Фото: Твоє місто/Іван Станіславський

Фото: Твоє місто/Іван Станіславський

«Зараз нас годує Закарпаття». Яка ситуація з овочами та фруктами у Львові і які ціни

9876 0
Із початку повномасштабного вторгнення росії в Україну ціни практично на всі продовольчі товари різко зросли. На півдні, звідки вивозили продукцію в регіони, йдуть активні бойові дії, а частина територій перебувають під окупацією. Через це чимало товарів імпортують до України з різних куточків Європи. Tvoemisto.tv побувало на ринках «Шувар» та «Галицький» і дізналося про підвищення цін, імпорт товарів і можливий дефіцит сезонних овочів.

У Сихівському районі Львова розташований найбільший гуртовий ринок «Шувар», куди з'їжджаються з різних районів області. Справді, вибір продукції тут досить великий, на будь-який смак та гаманець. Сезонні овочі привозять із Заходу України, а також з сусідніх країн. Томати польські коштують 75 грн, а сокальські – 80 грн за кілограм. Огірки привезені із Закарпаття можна придбати за 65 грн, а капусту з Тернопільської області за 37 грн.

Читайте також: Дефіциту солі не буде, але зміниться ціна, – експерт

Продавець Любомир Сенів розповів, що з поставками овочів зараз досить складно, адже вантажівки стоять довго на кордонах, через що затримується товар. Чоловік торгує цибулею та морквою, які привезені з Голландії. Вартість овочів – 25 грн за кілограм. 

Зазначимо, що чимало торговців на ринку продають молоду картоплю, привезену з Азербайджану. Вартість – від 50 грн, а стара картопля з Волині коштує – від 5 грн за кілограм. Також помітно велику кількість овочів, привезених із Закарпаття: буряк від 25 грн, кабачок від 50 грн, а морква від 23 грн за кілограм. 

«Я торгую буряком, морквою, кабачками та іншими продуктами, привезеними із Закарпаття. Можу сказати, що нас практично зараз годує Закарпаття. Великих змін щодо підняття цін на овочі та фрукти не помітила, хіба що досить подорожчала ріпчаста цибуля, яку привезли з Польщі. Але ми продаємо ще старі запаси цибулі з Херсону», – розповіла Галина Островська. 

В Україні вже розпочався сезон полуниці. На ринку «Шувар» майже вся полуниця – привезена із Закарпаття. Коштує вона від 75 грн за кілограм. Продавці запевняють, що полуниця однаково солодка і смачна, а ціна на неї ще може знизитися. 

Читайте також: На Львівщині відновив роботу консервний завод

На «Галицькому ринку» ціни дещо відрізняються від цін на «Шуварі». Заходячи на ринок, відразу видно великий вибір полуниці із того ж таки Закарпаття. Коштує вона від 90 гривень за кілограм. Картопля молода теж із Закарпаття, а ціна на неї від 60 грн.

Огірки сокальські – 70 грн, томати –100 гривень. Морква з Тернопільщини – 30 гривень, а буряк тернопільський – 30 грн. На «Галицькому ринку» можна придбати і черешню закарпатську, ціна якої 200 грн за кілограм. Додамо, що кілограм цибулі коштує – 30 гривень, а кабачок – 60. 

«Я торгую продуктами тільки із Закарпаття. Полуниця, черешня, картопля, персики  все тільки українське. Продуктів вистачає, із Європи мені нічого не доставляють. Поки маємо своє, будемо тільки ним і торгувати», – сказала продавчиня ринку.

Натомість у супермаркеті «Сільпо» за полуницю доведеться заплатити від 119 гривень за кілограм. Огірок коштує 62 грн, томати – 70, а капуста – 60 гривень за кілограм. На полиці виставлена на продаж молода картопля з Польщі, ціна якої від 55 грн. Картопля рання –  35 грн, молода українська –  58 грн. Капуста –  60 грн, кабачок –  59, а буряк –  45 грн. За цибулю ріпчасту потрібно заплатити – 20 грн, а за ранню – 32 грн. 

У коментарі Tvoemisto.tv експерт продовольчого ринку Іван Стефанишин зазначив, що за час війни різко зросла ціна на овочі борщового набору. Якщо порівняти грудень 2021 року та квітень 2022-го, то морква і капуста подорожчали на 100%. Буряки і цибуля до 60%.  

«Стабілізації ціни не буде, поки є проблема з логістикою та пальним, а також з курсом. Є певна тенденція до зниження цін на окремі види минулорічного врожаю: цибулю, моркву, буряки», – сказав він. 

Експерт зазначив, що до Львова овочі привозять із Заходу, частково із Центральної частини України, а також з сусідніх країн. На сьогодні є достатня кількість продукції, проте ціна та спроможності людей купити овочі чи фрукти залишається під питанням. 

«Основна частина ранньої продукції вирощувалася на Півдні України, який не присутній на ринку через війну та складну логістику. Сьогодні на ринку з'явилися вже румунські огірки, німецька капуста, польські томати. Фактично дефіциту овочів не буде, проте скільки це буде коштувати, і яка буде доставка поки невідомо», – сказав він. 

Читайте також: Євросоюз на рік скасував мита на весь експорт із України

Експерт наголосив, що в Україні можливий дефіцит кісточкових фруктів: черешні, абрикосів, персиків та нектаринів. Щодо кавунів, то вони будуть на ринку. Їх можна виростити навіть на Львівщині.

«Є відповідні сорти кавуна, які можуть вирощуватися не тільки на Півдні, тут вже головне якість. Кавун Херсонський має свій бренд. Кавуни будуть, якщо не наші, то імпортні», – додав він.  

Нагадаємо, що на полицях магазинів у Львові повернулись більшість продуктів, які на початку війни були в дефіциті. Ринок почав пристосовуватись, налагоджувати нову логістику і імпорт, проти деякі продукти все ж можуть стати дефіцитними, як-от олія, низка фруктів, ранні овочі. Ситуацію із продуктами Tvoemisto.tv з'ясувало з експертом продовольчого ринку Іваном Стефанишиним. Детальніше читайте у матеріалі.

Антоніна Костик

Фото: Твоє місто/Іван Станіславський


Репортаж Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!