Як львів'янам отримати кошти на свої проекти. Відео

3201 3
З 15 серпня по 15 вересня триватиме прийом проектів від громад, які реалізовуватимуть за кошти бюджету розвитку у наступному році. Про громадський бюджет, пріоритетні проекти та переваги електронного голосування обговорювали 6 вересня на дискусії «Громадський бюджет: яка користь для львів’ян та розвитку міста?» організованій дискусійною платформою Tvoemisto.tv «Твоє місто Львів» за підтримки Європейського фонду за розвиток демократії (European Endowment for Democracу).


Юрій Лукашевський, в.о начальника управління «Секретаріат ради»

«Переможців конкурсу визначатимуть львів’яни»

«Жодні експерти не обиратимуть переможців конкурсу. Їх визначатимуть самі львів’яни методом голосування на сайті громадського бюджету. Також щодня, з 1 по 15 листопада, експерти відслідковуватимуть лідерів, тобто ті проекти, які найбільше підтримують. 

Вартість того чи іншого проекту на етапі розроблення визначити важко, тому ініціатори проектів повинні розуміти, що від них не вимагатимуть точної суми, потрібно назвати лише орієнтовний кошторис. А вже кінцевий варіант підрахують експерти, посадовці міськради, які пізніше займатимуться реалізацією проектів.

Важливо, щоб мешканці детально описали ідею та змогли переконати якомога більше людей проголосувати за неї на сайті. Більше того, чим детальніше ви опишете проект, тим вища ймовірність, що саме так його і буде реалізовано

Наразі подано лише три проекти, але на сайті зареєстровано 47 авторів, тобто тих людей, які вже працюють над поданням своїх ідей. Тим паче існує тенденція, що левова частка учасників реєструється в останній день, а то й годину подачі заявок. Тому найбільше проектів очікуємо все ж 15 вересня.

Оскільки громадський бюджет розрахований приблизно на понад 100-150 проектів, то це дає фактично стовідсоткову впевненість, що ті проекти, які подадуть мешканці, будуть реалізовані. Якщо їх буде дуже багато, то тоді з’явиться більший конкурс.

Варто зазначити, що Львів має найбільший громадський бюджет фінансування і виділить на проекти не менше 1% бюджету, тобто приблизно 16 млн гривень. При потребі фінансування буде збільшено».

Орест Файфурка, головний спеціаліст відділу громадського партнерства управління «Секретаріат ради»

«Бюджет участі реалізовується у близько 40 містах України»

«Львів не єдине місто, в якому запровадили такий проект, зараз бюджет участі реалізовується у близько 40 містах України, зокрема Ужгороді,Сумах, Житомирі, Тернополі, Черкасах, Чернігові, Полтаві та Івано-Франківську. З кожним днем ця цифра зростає, адже все нові міста долучаються до ціє практики. Думаю, наступного року тких міст буде близько ста».

Юлія Гвоздович, депутат міської ради, голова постійної комісії законності, депутатської діяльності та свободи слова

«Потрібно більше спілкуватися з мешканцями безпосередньо, а не онлайн»

«Потрібно якомога активніше спілкуватися з мешканцями районів безпосередньо, а не онлайн, тобто поширювати інформацію на місцях. У старшого населення є дуже велике нерозуміння, чому міськрада проводить такі конкурси, чому сама не може зробити усю роботу. 

У мене склалося враження, що ці проекти для молодих людей, або людей середнього віку, активних користувачів інтернету.

Щодо самої специфіки громадського бюджету, то варто зазначити що це певний спосіб формування списків об’єктів, що фінансуватимуться з громадського бюджету, а з іншого боку це механізм стимулювання не лише інфраструктури, а й будь-якої іншої сфери. Цілком ймовірно, що через рік-два ми зосередились на освітніх проектах».

Іван Коржов, начальник IT-управління ЛМР

«Махінації щодо електронного голосування за проекти є технічно неможливими»

«Електронний спосіб голосування, та спілкування онлайн повинні стати типовими. Можливо це зменшить кількість проектів, але це однозначно збільшить їх якість. Тому що люди, які зареєстрували проект на сайті, вже точно багато попрацювали, зібрали всю необхідну інформацію, а, отже, справді зацікавлені у реалізації ініціативи. 

Щодо самого голосування, то ніяких корупційних ризиків не може бути, хоча б тому, що вони технічно не можливі. Тому ніхто з модераторів чи адміністраторів не має можливості провести певні махінації. Ці ризики ми нівелювали».

