«50 гривень за долар – це реально». Експерт про те, чи зросте ціна на валюту

19469 0
Від чого сьогодні залежить курс валют в Україні, за яких обставин вартість долара виросте і за яких знизиться, роз’яснює професор Національного університету «Львівська політехніка», доктор економічних наук Ростислав Слав'юк .

Дехто з експертів прогнозує зростання курсу долара  до 50 гривень уже до кінця цього року. Тим часом Кабмін у проєкті держбюджету-2023 прогнозує технічний розрахунковий курс валют на рівні 42,2 гривні за долар. Якою є нинішня ситуація на валютному ринку країни, від чого вона залежить сьогодні і які ваші прогнози?

За звичних обставин на курс впливає ситуація з експортом. Те, що відбувається зараз, я б назвав сезонними коливаннями. Але перш за все зараз маємо орієнтуватися на ситуацію на фронті. Теперішній курс долара – це курс порятунку, а не ринковий. Якби в нашу економіку не було величезних вливань від країн партнерів, то він був би суттєво вищим, навіть страшно думати яким.

Вважаю, що принаймні зараз цей курс ми витримали. І мінфін, і нацбанк, і уряд загалом робили все, що могли.

У формуванні курсу чільне місце нині займають надходження від наших партнерів. Якщо раніше ми рахували, що у нас є мільярд виручених коштів від продажу зерна, металу, то нині рахуємо кошти, які отримуємо кажемо від донорів.

У нинішній ситуації на найближчі пів року чи рік втримати курс  без ключового фактора – підтримки від країн-партнерів –ми не зможемо. Не вірте, якщо вам хтось говоритиме про розвиток економіки, економічні процеси зараз.

Вливання будуть. З 1 жовтня відкрите фінансування по ленд-лізу. По ньому йтиме не лише озброєння, але і фінансова підтримка. Наскільки це буде інтенсивно, оперативно – вже інше питання. Але йдеться про достатньо великі суми коштів.

Чи можна казати, що з роботою ленд-лізу ситуація в економіці буде стабільніша, тому панікувати щодо долара не варто?

Я вважаю що так. Умовно кажучи, якщо росія розбила в Україні сотні тепловозів, чи розбомбила автотранспортні підприємства, то фінансування цих потреб вже не лягає на бюджети міста, регіону, держави, воно може йти з-за кордону. Мовиться не про чисто фінансову підтримку збалансування курсу, а про  підтримкуекономічних активів, інфраструктурних в першу чергу.

Курс в тих умовах, в яких ми є, мусить коливатися, адже йде війна. Коли росіяни випустили одну-дві експериментальні ракети – це одне, а коли доходить вже до 4 тисяч ракет – це зовсім інша справа. Кожна ракета коштує в середньому15 мільйонів доларів. Тож коливання – це логічно.

Якщо офіційний курс долара буде 42 гривні, то яким буде реальний?

Звичайно, що буде вищим. Але, виходячи з реальної платоспроможності громадян, підприємств, банків, система нині не спроможна витримати курс у 50 гривень. Якщо імпортеру потрібна валюта, то чи купуватиме він її по 50 гривень за долар? Він же не зможе продати свій товар при такому курсі.

Читайте також: Зеленський підписав закон про повернення акцизів на пальне

Сьогодні курс у 50 гривень за долар не витягнуть ні імпортери, ні громадяни. Та він цілком може стати реальним трохи згодом, коли система почне адаптовуватися.

Впродовж цього року і 2023-ого курс долара постійно зростатиме. Не скажу, що стрімко, але буде.

Яким буде курс до Нового року?

Це складно передбачити, але думаю, що можемо дотягнути до 45 гривень за долар. Ця зима буде важкою. У осінньо-зимовий період перш за все гратиме роль енергетика. Якщо росіяни підірвуть якусь теплову станцію, то курс буде зовсім іншим, точно не по 45 гривень за долар. Це матиме дуже серйозний вплив.

Тобто підвищення цін нам не уникнути?

Так. Якщо зубна паста коштувала 80 гривень, то ймовірно коштуватиме 90 гривень, а можливо й всі 100. Бо, окрім вартості пасти в ціну закладені ще витрати на її перевезення і інші. Особливо здорожчання стосуватиметься тих товарів, які ми ввозимо. І імпорту у нас зараз вдвічі більше, ніж було.

Чи стимулює ця ситуація до підтримки українського виробника?

У нас є дві програми підтримки українських виробників. Перша – це скорочення податків, друга – це допомога реальними грошима, дотаціями. В сучасних умовах держава на це не спроможна. Якщо простимулювати виділення коштів з бюджету, то їх недоотримає якась інша галузь. І оскільки ситуація дуже складна, то, ймовірно, варто трохи потерпіти.

Коли закінчиться війна, то кошти ітимуть вже не як допомога від партнерів, а як інвестиції. До того нам справді треба вкладати у свої підприємства. А по закінченні війни в Україну прийдуть інвестори.

Читайте також: В Україні подорожчає молочна продукція. Чи суттєво зміняться ціни

Якщо б війна у нас закінчилася  грудні, а у січні прийняли б новий податковий закон, над яким зараз працюють, і раптом все б стабілізувалось, то інвестори за місяць-два активізувалися б. 

Для світового капіталізму зруйнована війною країна – це клондайк. Так було в Німеччині в 1945-50 роках,  Японія теж таке пережила. Але ці країни стали надзвичайно привабливими для інвесторів. Це може вплинути і на курс валют, в такому випадку вартість долара знизилась би.

До України, за найпростішими підрахунками, могло б прийти до 8 мільярдів інвестицій, у нас є львівський газ, родовища сланцевого газу в Олеську і на Донеччині. Туди вже можна вкладати від 5 до 10 мільярдів доларів. Україна багата ресурсами, але 25 % всіх родовищ розташовані там, де зараз тривають бойові дії.

Вікторія Савіцька

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!