Безпечна сповідь і чистота у серці. Як у Львові на карантині проводять Таїнство сповіді

9334 0
Тvoemisto.tv дізналося, як відбувається сповідь в час карантину, яких правил мають дотримуватись віряни і священники та чи можна сповідатися онлайн

Покаятись у гріхах та приступити до Таїнства сповіді напередодні Великодня є важливим для багатьох християн. Проте у час карантину багато людей задумуються, чи варто йти до церкви, а тим паче – приступати до сповіді, чи все ж можна це «відтермінувати». Львівські священники кажуть, що храми для вірян завжди відкриті, а Свята сповідь відбувається з дотриманням всіх карантинних норм.

Читайте також: 9 дерев'яних церков Львівщини з висоти пташиного польоту. У мережу виклали відео

Наприклад, аби вберегтися від коронавірусу, сповідальні у греко-католицьких церквах обладнали спеціальною плівкою або захисним склом, що запобігає безпосередньому фізичному контакту між священником і вірянином, який приступив до сповіді, а у православних церквах є можливість загальної сповіді.

Для тих, хто боїться або через стан здоров’я не може прийти на сповідь до храму, є можливість запросити священника додому або ж з відкласти Таїнство на час після карантину. Провести онлайн великодню сповідь не можна, кажуть і в УГКЦ, і в ПЦУ.

Попри карантин, безпечно

За словами священника Української Греко-Католицької Церкви (УГКЦ) і викладача УКУ отця Михайла Димида, якщо людина ходить в магазин, на роботу, їздить транспортом по місту, то церква не виняток. Сюди також можна і треба ходити. Звісно, тримаючи при цьому дистанцію і дотримуючись всіх правил безпеки.

У церкві, де служить отець Михайло Димид – Храм Святих Володимира і Ольги, що на вул. Симоненка, – сповідь відбувається через решітку, обмотану плівкою. Як священник, так і вірянин, який приступив до сповіді, повинні мати маску і зберігати дистанцію.

«До сповіді треба йти. Особливого напливу людей немає, більш-менш рівномірно, хіба в останні тижні буде більше. Приходять і ті, хто сповідаються часто, ті, які раз в рік і навіть ті, хто минулого року не сповідався через карантин, але вже цього року побачив, що є дотримання всіх правил», – каже священник.

Читайте також: Духівники твого міста. Михайло Димид про окуляри християнської любові

Приблизно так само сповідь відбувається й у храмі Різдва Пресвятої Богородиці, що на Сихові. Його настоятель отець Орест Фредина каже, якщо дотримуватися усіх рекомендацій, нічого не може становити перешкоди для духовного життя.

«Головне для християнина – берегти своє серденько в чистоті. Якщо людина збирається йти до сповіді і сподівається, що там буде ще хтось крім неї, то важливо дотримуватися загальних правил: зважати на іншу людину, яка поруч, одягати маску, тримати дистанцію. Сповідь проходить за решіткою, яка покрита целофаном і яку періодично дезінфікуємо. Все, що є розумно, не може становити перешкоди для духовного життя», – каже отець Орест Фредина.

Кожен вірянин, за його словами, до сповіді має приготуватися – взяти у руки 10 заповідей, Святе Письмо, уважно переглянути своє життя, проаналізувати, як ми його живемо перед Господом. Якщо є зауваження, що щось робиться не так, тоді сповідь – найкраща нагода перепросити Господа за гріхи, отримати від нього прощення, а відтак, благодать і силу жити новим життям, у любові, добрі, правді, крокуючи до спасіння.

Сповідалень чи решіток у православній церкві немає. За словами настоятеля (ключара) Святопокровського кафедрального собору ПЦУ, що на вул. Грушевського, отця Михайла Сивака, у традиціях православної церкви передбачена розмова віч-на-віч.

«У період карантину ми обов’язково дотримуємося усіх карантинних правил і намагаємося мінімізувати прямий контакт – збільшити відстань між священником і вірянином, який приступив до сповіді», – каже отець.

Раз в рік чи частіше?