Роман Кошовий, голова ЛОГО Комітет виборців України

«Цього року пріоритетними будуть інфраструктурні проекти»

«Згідно з положенням про громадський бюджет його фінансування  проводиться з бюджету міста Львова, а сума залежить від бюджету розвитку. Природа цих коштів така, що навіть при бажанні ініціаторів, не можна залучати фінансування грантодавців чи інших людей. Треба пам’ятати, що це є бюджетні кошти, інфраструктура буде стосуватися  бюджет розвитку, а не в якоїсь громадську організацію. Тому саме орган місцевого самоврядування є розпорядником коштів і це накладає певні обмеження на додаткове фінансування.

Мешканці можуть подавати різноманітні проекти, але цього року пріоритетними будуть інфраструктурні. Також на сайті громадського бюджету є дуже цінник робіт. Умовно кажучи, кожен мешканець може зрозуміти, що, наприклад, один смітник коштує приблизно як три лавочки.

Також слід розуміти, що цей рік є у певному сенсі пробним, оскільки на робочій групі ми вирішили протестувати, як відбуватиметься проект розроблений певним чином, з’ясувати, що найбільше цікавить львів’ян, в яких сферах роботи вони найбільш компетентні і, звісно, проаналізувати досвід інших міст.

Щодо офлайн-голосування, то тут проблема полягає у тому, що ми не зможемо на 100% убезпечитись від фальсифікації. Електронне голосування є тим, що можна добре тарифікувати і не дозволити одній людині двічі проголосувати. Але і тут є певні нюанси. Небезпека, з якою ми можемо зіштовхнутися, полягає у так званих «інтернет-змовах». Коли, наприклад, директор тої чи іншої школи, або ж лікар медзакладу методом адмінтиску заставлятимуть працівників голосувати за конкретний проект».

Андрій Козицький, громадський активіст

«Не всі мешканці одразу погоджувалися вказувати паспортні дані»

«Мій проект вже є на сайті. Під час збору підписів потрібно вказувати паспортні дані і не всі люди позитивно на це відреагували, хоч врешті-решт погоджувались давати інформацію. Але попри такі труднощі вважаю, що цю графу треба залишити, адже, якщо людина дійсно хоче подати проект, то зуміє переконати людей. І це є теж певним тестом».

Оксана Романишин, виконавчий директор Львівської громадської організації «Комітет виборців України», представник громадського руху «Чесно»

«Важливо, що мешканці зможуть відчути себе працівниками міськради»

«Маючи намір запустити систему цього року, звісно існував ризик, що інформаційна компанія буде надто короткою, але ми все ж взяли відповідальність донести до мешканців якомога чіткішу інформацію.

На жаль, сьогодні багато львів’ян звикли або скаржитися, або делегувати депутатам певні рішення. А такі ініціативи як бюджет участі допоможуть мешканцям бути більш відповідальними та відчути себе працівником міськради».

Андрій Пундор, депутат міської ради, голова постійної комісії конкурентоспроможності, сталого розвитку та підприємництва

«Бюджет участі має велику просвітницьку мету»

«Цей проект має велику просвітницьку мету, адже, як виявилося, багато людей не знають, наприклад, скільки бруківка коштує. Нам потрібно включати у львівські процеси більше компонетнів «смартсіті», якими є та ж електронна реєстрації  проектів та голосування. Позитивно, що сьогодні Львів активно демонструє проеси цифрового перетворення на прикалді реалізації коштів з громадського бюджету». 

Довідка. Дискусійна платформа «Твоє місто Львів» створена Tvoemisto.tv за підтримки Європейського фонду за розвиток демократії  (European Endowment for Democracу).

Підготувала Оксана Лісна

Фото Богдана Ємця


Читайте також:
9 Вересня, 2016 11:38
...**... ваша була мама Напишіть полюдськи куди подавати проект?
Прошу Вас і Ви теж проосіть заохочуйте авторів не писати довгі дебільні статті.
Вас читають багато людей, а толку у тій писанині?
п.Оксана якась маячня з посиланнями. Той хто пише таке - гік з легкими проявами шизофренічності?
8 Вересня, 2016 15:08
Оксана Можна зареєструвати проект на цьому сайті: [***]s://gb.[***]/
або через Центр надання адміністративних послуг
Детальніше про правила подачі проектів тут:[***]://tvoemisto.tv/news/z_miskogo_byudzhetu_vydyat_koshty_na_proekty_lvivyan_80619.html
8 Вересня, 2016 14:02
...**... ваша була мама куди подавати проект?
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!