Фото: Христина Процак

Фото: Христина Процак

Ми у в'язниці маніпуляцій. Родини загиблих про беркутівців та обмін полонених

4126 0
Tvoemisto.tv спитало у родин вбитих на Майдані Героїв Небесної сотні та у безпосередніх учасників подій 20 лютого 2014 року, що вони думають про те, що беркутівців випустили із СІЗО і могли обміняти на полонених українців.

Учора, 28 грудня, Апеляційний суд Києва відпустив під особисте зобов'язання п'ятьох беркутівців, обвинувачених у масових розстрілах Майдану. Зокрема ідеться про розстріли на Інститутській 20 лютого, коли було вбито 48 людей, а ще кілька десятків отримали травми. Також з'явилась інформація про те, що відпущені, попри блокування СІЗО київськими активістами, беркутівці є в переліку полонених на обмін. Чи обміняли їх, а чи вони залишились в Україні – наразі невідомо, адже офіційні списки на обмін ще не оприлюднили.

Читайте також: Львів'яни протестують проти звільнення судом беркутівців. Відео

Висновки про українське правосуддя

Львів'янин Василь Галамай був поранений на Інститутській 20 лютого 2014 року і дивом вижив. Учора він брав участь у засіданні суду через відеозв'язок. Каже, що родини убитих зі Львова отримали повідомлення про засідання суду о 22:28, коли воно розпочалось о 22:00.

Учорашнє рішення Апеляційного суду Києва щодо особистого зобов'язання для підозрюваних у масових розстрілах Василь Галамай називає абсолютним нехтуванням законом.

«Ви бачили, як замінили групу прокурорів державного обвинувачення, яка усі ці роки добивалися справедливості в суді. Вони були максимально поінформовані про стан справ, ознайомлені з усіма томами слідства і чітко та якісно вели обвинувачення. А потім відбулась абсолютна безглузда, в ручному режимі – за наказом генпрокурора Рябошапки, заміна групи прокурорів на тих, хто взагалі не володіє інформацією і не обізнаний із жодним томом справи», – говорить Василь Галамай.

Група нових прокурорів, розповідає він, показала суду лист від генпрокурора Рябошапки, в якому ідеться про звільнення підозрюваних під особисте зобов'язання і про підтримку сторони захисту замість покарання винних.

«Нівелюється те, що прокурори є незалежними під час судового розгляду. Генпрокурор, зі слів президента, є його людиною, виконує те, що йому сказали, і, відповідно, його підлеглі виконують такий безглуздий наказ. Це критичне порушення усього можливого. У мені вчорашнє засідання суду вбило віру у правову державу. Це схоже на авторитарний режим наших сусідів-білорусів», – каже учасник Майдану.

Читайте також: Україна почала жити у XXI столітті, коли переміг Майдан. Віталій Портніков про наше майбутнє

На запитання про те, яким чином беркутівці можуть бути причетні до списків на обмін, він говорить, що їх включення, імовірно, ініціювала Росія.

«Це один з непрямих доказів того, що саме Росія організувала розстріли і спровокувала ці криваві дні, маючи таких людей, як міністр Захарченко і йому подібні, своїми агентами у вищих ешелонах української влади. Тепер вони намагаються повністю розвалити ланцюжок, яким можна було б вийти на тих, хто давав накази», – каже Василь Галамай.

Він додає, що якщо беркутівці відмовились від обміну, то залишаться в Україні на свободі або втечуть в іншу країну.

«Вони спокійно залишають залу суду і СІЗО. Кожен може зробити висновки про наше правосуддя», – каже Василь Галамай.

«Єдине позитивне у ситуації, що розгортається в державі протягом останніх місяців, це те, що полонені повернуться. Всі за повернення. Але питання – чому саме беркутівців мають віддавати? Вони не мають статусу полонених, вони виконували неправомірний наказ, розстрілюючи мирних громадян у центрі столиці», – додає він.

А як треба не 6, а 10 років?

Сестра львів'янина Богдана Сольчаника, убитого 20 лютого 2014 року, Віра Гой каже, що була до всього готова, «але не до Аброськіна на волі до вироку».

Вона вважає, що і девізом, і діагнозом для держави є слова «згорів сарай – гори і хата», а протиставлення «або...або» не залишає шансів побачити інші реальні варіанти.

