На правах реклами

У Львові відкрили концептуальний рамен-бар

6950 0
Концепція закладу – традиційна японська кухня без суші.

У приміщенні Futura Hub, що на вул. Кульпарківській, 200а у Львові, відкрили концептуальний заклад «Sakae Ramen Bar». Основною стравою меню є рамен та інші традиційні страви японської кухні, за винятком суші. Співзасновниця рамен-бару киянка Олена Якубовська каже, що рік тому переїхала до Львова, і відтоді почала працювати над розробкою концепції та пошуком елементів для інтер’єру майбутнього закладу. Відкриття планували в березні цього року, але війна внесла свої корективи. У створення проєкту засновники з командою вклали дуже багато сил, праці, емоцій та часу, щоб просто все залишити, тому вирішили ризикнути та відкритися. Незважаючи на обставини, життя триває, тож вирішили працювати та підтримувати економіку, створювати робочі місця, а також робити місто Лева ще смачнішим та цікавішим.

Що пропонують скуштувати у новому рамен-барі

Головним у меню «Sakae Ramen Bar» є національна страва Японії – рамен. Це локшина, яка подається з бульйоном, звареним зазвичай на основі свинини. Рамен – страва японської кухні із пшеничною локшиною. «Ра» в перекладі із японської означає «витягувати», а «мен» – локшина. Тобто по суті рамен – це звичайна довга локшина. Взагалі свинина – один із основних інгредієнтів японської та китайської кухні, окрім більш звичної курятини та овочів. Цікаво, що японці називають цей бульйон вічним, тому що його постійно варять, не менше 10-12 годин. Класичний вид рамену – Тонкоцу.

Тонкоцу рамен походить із міста Фукуока, яке розташоване на північному березі острова Кюсю в Японії, і це особлива страва у Фукуоці та Кюсю. Страву часто називають хаката рамен, оскільки Хаката – це історична назва центральної Фукуоки, ще одна назва страви – тонкоцу рамен. Вона також готується у всіх інших регіонах Японії. Тонкоцу рамен спочатку позиціонували як доступний і легкий у приготуванні для робітників на рибних ринках. У наш час тонкоцу рамен знаний як такий, що знадобиться для приготування правильної версії страви в її класичному стилі.

Окрім рамену, у «Sakae Ramen Bar» готують локшину, рис, гьодза (традиційні японські пельмені), рисові чіпси та японські сендвічі. Цільнозернову локшину для всіх страв у закладі роблять самі, як і тісто для гьодза та десертів. Бульйон варять не менше 12 годин за традиційними рецептами, що є однією з особливостей закладу. Власниця вважає, що якість їжі дуже важлива, тому хоче, щоб смак домашньої, власноруч приготованої страви переважав у їхньому меню. Десерти готують на основі чаю матча. Наприклад, «Матча рисовий наполеон», для якого використовують рисове тісто замість класичного листового, а крем – на основі чаю матча.

«Мені дуже хотілося відкрити заклад азійської кухні у Львові, а Futura Hub, на мій погляд, – ідеальне для цього місце. Ми планували відкриття ще у березні, проте, на жаль, почалася війна і відкривати щось у визначені терміни не було можливим через низку причин. Наразі, все ж таки наважилися запустити наш рамен-бар, звісно, страшно, але, не дивлячись на обставини, життя триває. У створення закладу вклали дуже багато часу, сил та душі, аби просто все залишити, до того ж, як кажуть, вовка боятись – в ліс не ходити. Зараз, навпаки, треба працювати, аби підтримувати економіку країни, створювати нові робочі місця та йти разом до перемоги», – розповідає засновниця рамен-бару.

Загалом заклад спеціалізується на раменах та інших стравах традиційної японської кухні, за винятком суші, адже мета – показати на прикладі, що японська кухня буває іншою, ніж та, до якої ми всі звикли.

У чому концепція закладу з азійською кухнею

«Я вважаю, що ресторан – це комплекс складових, як-от якість їжі, обслуговування та атмосфера. Напевно, наша особливість якраз в цьому. Люблю створювати заклади, які про їжу, її смак, про деталі, про людей та увагу до них, а також про враження. Так, у Львові є класні рамен-бари, зі смачною кухнею, але вони здебільшого невеликі за площею, і, напевно, для трохи іншої цільової аудиторії. Наш заклад не просто про «прийти, з’їсти та піти». Для мене він також про історію, про деталі не лише японської кухні, а й культури.

Дуже хочу, щоб відвідувачі частково занурилися у світ східних кварталів та водночас відчули себе в часі імператорської Японії. Тому до вибору елементів декору ми підійшли із особливою увагою», – зауважує Олена.

У закладі можна побачити вінтажний комод ручної роботи та антикварні азійські вази ХVII століття – елементи, які передають багатство та пишність, що були присутні у японській культурі в імператорські часи. Водночас про вуличну культуру говорять такі деталі як, наприклад, рікша, яка виконує функцію комунального стола і була виготовлена на замовлення, або зона із лавками та дерев’яними столами-кабінками, що є традиційним елементом японських вуличних закладів.

На другому поверсі рамен-бару також є зона із різнокольоровими ліхтариками та парасолями – невід’ємним елементом японських фуд-кварталів у вечірній час. На стіні у ресторані є мурал із зображенням японської гейші. Це і є мадам Сакае, за чиїм ім’ям названо заклад. У перекладі із японської «сакае» означає «процвітання», що є досить символічно, адже, на думку співвласниці рамен-бару, назва не менш важлива, аніж інші деталі, бо як корабель назвеш, так він і попливе.

Рестораторка зауважує, що дехто не зовсім правильно інтерпретує роль гейші в японській культурі. Насправді це жінка, яка розважає своїх гостей та відвідувачів японськими танцями, співами, веденням чайної церемонії, бесідою на будь-яку тему, вона є господинею закладу, хазяйкою дому, зазвичай одягнена в кімоно із традиційним макіяжем та зачіскою. У Кіото в Японії досі є квартали, де можна побачити таких гейш.

Ще одним символом Японії, який можна побачити у рамен-барі, є, звісно, сакура. Символічно, що заклад якраз хотіли відкрити навесні, коли японці відзначають національне свято – цвітіння сакури, збираються сім'ями та друзями і йдуть у парки та спостерігають за її цвітінням. 

Як в «Sakae Ramen Bar» відзначатимуть перемогу України

«У нас був план – ми дуже хотіли робити костюмовану вечірку в азійському стилі на честь відкриття, запросити багатьох гостей, шоб вони спілкувалися, пили крафтове японське пиво та наші авторські коктейлі. Проте вирішили перенести її проведення на час, коли переможемо, бо наразі гучні святкування зовсім не видаються мені доречними», – розповідає про плани Олена.

Азійська кухня – це дуже просто і смачно, зауважує засновниця закладу, у створення якого вона вклала душу, і це, мабуть, відрізняє заклад від інших не тільки ззовні, а й всередині – атмосферою, якістю їжі та емоціями, які отримують відвідувачі, завітавши у «Sakae Ramen Bar». А святкову вечірку, додає Олена, обов’ково проведуть на честь перемоги України.

Юлія Осим

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Фото надані Оленою Якубовською

 
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!