Фото: Надія Марченко

Фото: Надія Марченко

50 кандидатів на місце або Як знайти потрібну людину

4070 0
Tvoemisto.tv продовжує спецпроект «Усе про ІТ у Львові». Експерт з навчальних програм ЕРАМ Володимир Вергун, який провів уже більше тисячі інтерв’ю з кандидатами, розповів, як бізнес залучає студентів до навчального проекту EPAM University program та чому не всі досягають успіху.

Краще поєднувати базову освіту та практику

До нас приходить багато студентів на проект EPAM University program, проте ми — не заклад освіти. Ми завжди кажемо, що наша основна мета — не навчити, а допомогти. Ми допомагаємо обрати напрям, пропонуємо менторів, проводимо лекції, мотивуємо і адаптуємо до подальшої роботи над ІТ-проектами.

Це логічно для таких великих компаній, як EPAM. Студенти в університетах здобувають основну базу знань, а ми вже ці знання відшліфовуємо відповідно до бізнес-потреб та даємо людині зрозуміти, у якому напрямку їй буде найкомфортніше розвиватися. Наприклад, у нас зараз є 10 різних напрямків зі своєю специфікою і принципами навчання — починаючи від найпопулярнішої мови програмування Java й тестування (QA) та закінчуючи eCommerce інструментами і бізнес-аналізом. Також маємо різні варіанти навчання: онлайн, групове і персональне.

Після заповнення анкети, усі охочі потрапляють на онлайн-навчання — у середньому це 250 людей. Після цього частина слухачів відсіюється, адже не всі справляються з домашнім завданням та термінами. Наші тренери, які ж паралельно є і девелоперами, інженерами чи тестувальниками, діляться своїм досвідом. Після проходження програм, студенти отримують можливість стажування на проектах компанії. Кожен з них має власну специфіку, тому ще певний час люди стажуються та отримують специфічні проектні знання.

Читайте також: OpenSpace, спортзал і масажний кабінет. Чим дивує львівський офіс EPAM

Що мотивує студентів

Зараз ІТ — це індустрія, про яку багато говорять. Люди самі по собі достатньо вмотивовані, аби почати працювати в цій сфері. Також вони вмотивовані ще й тому, що хочуть вчитися і отримати роботу. З іншого боку, на ринку з’являються люди без досвіду, які чітко не визначилися, чого хочуть. Тому конкуренція для таких студентів дуже висока. Наприклад, на одне місце практичного навчання на базі нашої компанії може претендувати до 50 людей.

Звичайно, за спостереженнями, люди з базовою технічною освітою — навіть перших двох курсів — швидше все схоплюють і розвиваються в ІТ. Але освіта може бути критерієм прогнозування, але не відбору. Наприклад, по деяких людях можна чітко побачити, що вони достатньо цілеспрямовані і підуть до кінця.

Проблема якісних кадрів у Львові

У Львові є дуже багато кадрів та охочих потрапити в ІТ через зовнішні навчальні курси.  З економічної точки зору, компаніям, як EPAM, можливо, і вигідніше було б співпрацювати з такими курсами. Тоді ми б не інвестували в розвиток студентів, у побудову нової бізнес-моделі. Проте є один нюанс: кожен бізнес сповідує певні цінності, має унікальну ідентифікацію — і стороння людина цього за тиждень не осягне, а на зовнішніх курсах цього не розкажуть.

Не завжди легко відібрати найкращих студентів. Це зумовлено популярністю ІТ-сфери, масовими вебінарами, на яких людей за три місяці «роблять фахівцями» і розказують про тисячі доларів, які можна отримувати відразу, а також платними курсами, після яких слухачі обов’язково очікують отримати роботу. Але потрібні не лише знання, а й уміння, навички, бажання вчитися і розвиватися.

Читайте також: Це не каста для багатих. Як ІТ впливає на розвиток Львова

Як знайти потрібну людину

Перша «мова програмування», яку потрібно знати — англійська. Це обов’язково визначатимуть під час інтерв’ю. Звичайно, технічні знання також є величезним плюсом. Також під час інтерв’ю із майбутнім спеціалістом перевіряють ще й рівень зрілості та щирості кандидата.

Крім того, нам потрібне вміння комунікувати. Коли на запитання: «Яке в тебе хобі?», отримуєш  відповідь просто «футбол», то це не назвеш «навиками комунікації». Визначальним тут є не хобі людини, а вміння підтримувати розмову.

Не менш важливим фактором є відкритість. Кандидат не повинен боятися запитань і активно ініціювати свої. Ставити правильні питання допоможе критичне мислення. Якщо немає запитань після лекції — значить, людина сприймає інформацію як факти і не аналізує їх.

Читайте також: Ми не мали в кого вчитись. Як починала одна з найбільших ІТ-компаній Львова

Є також певний набір запитань і відповідей, які допомагають зрозуміти, чи готовий кандидат дійти до кінця навчальної програми. За поведінкою людини можна побачити, чи є в неї конкретна ціль.  Сумніви є завжди — все залежить від кандидата та ментора.

Найважче — це знайти справжнього лідера, який не боїться брати відповідальність, здатний приймати рішення, впливати на команду. Наприклад, серед 400 людей, які розпочали співпрацю із компанією після участі у EPAM University program протягом останніх двох років, тільки декілька змогли продемонструвати необхідні здібності.  Але кожен повинен знати, що досягти лідерської позиції в компанії можна і за півтора року. Потрібно тільки поставити перед собою ціль і мати величезне бажання працювати. 

Андрій Костюк

Партнерська публікація

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!