Львову потрібні міжнародні школи, - Павло Шеремета

4521 0
Для того, щоб Львів розвивався і сюди приїжджали працювати міжнародні експерти та спеціалісти, місто має забезпечити певні умови проживання. Одна з головних – якісна освіта для дітей. Відтак у Львові мають з’явитися школи, побудовані за міжнародними стандартами. Таку думку висловив керівник Школи управління УКУ Павло Шеремета під час дискусії «Загальна візія стратегії розвитку Львова на найближчі 5 років», яку організовувало Tvoemisto.tv.

Я маю особисту дилему: де мають вчитися мої діти? Я зараз багато часу у Львові. Сім’я жила би тут, якби у Львові була міжнародна школа. Це дуже важливо, якщо ми хочемо, аби місто стало міжнародним, глобальним, мало велику кількість експертів (у яких, очевидно, також є свої діти). У Києві є п’ять-шість міжнародних шкіл. Можна пропонувати, аби вони відкривали у Львові свої філії. Бажано, щоб така школа була не єдина: важливо створити конкурентне середовище. Такі школи, де викладають іноземною мовою, є не з дешевих, але їх поява дуже важлива для розвитку Львова.

Наведу приклад Малайзії, де я жив кілька років і де мої діти ходили до міжнародної школи. Малазійська держава не підтримує китайські школи. Вона підтримує малайзійські школи. 25% населення там – це китайці. Хто підтримує китайські школи (які, до речі, є приватними і значно кращими)? Їх підтримує місцевий бізнес: формують батьківські комітети, різноманітні фонди підтримки шкіл.

Читайте також: Люди Твого міста: Павло Шеремета про Львів як центр ідей

Гуманітарна політика Львова – це питання розвитку, конкурентоздатності міста, а також питання людського капіталу, здоров’я, освіти та продуктивності. У світі є маса грошей. У Штатах, у Південно-Східній Азії. Треба виходити на ці джерела, маючи репутацію, довіру, стукаючи у різні двері, підтримуючи взаємини.

Нам треба вчитися в Українського католицького університету і розуміти, що нема чого чекати від держави. Порятунок – у наших руках. Маємо переконувати львів’ян інвестувати в освіту, розвивати фонди при школах, виходити на інші фінансові ринки, залучати кошти. Це важка і потужна праця, але вона дасть свій результат.

Читайте також: Освіта 3.0. Львів’янка, яка не віддасть дітей у школу

Щодо міжнародної школи, то така може запрацювати у Львові вже з 2017 року. В липні 2015 року керівництво Українського католицького університету, Університету міста Вінніпеґ (Канада) та ТзОВ «Львівська міжнародна школа» підписали меморандум про створення у Львові міжнародної школи (ЛМШ) з подвійною канадсько-українською навчальною програмою. В підписаному меморандумі йдеться, що сторони створюють партнерство для планування, розвитку та управління школою. Мета цієї школи – запровадження новітніх освітніх стандартів і методик навчання, а також заохочення всіх учнів реалізувати свій найвищий потенціал в набутті інтелектуальних, етичних, творчих, спортивних і соціальних навичок. Школа базуватиметься на засадничих цінностях та принципах УКУ та Університету Вінніпегу. Відкриття «Львівської міжнародної школи» у Львові відбудеться 1 вересня 2017 року.

Дискусія «Загальна візія стратегії розвитку Львова на найближчі 5 років» стала першою із серії новоствореної дискусійної міської платформи «Твоє місто Львів». Проект реалізовується за підтримки Європейського фонду за розвиток демократії (European Endowment for Democracy).

Підготувала Юлія Сабадишина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!