Фото: Анни Чистякової

Фото: Анни Чистякової

А якщо напад? В якому стані перебувають укриття у львівських школах

4282 0
Журналісти Тvoemisto.tv побували у двох львівських школах та подивилися, як і де у них облаштовані укриття і чи здатні школи помістити всіх своїх учнів у разі виникнення надзвичайних ситуацій.

Наступ на Україну, загроза російської інтервенції у Львові, створення тероборони, стан бомбосховищ. В останні кілька тижнів ці теми почали більше бути на слуху. На геопорталі Львова навіть створили інтерактивну карту, куди наносять укриття для містян у разі виникнення надзвичайної ситуації. Наразі туди нанесли уже близько 1400 адрес.

Читайте також: Усі укриття Львова нанесуть на одну інтерактивну карту. Де шукати

Загалом у Львові обстежили майже 6,5 тисяч підвальних приміщень, і з'ясували, що 584 будинків взагалі не мають відповідних приміщень. Що стосується шкіл, то за словами виконувачки обов’язків начальника управління освіти Львова Лесі Васюти, у 250 закладах освіти Львова, куди входять і садки, і школи, укриття є у 233-х. Як правило, вони облаштовані у пристосованих підвальних приміщеннях, куди в разі небезпеки можуть евакуювати дітей та вчителів.

У ліцеї «Галицький», що на вул. Замковій, навчається не так багато дітей – 380. У підвальному приміщенні навчального закладу є укриття. На це вказують стрілочки, які розташовані по цілому ліцеї. Крім того, в коридорах на кожному поверсі розміщені плани евакуації, які, до слова, світяться у темноті.

Просимо показати саме укриття. Від головного входу до нього йти приблизно 100 метрів. Вхід у підвальне приміщення під сходами. Залізні двері зачинені. Ключі від укриття розташовані на прохідній, у директорки, її заступників.

Завідувачка з господарської частини ліцею «Галицький» Ольга Тарасова розповідає, що підвальне приміщення ще сім років тому було заставлено старими речами, партами, дошками. Відколи в Україні розпочалася Антитерористична операція, вчителі та дирекція школи почали все самотужки розчищати. Тоді вивезли 5 великих машин сміття і непотребу.

Щойно входимо у приміщення, помічаємо умивальник. Він діючий, тече тепла та холодна вода. Внизу бутлі з водою. Її набрали про всяк випадок. Уздовж довгого коридору стоять старі, але справні парти з кріслами, де діти зможуть сісти.

Підвал сухий та чистий, на підлозі бетон, угорі горять лампочки. Усе у вигляді довгих вузьких коридорів. Їх кілька. У приміщеннях дуже тепло. Ні вікон, ні вентиляції тут немає, тому дихається важко. Відразу приходить на думку, що коли, у разі потреби, тут перебуватиме багато дітей, то протриматися буде доволі складно.

На столах стоять свічки, сірники, ліхтарики. Є вода у бутлях. Щоправда – її не багато, але як зазначила Ольга Тарасова, воду то забирають на потреби дітей, то поповняють запаси. Бояться, щоб довго не застоювалася.

На стінах розвішені наліпки, який клас саме тут зможе «осісти». Також висять медичні сумки. Там медикаментів небагато – бинт, вата, пластир, джгут. Завідувачка з господарської частини запевняє, що у кабінеті медичної сестри є все необхідне і навіть із запасами. У разі потреби все перенесуть сюди. Також аптечки мають на прохідній, заступники директора та класні керівники.

Туалету саме у приміщенні укриття немає, проте він є на тому ж нульовому поверсі, але навпроти і щоб потрапити, потрібно пройти далі. Також є ніша, яка прикрита тканиною. Там міг запросто стояти унітаз, але наразі на цьому місці поставили відро.

Читайте також: «Час перевірити бомбосховища і плани евакуації з будинків». Експерт – про загрозу з боку Росії

У планах ліцею – побілити стіни, докупити необхідне.  

Директорка ліцею «Галицький» Оксана Цура каже, що у цьому укритті може поміститися близько 250 дітей. Зважаючи на те, що тут навчається 391 учень, під укриття передбачили й інші приміщення, зокрема, гардероб для молодшої школи, який на нижньому поверсі. Його лише треба буде звільнити від одягу та поставити на вікна грати.

Також як тимчасове укриття у ліцеї можна використати майстерню та технічне приміщення. Вони – просторі і мають вихід у внутрішній двір.

Оксана Цура розповідає, що в усі укриття ліцею «Галицький» можна увійти зсередини навчального закладу. Спуститися до них легко через три входи.

Якщо всі приміщення пристосувати під укриття, загалом вони можуть вмістити близько 400 дітей.

Двічі на рік учням роблять навчальні тривоги. Крім того, про територіальну оборону, укриття та небезпеки з дітьми проговорюють під час уроків та виховних заходів. Всі вчителі та учні знають про географічне розведення, як діяти і куди йти в разі небезпеки. Інколи у навчаннях їм допомагають пожежники, приміщення яких неподалік.

Директорка запевняє – для того, щоб діти зібралися і спустилися в укриття, достатньо 5 хвилин для дітей старших класів і до 10 хвилин для молодших.