Йти до сповіді раз в рік чи частіше, залежить від самих людей, храмів, до яких вони ходять, проповідей священників, Євангелізації. Отець Михайло Димид каже, що віряни храму Святих Володимира і Ольги навчені, що сповідь має бути частою.

Читайте також: Фото церкви Святого Юрія у Дрогобичі визнали найкращим у куонкурсі «Вікі любить пам’ятки»

«У нашому храмі люди навчені, що кожна Літургія – це як весілля. Якщо ти прийшов на весілля, тоді треба прийти привітатися з молодими. Так само й тут – коли людина приходить на Службу Божу, треба особисто привітатися з Ісусом Христом, який як жених виходить у вигляді хліба і вина», – каже отець.

За його словами, людина, яка чується не гідна чи є з гріхом, обов’язково має йти до сповіді. Це не лише корисно для душі, а й несе головну ціль – примирення з Богом.

Як і в храмі на Симоненка, так і на Сихові уже чимало людей приступають до сповіді. Отець Орест Фредина каже, що досвід останніх років показує, що в їхньому храмі люди йдуть рівномірно – хтось на початку посту, хтось наприкінці.

Оскільки більшість людей знають, що до сповіді йти треба хоча б у час великоднього посту і що можуть бути черги, стараються не затягувати.

«У наш храм до сповіді все ж частіше приходять ті, хто дбає про своє серденько і приходять по кілька разів на рік чи навіть місяць. Вони розуміють, що в час таких великих небезпек треба берегти в чистоті своє тіло, але понад усе старатися плекати добрі думки, берегти своє серце, дбати про душу. Саме для них таїнство покаяння є найціннішим даром. А якщо людина в стані тяжкого гріха, то це настільки страшно, що жодна хвороба не може з тим порівнятися», – каже священник.

Приблизно така ж ситуація й у Святопокровському кафедральному соборі ПЦУ. В останні тижні перед Великоднем кількість сповідей збільшиться, але не надто. Як часто приступати до сповіді, залежить індивідуально від духовного життя кожної людини.

Чи можна до сповіді не йти або провести її онлайн

Якщо люди бояться заразитися коронавірусом або є в групі ризику і не виходять з дому, то, за словами священників, спеціально йти до церкви, щоб посповідатися не треба.

Службу Божу можна слухати онлайн, але на сповідь таки треба прийти або зачекати із нею. Краще, зі слів отців Михайла Димида і Ореста Фредини, збудити щирий і досконалий жаль, перепросити Господа і почекати нагоди прийти і посповідатися безпосередньо.

«Церква передбачає винятковий спосіб сповіді для тих, хто справді зараз не може прийти і має зберігати ізоляцію. Отож, якщо людина хоче приготовитися до сповіді, пожаліти за свої гріхи і отримати прощення, то вона може тимчасово викликати в собі досконалий жаль за свої гріхи. Достатньо промовити: «Я, Боже, згрішив чи згрішила і мені жаль, що я тебе тим образив (-ла). Боже, прости мені». Бог відразу все простить. Але потім, коли з’явиться нагода, таки треба прийти до священника і посповідатися, щоб він дав формальне розрішення для причастя», – наголошує отець Михайло Димид.

Також священника можна покликати додому. У храм достатньо подзвонити, вказати адресу та час, коли священнослужитель може прийти.

У православному храмі, якщо люди намагаються обмежити тісніший контакт зі священником, можуть взяти участь у загальній сповіді.

«Щойно почалася пандемія і запровадили карантин, то церква відразу відреагувала і підтримала державу у всіх заходах, які можуть допомогти зберегти життя і здоров’я людини. Це стосується і Богослужінь, і Таїнств. Тому, у час карантину у нашому храмі дозволяється звершувати так звану загальну сповідь», – каже отець Михайло Сивак.

За його словами, це виглядає приблизно так: під час Служби Божої, перед самим причастям виходить священник, зачитує вголос молитви і перераховує гріхи. У цей момент кожна людина, слухаючи його, робить іспит сумління. Після цього священник над усіма читає молитву на відпущення гріхів і людина може причаститися.

«У нашому храмі така загальна сповідь практикується на кожній Службі Божій. Це один з варіантів сповіді, де немає контакту людини і священника», – додав отець.

Ольга Шведа

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!