Фото: Патрульна поліція Львова

Фото: Патрульна поліція Львова

Кожна п’ята дитина відчуває страх, що на неї наїде машина. Як підвищити безпеку біля шкіл

2108 0
104 дитини, за опитуваннями, потрапили у ДТП за підсумками 2020 року. Хлопчики частіше потрапляють у ДТП, ніж дівчата у співвідношенні 60/40. Частіше жертвами ДТП стають діти від 6 до 14 років. Таке трапляється через невдале маневрування та перевищення швидкості і неправильний рух на пішохідних переходах. Про це та як підвищити безпеку на дорогах біля шкіл та садків, говорили в ефірі Тvoemisto.tv.

Громадська організація «Impact» спільно з Інститутом міста провела опитування серед вчителів, школярів та батьків на тему безпеки дорожнього руху біля закладів освіти Львова. Майже дві третіх від усіх львівських учнів добираються до школи самотужки. Майже кожен другий учень міста проходить від дому до закладу в середньому не більше одного кілометра. Хоча є, наприклад, майже 13% і тих, хто щодня до школи долає більше 7 кілометрів.

Що становить найбільшу небезпеку для дітей, які рішення можуть зменшити ризики ДТП поблизу навчальних закладів та як працює пільговий проїзд в громадському транспорті для учнів, обговорили під час дискусії на Тvoemisto.tv на тему «Наскільки безпечний дорожній рух біля шкіл Львова і що потрібно покращити».

Богдан Цюваник, представник активної батьківської спільноти міста, каже, що за останні роки місто змінюється і інфраструктура стає безпечнішою як для дорослих, так і для дітей, але Львову ще є куди рухатися, оскільки батьки досі бояться відпускати дітей добиратися до школи самотужки. 

«Їдучи сьогодні на ефір, в мене була дилема: забрати доньку зі школи чи запізнитися на ефір. І я вибрав перше. Я думаю, що це свідчить про те, що не все так ідеально, і не все так безпечно. Від школи доньці йти приблизно 2,5 км пішки додому. Це машини, сім доріг і там лише два регульованих пішохідних переходи, неприбраний сніг. Зовнішні чинники не сприяють тому, щоб вона сама йшла додому», – каже він. 

Богдан Цюваник каже, що зазвичай біля шкіл зранку та після занять велике скупчення машин, що теж небезпечно. І добре, щоб біля навчальних закладів була додаткова смуга для паркування авто та висадки дітей. 

Також він вважає, що у Львові є проблема з паркуванням легкого персонального траспорту, через що його діти не можуть  добиратися до школи електросамокатами. 

Тетяна Приходько, соціологиня «Інститут міста» каже, що Громадська організація «Impact» спільно з Інститутом міста провела опитування на тему безпеки дорожнього руху біля закладів освіти Львова. Вони опитали 2000 батьків, 3000 учнів та 800 вчителів.  

«Результати кабінетного дослідження нам показали, що 104 дітей потрапили у ДТП за підсумками 2020 року. Ми нанесли це на карту, за віком та за гендером. Хлопчики частіше потрапляють у ДТП, ніж дівчата у співвідношенні 60/40. Частіше жертвами ДТП стають від 6 до 14 років. Таке трапляється через невдале маневрування та перевищення швидкості і неправильний рух на пішохідних переходах», – прокоментувала соціологиня. 

Згідно з опитуванням, кожна друга дитина добирається до школи самостійно без нагляду дорослих. За гендером самостійно добираються частіше хлопчики. Дівчата частіше добираються або з батьками, або з друзями-однокласниками. І кожна друга дитина долає до 1 км, щоб добратися до навчального закладу.

«Також ми побачили, що користування шкільним автобусом зросло до 10%. Ми дослідили питання легкого персонального транспорту і 60% учнів сказали, що готові ним користуватися, якщо створять певні умови. Найбільше заохочення з Личаківського та Залізничного району. Також з'ясувалося, що в Личаківському районі є потреба у велоінфраструктурі», – каже Тетяна Приходько. 