Про тривогу учнів та вчителів ліцею сповіщає шкільний дзвінок. Також для закладу закупили рупор, завдяки якому додатково по коридорах гучно мовлять, а для більшої гучності ставлять колонки, щоб діти добре почули та швидко зорганізувалися. Вчитель має відразу забрати журнал, діти зібратись і піти в укриття.

Серед головних потреб ліцею – пожежна сигналізація, тривожна кнопка і заміна електрики. А також генератор та витяжка. Але на це потрібні чималі кошти – близько мільйона гривень.

Читайте також: Майже усі школи Львова мають укриття. В якому вони стані

Зовсім іншим є укриття у львівській школі №65, що на вул. Роксоляни, на Левандівці. Це найбільша школа у Львові і тут навчається 1765 учнів у 58 класах.

Директорка Леся Піх відразу зізнається – школа дуже перевантажена. Щоб організувати навчальний процес в одну зміну, бракує 13 аудиторій.

Оскільки у другу зміну діти не дуже хочуть вчитися, навчання зорганізували так, що є часткова друга зміна та змішане навчання. Наприклад, в учнів 5, 6, 7 та 10 класів дистанційні уроки змішані з очними. Є учні, які перші 4 або 5 уроків проводять у школі, далі мають годину, аби перейти додому і тоді вмикаються онлайн. А є й такі учні, для яких перший і другий уроки сидять вдома, далі мають годину, щоб перейти до школи, а згодом продовжують навчання у школі з 12 до 16.30 год.

Велику увагу тут приділяють безпечному середовищу. Цього року, як каже Леся Піх, у школі поставили протипожежну сигналізацію з мовним оповіщенням. Також школа має автономне освітлення.

На випадок виникнення пожежі чи іншої загрози життю та здоров’ю учнів чи вчителів, саме завдяки сигналізації та оповіщенню можна швидко всіх повідомити про небезпеку. Його чути у коридорах, класах, вбиральнях, їдальні та підвальному приміщенні.

Читайте також: Чому у Львові вимагають закрити генконсульство Росії на Костя Левицького, і що кажуть юристи

Саме там розміщене укриття. Оскільки школа дуже велика, а кількість учнів сягає майже дві тисячі, в разі небезпеки укриття точно всіх не помістить. Лише третю частину від потреби. Проте, як запевняє директорка, у них є план евакуації по сусідніх приміщеннях, які розташовані неподалік школи. Йдеться про ЛКП та пошту. Підписаних угод з ними немає, лише усні домовленості.

Укриття, яке є в школі, передбачили здебільшого для дітей старших класів.

Як і в попередньому навчальному закладі, по всій школі розвішені стрілочки, які вказують, як діяти і де є укриття. Щоб до нього дійти, потрібно вийти на вулицю та обійти пів школи. Зсередини приміщення туди не потрапити. Є основний вхід в укриття і два бічних, один з яких виводить у внутрішній двір.

Леся Піх наголошує, що дітям достатньо 5-10 хвилин, аби зібратися і евакуюватися у безпечне приміщення.

Готувати укриття почали також у час, коли в Україні почалася війна.

Обійшовши школу, на що пішло близько двох хвилин, потрапляємо у підвальне приміщення. Воно уже відкрите. Ключі від нього має директорка, заступник директора з адміністративної частини, відповідальний працівник з господарської частини.

Читайте також: «Далі знову буде ескалація». Аналітик про загрозу російського вторгнення

Підвальне приміщення просторе. При вході справа стоять столи шкільних майстрів. Прохід вільний, розчищений. Всередині доволі широкі коридори, в яких по два боки розмістили парти зі стільцями. Директорка каже, що ці парти хороші, якісні і навіть не дуже старі. Оскільки школа щоразу отримує новий інвентар та парти, ці виносять сюди.

По стінах розвішані роздруковані таблички із зазначеним класом.

Усередині приміщення досить тепло, бо всюди проходять труби. Дихати в укритті значно легше, адже тут набагато просторіше.

На столах відразу помічаємо по 3-4 пляшки із шестилітровою з водою та кількома пачками печива «Марія». На запитання – як довго вони тут стоять, директорка запевняє, що міняють постійно.

Є тут окремо відділене невелике приміщення для медичної сестри. На столі необхідні ліки – бинт, вата, шприци, пігулки та ампули.

Туалет та умивальник у підвальному приміщенні є, як і мило та сухі серветки.

Леся Піх каже, що школярі у цьому підвальному приміщенні були і вже неодноразово. Сюди їх приводять під час виховних уроків та тих, які стосуються цивільного заходу.

Крім того, періодично – щонайменше двічі на рік – у школі №65 проводять навчальні евакуації. Здебільшого, вони планові. Лише минулого року для дітей та вчителів зробили непланову евакуацію, тобто без попередження. Леся Піх наголосила, що все пройшло без проблем, діти встигли вчасно вийти і евакуюватися з приміщення школи та дуже сподівається, що цього не доведеться робити насправді.

Ольга Шведа

Фото Анни Чистякової

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Репортаж Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!