Шанс для львівських пологових: чи будуть почутими скарги львів’ян?

18301 0
Як покращити умови у львівських пологових будинках, які зараз неформальні тарифи у цих закладах та що робити, якщо у лікарні вимагають так звану «подяку» – обговорили під час дискусії «Пологові будинки у Львові: яких змін очікувати?».

Львів’яни склали цілий список проблем у пологових будинках

Львів’яни скаржаться на відсутність цілодобової гарячої води, поганий стан туалетів та душових. Розповідають, що палати переповнені, й породіллі лежать у коридорах на потріпаних матрацах. Жінки їдять неякісні харчі, ризикують підхопити грибкову чи бактеріальну інфекцію. Пологи приймають застарілими методами (тільки на спині), не прикладають щойно народжене дитя до матері чи батька, аби воно відчуло тепло рідного тіла, й не дозволяють родичам бути з породіллями в палатах. Медсестри хамлять і вимагають грошей, а лікарі не допомагають мамам новонароджених навчитися правильно годувати грудьми. На думку львівських користувачів фейсбуку, такими є головні проблеми львівських пологових будинків (повний перелік – за посиланням).

Натомість виконувачка обов’язків керівника департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Ірина Микичак наголошує, що насправді зараз ситуація у пологових набагато краща, ніж була декілька років тому, а переповненість палат пов’язує з тим, що на реконструкцію закрито перинатальний центр на вул. Дж. Вашингтона (Батальній). «Сподіваюся, що до листопада 2017-го року перинатальний центр у Львові вдасться ввести в експлуатацію, а умови та надання послуг у ньому не відрізнятимуться від рівня Польщі чи Австрії», – наголосила чиновниця і висловила сподівання, що надійдуть гроші від держави.

Ірина Микичак, в.о. керівника департаменту охорони здоров’я ЛОДА

Вадим Олійник, головний лікар 3-ї міської клінічної лікарні Львова на закиди, що у їхньому пологовому відділенні не має гарячої води відповів, що воду вмикають лише у конкретні години. Натомість начальник управління охорони здоров’я Львівської міської ради Володимир Зуб пообіцяв, що воду увімкнуть, хоча тепер доведеться економити на чомусь іншому. 

Також очільник львівської медицини нагадує, що частину палат, душових та туалетів уже відремонтовано та натякає, що на все не вистачає коштів.

Скільки «де-факто» коштують пологи у Львові?

Якщо жінка не хоче, чи не має змоги оплатити так звані «гонорари», не домовляється попередньо з лікарем, який обстежуватиме її упродовж усього терміну вагітності і прийматиме пологи, то у такому випадку пологи приймає черговий лікар зміни.

Втім, цей шлях обирають далеко не всі і вже з перших місяців вагітності жінки домовляються з конкретним лікарем, про якого, найчастіше, дізнаються через знайомих, на форумах чи у соціальних мережах, і таким чином фактично підписуються під «неформальними тарифами».

Аня (молода мама, що народжувала у травні цього року у пологовому на Мечникова) ділиться своїм досвідом:

«Лікарю, що приймав пологи, ми заплатили 3 тис. гривень, акушерці та педіатру по 500 грн. А за три дні перебування в одномісній палаті, в якій був лише умивальник (туалет та душ на коридорі) дали «подяку» 100 грн, також 30-40 грн при поступленні та виписці з пологового і набір з ліками для пологів (600 грн) – каже Аня. – Я не маю львівської прописки, то змушена була доплатили ще 1000 грн, щоб народжувати у пологовому на Мечникова. Нас попередили, якщо ми проти оплати, або не маємо грошей, то «по швидкій» мене відвезуть народжувати у Медінститут, де, як на мене, жахливі умови».

Прикладати немовля до грудей Аню спершу ніхто не вчив. «До нас прийшла лікарка, яка мала б навчити мене годувати немовля, але замість практичних навичок, почала розказувати теорію, а потім сказала, що то парафія медсестер і щоб я звернулася до них, – каже молода мама. – Три-чотири медсестри, до яких я зверталася, швидко пояснювали і йшли. Врешті-решт, на 2,5 день після пологів, я подзвонила дитячій лікарці і сказала, що дитина кричить, годувати не вдається, тоді вона порадила, до кого можна звернутися. До нас прийшла лікарка, що все пояснила і потім час від часу приходила до мене, перепитувала, чи все вдається. За це я заплатила їй 200 грн».

