фото: Фейсбук-сторінка Марії Малачинської

фото: Фейсбук-сторінка Марії Малачинської

Чому кожна п'ята пара безплідна і що зміниться для вагітних. Марія Малачинська про медреформу

14752 0
Що буде входити в гарантований державою пакет послуг для породіль, чи мають сімейні лікарі вести вагітність та як попередити безпліддя.

Як змінить акушерську допомогу в Україні медична реформа та чому про майбутню вагітність потрібно думати ще з підліткового віку, Tvoemisto.tv розповіла директорка Львівського обласного центру репродуктивного здоров’я населення Марія Малачинська під час інтерв’ю, організованого в межах проєкту «Реформи без ілюзій».

У 2020 році медична реформа має торкнутися акушерської допомоги, пологи будуть фінансуватися Національною службою здоров’я України. Що на практиці це змінить для пацієнток?

Реформа вторинної і третинної ланки мала б розпочатися з 1 квітня наступного року. Якість медичної допомоги, яка надається зараз в області, з часом буде покращуватися. Основна зміна — те, що НСЗУ оплачуватиме кожні пологи — чи природні, чи кесарів розтин. Це є в пріоритетних напрямках НСЗУ. Акушерська допомога фінансуватиметься за глобальним бюджетом з підвищеним коефіцієнтом. За попередніми розрахунками, за одні пологи НСЗУ буде платити лікарням 8,5 тисяч гривень, за які пацієнтки отримуватимуть повний пакет послуг.

Що саме буде входити в цей пакет? Що пацієнтки отримуватимуть за ці 8,5 тисяч?

Пацієнтка, яка поступить у пологовий, буде повністю отримувати ту допомогу, яка їй буде потрібна. Звичайно, одній породіллі треба буде більша кількість медикаментів, іншій вони будуть взагалі непотрібні, а ще комусь робитимуть кесарів розтин. Усе це буде оплачуватися державою — уся медична допомога до виписки з пологового.

А що зміниться для лікарів та лікарень?

Зарплата лікарів залежатиме від кількості пологів, які вони приймуть. Якщо лікар пологів не приймає, тобто не має практики, то він і не буде отримувати добру зарплату. Зберігатиметься принцип, який вже діє на первинній ланці, — гроші йтимуть за пацієнтом.

Читайте також: Так працює увесь світ. Ірина Микичак про штрафи й бонуси для лікарів та зміни для пацієнтів

Звичайно, у ті 8,5 тисяч закладені послуги, які не всім пацієнткам будуть потрібні. Частина грошей залишатиметься в медзакладах для покращення матеріально-технічної бази, підвищення комфорту в пологових залах, тобто йтиме на розвиток пологового. І кожен головний лікар буде думати, як їх краще використати, розставлятиме пріоритети для підвищення якості послуг та комфорту.

Що зараз пацієнткам потрібно мати з собою в пологовому, а чим її має забезпечити лікарня?

Якщо говорити про реформу, то уже наступного року лікарня забезпечуватиме усі медикаменти — від найдрібніших до тих, які використовують під час ускладнених пологів, а також допоміжні матеріали, наприклад, для перев’язок. Жінки мають подбати про особисті речі для себе та дитини. Але що найважливіше — пацієнтка має буде правильно підготовлена до вагітності та пологів. Йдеться і про харчування, і про гігієну, і про різні вірусні, респіраторні захворювання. Є речі, які треба обговорювати під час вагітності задовго до пологів. У нас у закладі для цього працює Школа відповідального батьківства, багато інших установ теж організовують подібні. Це найважливіше.

Після старту медреформи на первинці неускладнені вагітності почали вести сімейні лікарі. Як ви оцінюєте таку зміну? Вона себе виправдала?

Це ще в процесі впровадження, лише поодинокі сімейні лікарі беруть вагітних на облік. Це дуже відповідальна справа, адже потребує від сімейних лікарів додаткового навчання, тренінгів з акушерами-гінекологами. У більшості медзакладах на первинці ще працює акушер-гінеколог у жіночій консультації, з яким сімейний лікар може порадитися.

Читайте також: Хто такі доули і чому жінки вирішують народжувати з їхньою допомогою

Взагалі те, що сімейний лікар буде вести неускладнені вагітності, це добра практика — так працює увесь світ. Він знає всю сім’ю від дітей до старшого покоління, репродуктивний вік і анамнез, навіть увечері по телефону може швидше зорієнтуватися і надати ту чи іншу допомогу пацієнтці. Але потрібен час, аби самі пацієнти зрозуміли, що це нормальна практика і що лікарі першої ланки забезпечать їм ефективну допомогу та профілактику. Наприклад, пацієнтка — підліток, і сімейний лікар розуміє, що з нею потрібно поговорити про профілактику патологій щитоподібної залози, і це попередить порушення репродуктивного здоров’я в майбутньому.

