Це не поодинокий випадок. Діти знаходять шприци і в пісочницях

5538 1
У Львові інцидент у дитячому садку, на території якого хлопчик знайшов використаний шприц, здійняв справжній галас, насамперед серед батьків. Tvoemisto.tv поцікавилось, що слід зробити у місті, щоб уникнути таких випадків у майбутньому.
фото: hdwallfusion.com

фото: hdwallfusion.com

4-річний хлопчик, який знайшов на території дитячого садка «Арніка» використаний шприц, наразі приймає профілактику від ВІЛ-інфекції.

За словами директорки закладу, інформацію про наявність інфекції у шприці наразі не підтвердили.

«Шприц відразу віддали на аналізи. Інформацію про інфекцію в шприці наразі не підтвердили. Як повідомили батьки дитини, в п’ятницю зробили повторний аналіз – інфекції не виявлено. Ймовірно, що цей шприц могли перекинути із гаражів. Ми зібрали увесь технічний персонал, вчителів, батьків і провели профілактичні бесіди. Це є загальносуспільна проблема. Ми також зібрали батьківські збори, дали догани двірнику і помічнику вихователя. В нас такий випадок вперше», – зазначила директорка Оксана Козій.

Як повідомила Tvoemisto.tv речниця Нацполіції Львова Світлана Добровольська, станом на 6 жовтня із цього дитсадка ніяких скарг та заяв до відділення Національної поліції у Залізничному районі Львова не надходило. Проте після розголосу цієї ситуації на місце виїхав працівник відділення, щоб оглянути територію і з’ясувати деталі.

У патрульній поліції додали, що у цей район кілька разів були виклики, які стосувалися гуртів, що випивали.

Завідувач Львівського обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом Ольга Макар зазничила, що це не новий і не єдиний випадок і таке трапляється, що діти знаходять шприци і в пісочницях, і на дитячих майданчиках.

Як і де перевірити дитину на ВІЛ?

Як розповіла Tvoemisto.tv Макар Ольга, якщо виникає подібна ситуація або у батьків є підозра, що дитина мала контакт із ВІЛ-інфікованими речами, то її одразу потрібно перевірити.

«Батькам одразу потрібно іти до лікаря-інфекціоніста Обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом або до того ж таки спеціаліста у будь-яку поліклініку за місцем проживання. У кожній поліклініці є лікар, який обізнаний, як працювати у подібній ситуації. Також спеціально для подібних випадків облаштовані спеціальні кабінети довіри».

Дослідження біологічного матеріалу проводять одразу, як тільки пацієнт звертається до лікарні. Швидкий тест проводять за 15 хвилин.

«Лікар розглядає кожну ситуацію індивідуально. Навіть якщо швидкий тест не підтвердить підозру батьків, то він може запропонувати провести антиретровірусну терапію, якщо бачитиме у цьому необхідність. Проте батьки можуть на це погодитися або ні. Усі ми розуміємо, що немає жодної абсолютної безпечної терапії»,  – додала Ольга Макар.

Прибирання – це профілактика захворюваності на ВІЛ

Для того, щоб унеможливити подібні ситуації, потрібно, насамперед, якісно прибирати біля садочків, пісочниць, дитмайданчиків, - переконана Ольга Макар. «Потрібно це все охороняти, адже у цьому і полягає профілактика хвороби. ВІЛ та СНІД не лікується, а для того щоб попередити інфікування, потрібно вживати заходів, які його унеможливлюють.

Додамо, що після інциденту  дискусійна платформа Tvoemisto.tv «Твоє місто Львів» за підтримки Міжнародного фонду за розвиток демократії ініціювала дискусійну зустріч, під час якої чиновники, есперти, поліція та активні батьки шукатимуть спільних рішень про те, як у майбутньому у місті уникнути таких надзвичайних ситуацій. 

Усі зацікавлені мають змогу надіслати свої запитання чи коментарі в режимі онлайн через Facebook-сторінку «Твого міста». Трансляція диссусії наживо розпочнеться  7 жовтня о 10:00 на сайті: http://tvoemisto.tv/on-line/.

Розмовляла Наталія Середюк


Читайте також:
24 Жовтня, 2016 17:31
cristalia Проблема СНІД охоплює світ уже багато тисячоліть, маємо надію що співпраця країн допоможе подолати її. Читала про таку співпраццю ООН ось тут: [***]s://unaids.org.ua/ua/about-unaids/partnerstvo-ukrajina-oon
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!