Львів’янка Христина теж народжувала на Мечникова у вересні цього року. «3 тисячі ми заплатили лікарю, що приймав пологи, тисячу – «на персонал», 400 грн педіатру, 30 грн – внесок на відділення, і 50 грн – коли дитину вручають тату, – розповідає жінка. – За окрему кімнату з туалетом, умивальником, душовою та холодильником за весь час перебування ми заплатили 1500 грн.»

Марія, яка народжувала у пологовому від Медінституту,розповідає, що загалом пологи обійшлись у 5 тис. гривень. «Лікарка, що приймала пологи, не говорила про оплату, але ми все ж віддячили їй після родів. Щодо санітарів та медсестер, які хотіли підзаробити, то їх натяки ми ігнорували», – розповідає львів’янка.

Приблизно такі ж неофіційні «гонорари» і у пологовому на Раппопорта. Львів’янка Олена розповідає, що заплатила 2 000 грн лікарці, яка приймала пологи, по 500 грн педіатру та акушеру і 200 санітарці.

Ціни у приватних пологових

Щодо приватних клінік, то там ціни суттєво вищі. До прикладу, у київській клініці ISIDA за пологи доведеться заплатити від 51 до 82 тис. грн.

А ось приватна клініка «Інтерсоно» у Львові відправляє своїх пацієнтів на пологи у Польщу, в клініку «Medicover». Там ця послуга обійдеться у понад 70 тис. гривень. Втім, за словами Олени Мороз, генерального директора клініки «Інтерсоно», вже зараз обговорюють проект майбутнього приватного пологового у Львові. Також львівські породіллі їздять народжувати у Луцьк та Жешув. За словами Світлани Бучко, акушера-гінеколога приватної жешувської клініки,популярним серед львівянок є пологовий Pro-Familia, що у Польщі (Жешув): там народжує приблизно одна українка в тиждень. Вартість пологів – 6,5 тис. злотих (понад 42 тис.гривень).

«У Луцькому пологовому все виглядає, як у приватному, але він є державний. – розповідала львівянка Наталія Міхнова. – З найяскравіших відмінностей: комфортні палати з душовими, телевізорами та холодильниками; кнопки виклику, на які персонал лікарні реагує миттєво; ванни у кожному пологовому залі для полегшення процесу переймів, а також активна підтримка грудного вигодовування та ввічливий персонал».

Що робити?

«Вивести з тіні неформальні платні послуги»

Начальник управління охорони здоров’я міської ради Володимир Зуб радить, перш за все, вивести з тіні неформальні платні послуги. «Медицина в Україні так чи інакше є платною, вона формується з надходжень платників податків, але чомусь у конституції ми натрапляємо на формулювання «безплатна медицина», – зазначає Володимир Зуб. – Насправді пацієнти платять майже за все, окрім цього, або за власним бажанням, або за нахабною вимогою персоналу, дають лікарю так звану «подяку». І це проблема усього суспільства».

«Дякують» грішми лікарям і в Європі, стверджує виконувачка обов’язків керівника департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Ірина Микичак. Різниця лише в масштабах: українські пацієнти платять фактично за все. Натомість, могли б, на додачу до безкоштовних послуг – гарантованої медичної допомоги – платити за палату й харчі. «У європейських клініках годують за додаткову оплату», – каже вона.

Читайте також: В яких умовах у Львові народжують дітей: родові, палати. Фото

Також чиновниця наголошує, що варто звернути увагу на досвід медицини Грузії. Практична медицина в Грузії є приватизованою, але люди забезпечені медичним страхуванням.

У Грузії, за бажанням пацієнта, його може оглянути лікар, який у конкретний день не чергує. Тоді із загальної суми, яку пацієнт платить за ту чи іншу медичну послугу, 60% залишається в клініці, а 40% іде на гонорар лікарю, якщо він прийшов у позаробочий час. У такому випадку зрозуміло, за яким лікарем йдуть пацієнти і тоді кожна клініка боротиметься за фахівця, який своєю робото залучатиме у клініку додаткові кошти.

Створити наглядові ради при медичних закладах

«Ми ще у 2015 році рекомендували всім медичним закладам створити в себе наглядові чи опікунські ради, які виконують функцію догляду і громадського контролю», – говорить Ірина Микичак.

Запропонувати створення наглядової ради при пологовому може кожен охочий львів’янин. З цією пропозицією потрібно звернутися до головного лікаря тої чи іншої лікарні, зауважила Людмила Шекета, головний лікар Міського комунального клінічного пологового будинку №1, і наголосила, що особисто чекає відповідних звернень від львів’ян.

