Фото: Твоє місто/Іван Станіславський

Фото: Твоє місто/Іван Станіславський

Без хліба, світла і зв’язку. Як Львів пережив ракетні удари

3206 0
Як місто і містяни відреагували на ракетні обстріли, які проблеми через це виникали впродовж дня і як з ними впорались, дізнавалося Tvoemisto.tv. «А що, в вас взагалі хліба не залишилось?» – питаю у продавчині магазину на вулиці Руській, оглядаючи порожні полиці.

«Та де б йому взятися? Той, що спекли вранці, одразу ж і розібрали, – втомлено відповідає вона мені. – Навіть не знаю, скільки взагалі працюватимемо, на скільки вистачить генератора. Тож беріть, щось інше, бо скоро й того не зможете купити».

Читайте також: 15 ракет атакували Львівську область, – Козицький

Хліб у магазинах львів’яни викупили майже миттєво, але через це не варто панікувати. Як запевняє перший заступник голови ЛОВА Андрій Годик, хліб буде, а вже завтра усі підприємства повноцінно відновлять свою роботу.

Черги за хлібом вишикувались одразу після завершення чотиригодинної повітряної тривоги, під час якої росіяни завдали масового ракетного обстрілу по всій Україні. На Львівщину долетіло 15 ракет, 7 з них збили системи ППО, 8 влучили в енергетичні підстанції.  

Електроенергія

Через це і Львів, і менші населені пункти на Львівщині залишились без електроенергії. В деяких районах міста світла нема досі, до прикладу у Личаківському. А от в районі залізничного вокзалу і на Левандівці електропостачання відновили уже пообіді.

«Станом на зараз електроенергію відновлено у 35% міста. Найскладніша ситуація у Сихівському, Личаківському та Галицькому районах», – повідомив мер Львова Андрій Садовий.

Він зазначив, що сьогодні також не варто очікувати повного відновлення вуличного освітлення, тому містянам цього вечора не варто затягувати із поверненням додому.

Натомість голова Львівської ОВА Максим Козицький після наради з екстренними службами зазначив, що до кінця доби електропостачання у Львові відновлять на 90-95%.

Читайте також: Козицький повідомив, скільки ракет на Львівщині вдарили у електропідстанції

«Наразі є проблеми у Золочівському і Стрийському районах, але впродовж доби їх вирішать і там», – пояснив він і попросив жителів міста і області максимально зменшити споживання електроенергії до 23.00. Це допоможе пройти критичні навантаження на нашу енергосистему після обстрілів. Козицький також попросив у цей час утриматися від використання  найбільш енерговитратиних приладів – електрообігрівачів, бойлерів, посудомийних машин, мікрохвильових печей.

Транспорт

Через те, що після ударів місто було знеструмлене на 90%, весь електротранспорт зупинився і коли він відновить свою роботу наразі не відомо. «Трамваї та тролейбуси не курсують. Натомість збільшено кількість автобусів на маршрутах», – зазначив заступник міського голови Львова Андрій Москаленко.

Попри те, уже за кілька годин після завершення тривоги на зупинках громадський транспорт очікувало приблизно стільки ж людей, як і в звичайні дні. У соцмережах пасажири подекуди нарікали, що не могли добратись, до прикладу, в Винники. Але це були радше поодинокі випадки.

Читайте також: Коли у Львові відновлять воду і світло. Що відомо

За інформацією міського штабу з ліквідації наслідків ракетних обстрілів, сьогодні на міські автобусні маршрути додатково випустили 12 одиниць транспорту. Ними підсилили напрямки, на яких не курсує електротранспорт. Завтра на маршрути планують випустити 23 додаткових автобуси.

Вода

Через відсутність електроенергії у місті перестали подавати не лише гарячу, але й холодну воду. Впродовж дня проблеми з водою містяни вирішували по своєму – купували бутильовану, і навіть викачували за допомогою водокачок, зокрема у сквері на вул. Лисенка.

Наразі водопостачання є лише на 65% території міста, оскільки станції підкачок знеструмлені. «Львівводоканал» використовує дизельні генератори, аби забезпечити людей водою.

«Воду подаємо практично у всі райони, але у деяких будинках вона доходить лише до 3 поверху, – повідомляють у комунальному підприємстві. – Просимо мешканців багатоповерхівок перевірити чи є у них вода у підвалах або в квартирах на першому поверсі і закликаємо власників цих квартир дозволити сусідам набирати воду. Ми зобов’язуємось провести перерахунок за використану воду».

Ті, у чиїх будинках нема води, можуть набрати її з пожежних гідрантів на кількох локаціях в усіх районах міста. Також поповнити запаси води можна буде у водовозках.

Пальне

Одразу по завершенні повітряної тривоги на під’їздах до міста до автозаправок утворились величезні черги із автівок – водії не лише наповнювали бензином баки своїх машин, а й набирали його для роботи генераторів.

Читайте також: Що робити без світла, газу та тепла? Перелік необхідних речей

Проте ані у Львові, ані в інших містах країни не має дефіциту пального. На цьому наголосив голова комітету ВРУ з питань енергетики і ЖКГ Андрій Герус: «На АЗС знову утворилися черги, єдина причина цього – емоційне ірраціональне сприйняття ситуації. Сьогодні у першій половині дня більшість АЗС дійсно не працювали, але причина цього не відсутність палива, а повітряна тривога. Зараз абсолютна більшість АЗС працюють. Нафтопродуктів у країні достатньо і вони роззосереджені по великій кількості місць зберігання. Ракетних ударів по місцях зберігання нафтопродуктів сьогодні не було, та й такі удари вже не будуть ефективними. Дефіциту нафтопродуктів немає, стояти у чергах на АЗС сенсу немає».

Школи і садочки

Частина дітей зустріла чотиригодинну тривогу у своїх навчальних закладах. Дошкільнята і школярі провели цей час в укриттях, для дітей організували перекус і гарячі напої. Батьків просили дочекатись завершення повітряної тривоги і лише після цього їхати по своїх дітей.

Школи всієї країни до кінця тижня працюватимуть дистанційно, у львівських завтра навчання не буде через проблеми з електропостачанням. «Вчителі будуть на робочих місцях і, якщо буде змога, вийдуть на зв'язок із учнями. Всі позашкільні заклади, гуртки, секції не працюватимуть, – пояснив на вечірньому брифінгу Андрій Москаленко. – Дитячі садочки працюватимуть у режимі чергових груп. Якщо електропостачання станом на ранок ще не буде відновлено, то просимо батьків спакувати дітям із собою перекус».

Інше

До четвертої дня в місті були серйозні проблеми з мобільним зв’язком та інтернетом, зв’язатися з рідними і близькими було практично неможливо і це таки змусило містян нервувати. Але ближче до вечора мобільні оператори усе налагодили. Також у місті можна було спостерігати черги до банкоматів і банківських відділень, адже через відсутність електроенергії розрахуватись платіжними картками не вдавалось.

Але вже в обідню пору львів’яни і закордонні гості міста спокійно гуляли площею Ринок, кавували біля Діани, пили наливки і відвідували екскурсії. А те, що в місті щось трапилось можна було зрозуміти лише з темних вітрин магазинів і кав’ярень, порожніх трамваїв і великої кількості автомобілів з гучномовцями, які у випадку повторної повітряної тривоги мали б сповіщати мешканців про загрозу ракетного удару.

Текст: Марічка Ільїна

Фото: Іван Станіславський, Роман Тищенко-Ламанський/ Твоє місто

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми - про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста– дивіться на нашому YouTube-каналі.

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!