Фото: Anton Murygin

Фото: Anton Murygin

15 гривень на дитину. Як у львівських школах експериментують із харчуванням

16229 0
Дві львівські школи вже почали змінювати шкільне меню.

Зміни у школі стосуються не лише навчання, але і харчування. У декількох львівських школах вже працює «меню на вибір» і подають нові страви за рецептурником кухаря Євгена Клопотенка. У прямому ефірі ток-шоу «Наші реформи» ми розпитали директорів шкіл про здорову їжу у їдальнях.

Ольга Баран, директорка початкової школи №4 та Іван Лозенко, директор ліцею №28 розповіли, як вони впливають на якість харчування, що змінили у меню за останній час і чи хочуть діти їсти у їдальнях. А також поділилися думками про те, які товари варто перестати  продавати у буфеті.

Читайте також: Як покращити харчування у львівських школах: три кроки

Перша леді країни Олена Зеленська розповіла, що реформуватиме шкільне харчування, аби воно було здорове і збалансоване. Ще до її заяви змінити шкільне меню взявся кухар Євген Клопотенко. Як і чим годують зараз у ваших школах і що плануєте змінювати?

Іван Лозинський: Не можна сказати, що харчування було нездорове, з барвниками чи стабілізаторами. Але це все залежить від працівників кухні, від їхньої майстерності і професійності. Нам пощастило, що є такі кухарі і постачальники, і меню відповідне. Після семінару з Євгеном Клопотенком, який розробив безкоштовний сучасний збірник рецептів для шкіл, ми урізноманітнили меню. Ми ввели в раціон різні салати, до яких додаємо жменьку соняшникового насіння. Це коштує небагато, але діти залюбки їдять салат з насінням. З січня ми хочемо робити нагетси з рубленого курячого філе у панірувальних сухарях.

Приклад страви з меню Євгена Клопотенка

Другий рік поспіль ми маємо «меню на вибір», два варіанти страв. На групі продовженого дня є три меню або діти можуть комбінувати. Я спілкувався із директором підприємства, який надає послуги з харчування, і ми вирішили, що будемо вводити три меню.

Пані Ольго, що змінилося у вашому меню за останній час і як виходить вкладатися у ті 15 гривень на порцію, які виділяє місто?

Ольга Баран: Останні роки організація харчування покращилася, бо збільшилася сума на одну дитину. Кожного року ми проводимо тендер, за яким визначають організатора харчування. Ми в школі складаємо тендерну документацію, де прописуємо двотижневе меню. До нього підходимо творчо, але є дієтичні вимоги і умови збалансованого харчування, які контролюють медики.

«Меню на вибір» – дуже хороша ідея, бо діткам це цікаво. Ми роздруковуємо меню, даємо батькам, і вони разом з дітьми обирають страви. Тоді і відходів майже немає, бо діти їдять те, що хочуть.

Ми знаємо, що у нас школярі не дуже люблять рис, то готуємо його раз у два тижні. Бо для чого давати дітям те, що вони не сприймають.

Читайте також: All you eat is love

У тендері школи мають можливість чітко прописати всі побажання до харчування.

Іван Лозинський: Наше завдання як адміністрації – зробити якісну підготовку тендерної документації. Чітко прописати пункт з урізноманітненням меню, додати більше овочів і фруктів. Також прописати, щоб додавали менше цукру у напої, які готують у їдальні.

Нам зараз взагалі не треба чекати якихось розпоряджень чи програм від влади. Є чудовий збірник рецептів Євгена Клопотенка. Головне – бажання школи.

Наша найбільша проблема зараз – те, що страви доходять до дітей трохи холодні. У нас маленька їдальня і понад 800 учнів. Тому ми пропишемо у тендері, що нам потрібні марміти для безперервного підігріву їжі.

Ольга Баран: Цього року ми будемо брати ідеї салатів з книжки кухаря Євгена Клопотенка і пропишемо це у тендері. Тому хай ті, хто беруть участь у торгах, одразу визначають для себе, чи зможуть вони забезпечити наші вимоги. Організатори харчування також мають розуміти, що треба буде вкладати кошти у харчоблок впродовж року роботи. Бо це їхній бізнес, але певні види робіт чи техніки вони мають забезпечувати.

Які нові страви пробували готувати?

Іван Лозинський: Салат з буряка, яблука і з насінням соняшника. Спершу, діти з острахом дивились, а потім дуже полюбили. Дивне поєднання для нас, але смачне.

Ольга Баран: Можна пробувати готувати нові страви спочатку на вільний продаж. І вивчати, чи подобається дітям.

Читайте також: Їж, що дають. Чи матимуть львівські діти алергіки окреме меню?

Раніше у школі з м‘яса подавали лише котлети і сосиски. У вашій школі ми побачили різні страви з курятини. Це корисніше і вигідніше?

Ольга Баран: Це справді смачніше, вигідніше і корисніше. Але багато залежить від кухаря, бо поганий фахівець може зіпсувати і дуже якісні продукти. Наша кухарка виходить до діток і заохочує їх їсти, придумує різні конкурси «Чистих тарілок», дарує призи. Але все одно є відмови батьків від харчування. Як мені відомо - тому, що вони достатньо годують дітей вдома.