Андрій Базилевич, голова Українського лікарського товариства у Львові, зазначає: «Наглядові ради повинні складатись з однакової кількості працівників медичної установи, в якій планується створення наглядової ради, представників іншої медичної установи та представників громадськості. Тобто потрібно зберігати певну пропорційність, в тому числі і гендерну».

Відбір кандидатів у наглядові ради здійснюватиме керівництво лікарні після чого такі утворення мають розпочати виконувати функції дорадчого органу при медичному закладі: оцінювати потреби громадськості, пропонувати шляхи покращення якості медичних послуг та управління.

Також наглядові ради повинні проводити засідання з певною періодичністю та звітувати перед медичним закладом про результати діяльності.

Зі слів Ірини Микичак, сьогодні такі опікунські ради у Львові функціонують при міській дитячій клінічній лікарні, обласній дитячій клінічній лікарні «ОХМАТДИТ» та Львівському обласному спеціалізованому диспансері радіаційного захисту населення.

Куди повідомляти про корупцію у пологових?

Про факти корупції можна повідомляти на окрему гарячу лінію «Стоп корупції», якщо ж такої нема, то у режимі гарячої лінії працюватимуть телефони головних лікарів, начальника управління охорони здоров’я ЛМР та керівника департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА.

Відтак, повідомляти про корупцію у пологових львів’яни можуть за номерами:

Міський комунальний клінічний пологовий будинок №1(Мечнікова,8)

275-91-31 – гаряча лінія

275-91-43 – Людмила Шекета, головний лікар

Пологове відділення комунальної 3-ї міської клінічної лікарні (Раппопорта,8)

233-40-61 – Вадим Олійник, головний лікар

Пологове відділення Львівської обласної клінічної лікарні (Некрасова,4)

275-50-20 – Михайло Гичка, головний лікар

А також:

245-49-38 –приймальня начальника управління охорони здоров’я ЛМР Володимира Зуба

245-49-38 – приймальня в.о. керівника департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Ірини Микичак

 «Гарячі» лінії «Стоп корупції» існують у Львові вже 4 роки, проте за цей період на пологові будинки ми не отримали жодної скарги, – запевняє Володимир Зуб. – Не потрібно обговорювати факти корупції на різноманітних форумах, а повідомляти про них керівництву та при потребі, можна знімати на відео».

Володимир Зуб, начальник управління охорони здоров’я ЛМР

Ввести посади лактолога та психолога

Людмила Шекета, головний лікар Міського комунального клінічного пологового будинку № 1, розповідає, що «наразі у лікарні функції лактолога (фахівець, що вчить породіллю правильно прикладати до грудей немовля, – ред.) виконують лікарі-неонатологи та медсестри, а контролюють виконання цих функцій завідувачі відділення».

Можливо незабаром у лікарні все ж з’явиться посада лактолога, каже Людмила Шекета, адже така потреба є: медсестри завжди мають багато інших справ і не завжди можуть приділити достатньо часу породіллі.

Також Людмила Шекета розповіла, що породіллі часто потребують психологів і що саме зараз у їхній лікарні може з’явитись відповідний фахівець.

Створення у Львові приватного пологового будинку

Ірина Микичак переконана, що створення у Львові приватного пологового суттєво розвантажило б комунальні пологові будинки міста.

«Один з приватних іноземних медичних центрів мав готовий інвестиційний проект для створення пологового будинку у Львові, але відмовився від нього з невідомих причин. Зараз з такою пропозицією звернулися бізнесмени, які планують вкласти кошти у відкриття приватного пологового відділення. І наразі шукають відповідне приміщення», – Ірина Микичак. 

Чиновниця додає, що департамент неодноразово звертався до Міністерства охорони здоров’я з проханням максимально спростити видачу ліцензій на ведення приватної медичної практики, адже це зменшить навантаження на бюджет та дасть можливість працевлаштуватися молодим фахівцям.

Водночас Володимир Зуб додав, що у цих приватних пологових працюватимуть ті ж самі медики, що й зараз у державних, але ставлення до пацієнта там вже може бути іншим, бо таке у нас суспільство.

Довідка. Дискусія  «Пологові будинки у Львові: яких змін очікувати?» була організована платформою «Твоє місто Львів» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Підготувала Оксана Лісна


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!