Львів’янка розводить хробаків для переробки сміття

13207 2
Два кілограми каліфорнійських хробаків можуть «позбавити» від органічного сміття сім’ю із 4 осіб.
фото: GrowinGreen

фото: GrowinGreen

Сьогодні, 23 грудня, у Львові під час дискусії «Оновлена стратегія поводження з відходами у Львові: виклики та перспективи» засновниця спільноти «Львівський Хробороб» Ірина Миронова поділилася власним досвідом переробки органічних відходів. Місяць тому львів’янка придбала компостних хробаків, які переробляють залишки їжі, лушпиння овочів, листки вазонів тощо.

Подібний спосіб переробки органічних відходів користується популярністю закордоном, адже у результаті своєї життєдіяльності хробаки утворюють цінне і екологічно чисте добриво. В Україні теж існують екологічні фермерські господарства, які використовують цю біотехнологію. Однак в домашніх умовах мало хто наважується заводити подібних «улюбленців».

«Я вирішила застосувати цю біотехнологію для переробки органічних відходів у домашніх умовах, адже у моїй сім’ї вони складають 50 % усього сміття. Для хробаків важливо, щоб було тепло і волого. За день вони з’їдають стільки сміття, скільки становить половина їхньої маси», – розповіла  Ірина Миронова.

За словами засновниці спільноти «Львівський Хробороб», аби перероблювати органічні відходи сім’ї із 4 осіб необхідно придбати орієнтовно 2 кг хробаків. Це котуватиме близько 1,5 тисячі гривень. «Проте вони дуже швидко розмножуються. Тому вже за 2,5-3 місяці кількість хробаків подвоїться. І можна буде повернути гроші», – додала Ірина Миронова.

Своїх хробаків львів’янка придбала у Клубі відновлювального органічного землеробства у Львові. За її словами найкраще для домашніх умов підійдуть хробаки «каліфорнійські» або «старатель». Біогумус, який виробляють хробаки, можна використовувати на дачі, на клумбах або просто викидати без шкоди для довкілля.

Для тих, хто зацікавився екологічними «домашніми улюбленцями» Ірина Миронова розповідає про життя хробаків у спільноті «Львівський Хробороб».

Довідка. Дискусійна платформа «Твоє місто Львів» створена Tvoemisto.tv за підтримки Європейського фонду за розвиток демократії (European Endowment for Democracу).

Опублікувала Наталія Середюк


Читайте також:
10 Січня, 2017 21:32
axab В об’єднаних громадах сімейному лікарю "світить" висока зарплата та соціальне житло. Це вже реальність в Білозерській громаді на Черкащині
[***]://silobr.info/index.php/novini-gromad/item/907-bezkoshtovne-zhitlo-%20-visoka-zarobitna-plata-=-simeyniy-likar-v-ob%E2%80%99ednaniy-gromadi
28 Грудня, 2016 18:25
Володимир Звідки ціна 1500 грн. ?? Колонія хробаків коштує 300-400 грн.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!