Іван Лозинський: У батьків, дітей і вчителів дуже різні уявлення про здорове харчування. Діти б воліли їсти хімічні продукти, як чіпси і чупа-чупси, але добре, що продаж такого заборонений у школах.

Все-таки на 15 гривень трохи важко, але реально зробити збалансоване меню. Для дітей пільгових категорій виділяють 18 гривень.

За рекомендацією МОЗ, половина тарілки здорового харчування – це овочі і бобові. Але зазвичай, у школах готують тільки м‘ясо, а бобові – ні. У Клопотенка є рецепт фалафелю – котлети з турецього гороху нуту. Та й по ціні квасоля значно дешевша за м‘ясо. Не плануєте комбінувати меню з бобовими?

Ольга Баран: Ще не працювали над цим. Але ідею таку обговорювали. Це би дало організатору харчування можливість купувати більше фруктів, бо бобові дешевші.

Іван Лозинський: Ми теж над цим попрацюємо. А ще для мене показник, коли мої колеги-вчителі харчуються в їдальні. Вони дуже відверті і одразу кажуть, що смачно, а що ні.

Читайте також: Без цукру, без хліба немає обіду. Як змінити меню у львівських школах

Нещодавно депутати міськради підтримали петицію про заборону продажу снеків у шкільних буфетах. Ми з‘ясували, що такі продукти, як чіпси, там давно не продають. Але й якість тих товарів, що можуть придбати школярі, бажає кращого. У складі більшості солодощів на першому місці стоїть цукор.

Ольга Баран: У цьому аспекті дуже важливо навчити дитину обирати корисне, а не просто заборонити. Треба пояснювати, чим певні товари шкідливі в їхньому віці. Ми про це говоримо на уроках.

Перед початком навчального року ми кличемо батьків і показуємо їм дозволену буфетну продукцію. І кажемо: подивіться, можливо, щось потрібно забрати. То вони кажуть, що ці продукти ще нормальні, що купують дітям набагато більше. Тому з батьками теж треба працювати. Сучасні батьки дуже зайняті і вдаються до спрощеного харчування. Ми скидаємо їм різну інформацію, відео про здорову їжу.

Також у нас є батьківський контроль, дехто має доступ до харчоблоку і може туди піти подивитися, в яких умовах готують їжу. Вони не попереджають нас, коли прийдуть в їдальню, куштують страви, перевіряють вагу.

Іван Лозинський: Продукти мають бути без барвників. Таких товарів зараз на ринку є мало. Наприклад, продають сік, але в ньому є додатки. Які товари будуть продавати у буфеті, можна регулювати на рівні школи.

В управлінні освіти також розповіли, що тестували продаж здорових продуктів у буфетах трьох шкіл. Наприклад, салати у одноразовій тарі і нарізки фруктів. Однак, їх вдавалося продати лише по дві порції на день.

Ольга Баран: Так, це знову ж-таки потрібно, щоб школярі усвідомлювали, що корисне може бути і смачним. Тут потрібно й батькам розмовляти з дітьми.

Також планують в управлінні створити комісію, яка перевірить якість і перелік продуктів у буфетах.

Іван Лозинський: Я б залишив мінеральну воду, але заборонив соковмісні напої. Вони дуже гарного кольору, але невідомо, чи там взагалі є сік. Так само дуже багато цукру у холодному чаї, який продається у холодний період.

Також ті компоти з сушки, які готують в їдальні, я б готував без цукру. У нас дуже люблять чай «Каркаде». 

Головний дитячий лікар дає дозвіл на продаж усіх продуктів, мають бути відповідні документи – декларація виробника, посвідчення якості продуктів.

Читайте також: В Україні посилюють вимоги до харчування в навчальних закладах. Деталі

Щодо технології приготування, то чи варто її вдосконалювати? Адже можна замінити соняшникову олію на кориснішу оливкову. Однак тоді зростають витрати.

Іван Лозинський: Оливкова олія має обов’язково бути в раціоні. Витрати можна збалансувати, зекономити на олії, готуючи більше м‘яса на парі, а не смажити. Добре, що ви нам підказали, ми обов’язково внесемо її у вимоги тендеру в січні.

Наталія Лазарович

Головне фото Anton Murygin

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Цей медіа-продукт створено TvoeMisto.tv за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Зміст продукту належить виключно TvoeMisto.tv і не завжди відображає погляди USAID або Уряду США. Відтворення та використання будь-якої частини цього продукту в будь-якому форматі, в тому числі графічному та електронному, копіювання або використання у будь-який інший спосіб без відповідного посилання на оригінальне джерело та письмової згоди редакції ;TvoeMisto.tv заборонено.

This media product was produced by TvoeMisto.tv with the support of the United States Agency for International Development (USAID). The product content is solely TvoeMisto.tv and does not necessarily reflect the views of USAID or the US Government. Reproduction and use of any part of this product in any format, including graphic, electronic, copying or use in any other way without the corresponding reference to the original source and written approval from TvoeMisto.tv, shall be prohibited.

Наші реформи

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!