Зараз в Україні офіційно не можна вибрати лікаря, у якого будеш народжувати. Проте ні для кого не секрет, що багато жінок домовляються з лікарями неофіційно за певну оплату. Як цю ситуацію змінить реформа? Жінки в нас звикли обирати лікаря. Чи можна очікувати запровадження такої послуги офіційно? Кілька років тому це пропонувала Ірина Микичак, але у МОЗ сказали, що таке не передбачає українське законодавство.

Лікар не може працювати цілодобово, тому в тій самій Польщі практично всі пологи приймають чергові лікарі — особисті домовленості є рідкістю. Думаю, ми з часом теж прийдемо до цього. Це дуже хороша практика, оскільки лікарі мають спланований графік, можуть відпочити і бути готовими до будь-яких ситуацій. Акушерство — дуже відповідальна робота, часом непередбачувана, ризикована. Тут лікарі відповідають за життя і здоров’я двох людей — матері і дитини, і перевтомлюватися не можна.

А чи потрібно запровадити офіційно послугу вибору лікаря?

Думаю, це питання ще буде вдосконалюватися, можливо, розроблятимуться локальні документи. Взагалі такі високоспеціалізовані установи, як пологові, мають дбати про кадровий потенціал, адже це бренд установи, її імідж і конкурентоспроможність.

У Львові стартував проєкт першого приватного пологового. Як він змінить ситуацію на ринку? Чи допоможе він покращити якість медичних послуг у комунальних пологових? Адже в них з’явиться конкурент, що пропонуватиме кращий сервіс і братиме за це гроші офіційно.

Комунальні пологові будуть уже зараз конкурувати між собою, адже отримуватимуть гроші від НСЗУ за кожні пологи. Вибір пацієнтів залежатиме від якості послуг, професіоналізму персоналу, комфортності перебування, комунікації тощо. Приватний пологовий конкуренцію тільки посилить. Уже зараз пацієнтки з Львівщини їдуть у ту ж Польщу. Вони їдуть по комфорт, сервіс, індивідуальний підхід — і готові за це платити. Тому нам у державних установах теж треба розвивати усе це.

Читайте також: Скільки насправді коштують «безкоштовні» пологи

Яка зараз ситуація в області з репродуктивним здоров’ям? Які проблеми найчастіше діагностуєте?

Показники зараз не дуже втішні — майже кожна 5-6 пара в Україні та по області є безплідною. Наші пацієнти вже в дуже молодому віці мають багато проблем — від захворювань ендокринної системи до непрохідності чи відсутності маткових труб. За статистикою, у світі на мільйон населення зараз потрібна тисяча циклів допоміжних репродуктивних технологій. В Україні проводять в середньому 500-600, тобто половину ми не можемо забезпечити, оскільки держава це не фінансує, а не всі пацієнти мають можливість заплатити за це самостійно. Сподіваємося, що в НСЗУ є плани щодо цього.

Які є найчастіше причини безпліддя?

Найбільше причин пов’язані з ендокринною системою, наприклад, порушенням роботи щитоподібної залози. Також впливають метаболічний синдром, ожиріння. Перша й основна причина — неправильне харчування підлітків. Крім того, зараз збільшується статистика чоловічого безпліддя. Раніше був міф, що захворіти може тільки жінка, проте зараз ситуація практично рівна. Тому якщо пара не може завагітніти, потрібно обстежитися обов’язково обом. У нашому Центрі кожен візит — парний. У чоловіків діагностика проходить легше, але лікування триває довше.

Що потрібно робити, аби попередити безпліддя?

Потрібно починати дбати про репродуктивне здоров’я ще з підліткового віку — і хлопцям, і дівчатам, ходити на профілактичні огляди до дитячих гінеколога й уролога. Перший такий візит варто зробити ще у 11-12 років. Лікарі вже будуть радити, які додаткові обстеження, профілактичні щеплення слід зробити. Звичайно, першочергово варто звернутися до сімейного лікаря, який проконсультує, зорієнтує і, якщо потрібно, скерує до вузького спеціаліста.

Анна Журба

Проєкт «Реформи без ілюзій» реалізується за підтримки проєкту USAID «Медійна програма в Україні», яка виконується міжнародною організацією Internews.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Реформи без ілюзій

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!