«Влада скаже: "Хто заважав встановленню справедливості у справах Майдану за 6 років?". Скаже красиво, з пафосом, і вічно втомлені як не одним, то іншим українці підтакуватимуть – добре це вміють робити. І нікому не спаде на думку: а що як дійсно треба навіть не 6, а 10 років? І вирок буде. Над ним всі ці роки працюють сотні людей, які дійсно щось роблять. Але ж звикли, що ніхто нічого не робить зазвичай», – говорить сестра Богдана Сольчаника.

Вона переконана – якщо вироку немає досі, то це не означає, що його не буде через пів року чи рік.

«Бранців на "Беркут" – каже влада красиво і з пафосом, і ось вже кремлівські боти, а за ними і браві українці затикають роти згорьованим родичам. І їм, бравим, хоча б елементарне втямити, – що бранців у рази менше тих, кого віддаємо, і в рази менше обіцяного. А найголовніше – беркутівці можуть і, найпевніше, таки відмовляться обмінюватись. Вони – на волі, а ми у в'язниці – в'язниці маніпуляцій, абсолютної приреченості і неможливості протистояти злу», – говорить Віра Гой.

Читайте також: На стінах львівського храму зобразили Героїв Небесної сотні та АТО

Вона додає, що єдиний плюс в обміні беркутівців – це те, що Росія фактично визнала свою причетність до вбивств на Майдані. Але ті, хто й так це знали, нового не довідалися.

«А ті, хто довідалися, тих чекає олів'є і дід мороз, їм байдуже. Не випадково ж обмін відбувається у святковий найгарячіший час. У ньому і всьому, що довкола нього, взагалі нічого випадкового, але щоб це зрозуміти, треба бачити далі свого новорічного столу. А якщо постійно закривати очі – хата горітиме знову і знову», – каже Віра Гой.

На її думку, Кремлю байдуже, чи підуть беркутівці на обмін і чи будуть вони за гратами. Головне – аби вони не дали свідчення, не сіли і не зруйнували міф про «Майдан сам себе розстріляв».

«Адептів цього міфу – у рази більше, ніж може здатися. Нема вбивць – і міфологема Майдану руйнується на очах! Очевидні, очевидні речі!», – вважає сестра убитого Героя Небесної сотні.

«Даруйте, я неспроможна говорити»

Саме так каже Наталія Дигдалович, дружина убитого на Майдані львів'янина Андрія Дигдаловича. Після учорашнього засідання суду, за яким стежила через відеозв'язок зі Львівського апеляційного суду, Наталія Дигдалович не має сил говорити про те, що відбувається.

Президент сховався

Батько розстріляного на Майдані Устима Голоднюка тернополянин Володимир Голоднюк на своїй фейсбук-сторінці пише, що його у приватних повідомленнях звинувачують у тому, що він черствий і проти повернення полонених.

«Я не проти обміну – полонених потрібно витягувати, але не обов'язково для цього гвалтувати судову систему. Це одна з основ державності, це одна з тих цінностіей, за які Устим віддав життя, і за що зараз віддають свої життя наші козаки на Сході», – говорить він.

Втрата права на правосуддя, каже Володимир Голоднюк, породжує втрату віри в справедливість.

«Що не зрозуміло в простих людських бажаннях жити в демократичній і правовій державі – відчувати себе людиною і гордитися цим?», – додає він.

Володимир Голоднюк вважає, що президент мав виступити перед народом і пояснити, що хоче зробити, а не ховатися за спинами прокурора і суддів.

«Він повинен пам'ятати, що поки що є гарантом Конституції України, а не актором комедійного шоу», – каже він.

Батько убитого Устима Голоднюка переконаний, що потрібно було провести показовий суд і осудити злочинців, що в центрі столиці однієї з найбільших держав Європи розстріляли людей.

«Далі президент міг використати своє право на помилування і вже тоді можна говорити про обмін. А те, що ми бачимо – це скотство і знущання над пам'яттю хлопців», – підсумовує Володимир Голоднюк.

Як стало відомо після публікації матеріалу, п’ятьох ексберкутівців, обвинувачених у вбивстві 48 і пораненні 80 людей на вулиці Інститутській 20 лютого 2014 року, вже передали терористичним угрупуванням «ДНР» та «ЛНР». Про це пише Громадське з посиланням на адвоката Володимира Рибіна. Аброськіна, Зінченка та Янішевського передали бойовикам у Донецьку, а Маринченка і Тамтуру — в Луганську.

Олександра Бодняк

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!