзди на велосипеді».

Як розповіла Tvoemisto.tv в.о. начальника управління освіти Львівської міської ради Зоряна Довганик,  у місті вже проводяться окремі уроки, де вчать правил безпеки дорожнього руху, а у дошкільних навчальних закладах – тиждень із безпеки дорожньго руху та  інтерактивні заходи. А також ці питання висвітлюються на виховних годинах.

Читайте також: Що стримає львів’ян порушувати правила дорожнього руху

«У предметі «Основи здоров’я» обов’язково є теми, які стосуються правил дорожнього руху і поведінки на дорозі. Але ми бачимо, що цього є недостатньо і травматизм серед дітей, як правило, зростає. Проте це часто відбувається не тільки з вини учнів, але й водіїв. Тому ми вирішили активізувати роботу в цьому напрямку за допомогою окремих акцій.

Однією із них є «Жовтий добродій». У рамках акції півгодини до початку уроків і півгодини після їх закінчення волонтери – батьки, дідусі, дорослі, студенти та інші охочі долучитись – допомагають переходити дітям через пішохідні переходи. Убрані в яскравий жовтий одяг люди допомагають дітям переходити дорогу у найбільш небезпечних місцях. Ми маємо на меті активно продовжувати цю акцію, але нам треба волонтери.

Додаткові уроки серед навчального року ми не можемо запровадити. Але плануємо додаткове вивчення правил дорожнього руху у рамках предмету «Охорона здоров’я» виховних годин. До проведення занять долучаємо і поліцейських», – розповіла Зоряна Довганик.

Представник управління транспорту Львівської міської ради Костянтин Баранюк, у свою чергу, каже, що дітей потрібно навчали правил дорожнього руху з малечку, але про це мають дбати, насамперед, батьки. «Треба пам’ятати що діти, переважно, вчаться на прикладах, що їм подають дорослі. Тобто у школі можна дітей навчати багато чому, але якщо батьки самі порушують правила дорожнього руху, то ті швидше за все перейматимуть моделі поведінки батьків. Навчання безперечно – це позитив, але батьки мають бути для дитини авторитетом. Тому, інколи, треба провести виховні заходи і для батьків», – зазначив Костянтин Баранюк.

Читайте також: Заручники темряви. Як у Львові на пішохідному переході діти потрапили під авто

Для того, аби підвищити культуру руху у дорослих, зокрема батьків, учасники дискусії пропонують до цього активніше залучати засоби масової інформації, проводити зустрічі із поліцією та обговорювати важливі теми на батьківських зборах. «Потрібно напрацювати деякі механізми роботи із батьками, адже це повинна робити не тільки поліція. Вчителі можуть із батьками працювати на батьківських зборах. Це трохи такий радянський механізм, але доки він у нас існує, то чому б його не використовувати», – додав учасник дискусії Іван Вергун. 

Більше про те, як зробити дороги міста безпечнішими, дивіться у відео:

Довідка

Дискуcію організували соціальна ініціатива «Хтось не зробить» (проект комісії у справах молоді УГКЦ)  спільно із Tvoemisto.tv. Дискусійна платформа «Твоє місто Львів» реалізується за підтримки Європейського фонду за розвиток демократії  (European Endowment for Democracy).

 

Підготували Ігор Саджениця та Наталія Середюк

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!