Фото зі сторінки Володимира Зеленського

Фото зі сторінки Володимира Зеленського

Потрібен сильний лідер. Як бізнесу долати виклики війни

2711 0
Що потрібно лідерам, аби відновити Україну і зробити її сильною та успішною, обговорили на Весняному діловому форумі у Львові, який організувала «Юридична компанія «Ейч.Ді.Партнерз» під назвою «Українська МРІЯ – шляхи оновлення держави після війни».

Softserve: погляд лідера ІТ-сектора на виклики війни

Тарас Кицмей, співвласник і член ради директорів компанії SoftServe, впевнений, що одна з основних складових успішного бізнесу – це сильний лідер, який спроможний долати труднощі.

«Лідерство – це стан душі, який дозволяє вести за собою людей і мати професійну волю проходити всі складності. Я хочу, аби всі були лідерами, починаючи від самого дрібного джуніор девелопера. Я хочу, аби він визначав свій напрямок і створював атмосферу навколо себе», – каже він.

Управлінська позиція без лідерських якостей не досягає результату, додає Тарас Кицмей. Також важливо, аби кожен із нас тримав свій фронт: економічний, політичний, воєнний. Ми маємо розвивати наше суспільство, економіку, підтримувати військових.

ІТ сфера має свої особливості, які допомагають сфері триматися під час війни на плаву. Перша така особливість – це глобальність. Вона дозволила сфері мати ринки збуту. ІТ перетворилося на повністю віртуальне підприємство, особливо за два роки під час Covid-19.

Також важлива така особливість як творчість. Але вона завжди йде поруч з безпекою: аби створювати креативні творчі рішення, працівники мають бути впевненими у забезпеченні своїх базових безпекових питань.

«Питання мобілізації працівників зі східних областей постало досить гостро, так само і те, як вести продажі за кордоном, коли нема можливості виїхати з країни для налагодження зв’язків», – говорить Тарас Кицмей.

Багато компаній, звертає увагу співвласник Softserve, також зупинили співпрацю, бо за їхніми корпоративними політиками, вони не передають розробки до країни, де йде війна. Тарас Кіцмей каже, що необхідно відповідально ставитися до емоційного стану працівників: 

«Ми ніколи не були до цього в стані, коли країна може втратити незалежність, позбутися майна, життя може стояти на грані», – пояснює Тарас Кицмей.

Поради лідерам від співвласника Softserve

Є людина раціональна та ірраціональна, пояснює Тарас Кицмей, і завжди треба шукати баланс між цими двома пов’язаними частинами. Розум диктує правильність, а емоції – те, що ми хочемо. Першою порадою власник Softserve називає не жаліти за втраченим, адже це швидко «спалить» управлінця і не дозволить зробити те добро, яке міг би.

Друге – холодний розум. Тарас Кицмей радить не впадати в крайнощі, чітко визначати свої фокуси і не витрачати час на все інше. Також важливо не намагатися прийняти усі рішення одразу.

«Не старайтеся сьогодні приймати всі рішення та аналізувати всі деталі. Ви не можете все передбачити. Постарайтеся створити передумови для правильних рішень, а далі – вирішиться».

Лідеру дуже важливо сіяти впевненість у правильності рішення і навчитися мистецтву маленьких кроків, а також одночасно бачити і перспективу проєкту. Тарас Кицмей акцентує на постійній комунікації із командою та інформування щодо поточних справ.

«У перші дні війни ми мали засідання кожного дня, яка ситуація з релокацією, хто з нами продовжує працювати, а хто ні. За час повномасштабної війни, ми зробили приблизно 3200 релокацій сімей у межах України. 1200 релокацій за кордон».

Також, каже співвласник Softserve, позиція компанії – зберігати зарплатню тим, хто йде на фронт. На ці потреби йде 500 тисяч доларів в місяць.

Погляд інвестора на точки зростання

Василь Хмельницький, засновник холдингу UFuture, розповів про три кити, на яких працює економіка: виробництво, інновації і якість людського капіталу.

«Все виробництво повинно бути в країні. Потрібно, щоби наші люди залишалися вдома. Ми зараз будуємо індустріальні парки: бокси, щоби виробники із гарячих точок могли приїхати до нас і орендувати місце для свого виробництва».

Також Василь Хмельницький наголошує на важливості стимулів для працівників та виробників, щоби вони залишалися тут, працювали, платили податки та були гравцями економіки. Нам потрібна основа: захист нашого виробника і підтримка бізнесу.

Засновник UFuture звертає увагу, що у нас в Україні мало стартапів. Для успішного стартапу потрібна вдала математика та інженерія, менеджмент, і бажання брати відповідальність за ризики. А щоби втілювати це все в життя, потрібна якість людського капіталу. Треба створити центри, де ми будемо по-новому навчати людей.

«Економічне зростання – це промисловість, інновації і люди, і це все є у нашій країні», – підсумовує він.   

Лідерство в кризових та екстремальних ситуаціях

Андрій Рождественський, виконавчий директор Центру лідерства УКУ, розповів про співвідношення між складністю проблем та відповідним типом лідерства, який треба обрати у певному випадку.

Загалом є три види проблем: критичні, помірні і складні ситуації. Складні ситуації часто виникають на глобальних ринках. Для таких ситуацій пасує тип лідерства, де основним завданням є забезпечити постійне навчання своїх працівників і атмосферу. В критичні часи краще централізуватися і приймати рішення централізовано, хоча і децентралізація на практиці теж працює.

«Коли ми поїздили по різних компаніях за час війни, зрозуміли, що і централізація, і децентралізація добре працюють. Важливо, чому була навчена компанія. Наприклад, децентралізація нашої армії допомагає нам вигравати на певних напрямках».

Андрій Рождественський згадує слова Тараса Кицмея «не жаліти про втрачене» і звертає увагу, що це – модель лідерства з розвитку характеру, і там є така чеснота як смиренність. Вміння вгамувати свій егоцентризм від того, що щось сталося не так.

Для прийняття рішень є модель «Петля Бойда», яку використовують в Пентагоні.

«Якщо у вас є час, то ви маєте збирати дані. Після того – аналіз, прийняття рішення і дія, але більшість людей не роблять останнього кроку – після дії треба знову збирати дані і подивитися, як наші дії вплинули на ситуацію. Інколи на увесь цикл немає часу, і тоді у військових є три правила: неправильно прийняте рішення краще за відсутність будь-якого рішення, не приймати рішення – це теж рішення, відхід від відповідальності. Третє правило – це прийняти будь-яке рішення і зробити його правильним», – підсумовує Андрій Рождественський.

Катерина Бортняк

Фото із Фб-сторінки Володимира Глащенкова

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.
 

 

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!