За її словами, дорога – це не лише про інфраструктуру, але й про соціальну поведінку, оскільки третина учнів зіштовхувалася з проблемами та конфліктами з водіями на дорогах. Частіше – це трапляється серед дітей 14-17 років. А кожна п’ята дитина відчуває певний страх, що на неї можуть здійснити наїзд.

«Також важливі поведінкові практики батьків. Насправді, є проблеми із водіями. Для нас важливо було дізнатися, чи батьки не лише спілкуються з дітьми про правила дорожнього руху, а чи самі дотримуються правил. Наприклад, 6% дорослих людей не користуються пасками безпеки. І це показує дітям, що це нормальна практика. Кожен десятий із батьків-водіїв зізнався, що може перевищувати дозволену швидкість за кермом», – говорить Тетяна Приходько. 


», – каже соціолог.

Оксана Романуха із ГО «Impact» переконана, що питання безпеки дорожнього руху комплексне – це питання інфрастуктури, законодавства, і власне поведінки учасників дорожнього руху. Тож аби заоохочувати людей до правильної поведінки на дорозі, частиною кампанії є соціальні бігборди та сітілайти,  які наголошуватимуть на ключових життєзберігаючих правилах.

«Ми дослідили великий відсоток батьків, але ми допускаємо, що ми опитали найбільш свідому частину. Залишилась ще частина водіїв, які не мають дітей, думку яких ми ще не почули. У нас є свої повідомлення для комунікації з ними. Мені завжди хочеться звернутися до водіїв, яким 20-40 років, які найбільше підвищують швидкість: «Пригальмуйте перед пішохідним переходом, заради тих близьких, які чекають вас вдома». Адже тільки здається, що система дорожнього руху не стосується нікого, а насправді вона стосується кожного», – каже вона.

За словами Оксани Романухи, одним з ключових завдань було виявити ті школи, які мають потребу у інфраструктурних змінах і обрати на наступний рік 3-5 таких шкіл, аби запровадити відповідні зміни.

Гнідець Іванна, головний спеціаліст сектору виховної роботи та дозвілля управління освіти ЛМР, каже, що для шкіл у достатній кількості закуплені світловідбивні жилети. Також важливою є ініціатива «Жовтий Добродій», про яку згадується і в дослідженні. За її словами, таку ініціативу вже реалізували у 29 школах.

Іванна Гнідець каже, що треба проводити навчання для самих вчителів, адже вони найбільше комунікують з дітьми.

«Зараз працюємо над розробкою плану заходів щодо безпеки руху на наступний рік. Ми розробимо методичні рекомендації для вчителів та вихователів».

Також посадовиця додає, що планувалось у місті зробити містечко, де б діти вивчали правила дорожнього руху, але на сьогодні через недофінансування, цей проект ще нереалізований. 

Патрульна поліція старається відвідати кожну школу та проводить відповідні навчання, запевнив Василь Демчина, шкільний офіцер патрульної поліції. 

«В нас десять працівників і за кожним закріплений певний район. Ця тема складна для батьків. В більшості випадків треба працювати з батьками. Вони теж мають відвідувати відкриті лекції та уроки. Діти – молодці, вони хочуть дотримуватися правил дорожнього руху. Моя порада для батьків – вивчити маршрут до школи. Тиждень походити разом з дитиною, щоб вона показала, як вона долає його і тоді можна зі спокійною душею відпускати дитину в школу», – говорить шкільний інспектор.

Офіцер поліції зауважує, що найчастіше правила порушують батьки, адже діти в автівці їдуть не в автокріслі, не пристібнуті пасками безпеки, паркують батьки своє авто у недозволеному місті або, висаджуючи дитину, не відкривають двері, а дитина вискакує одразу на дорогу. 

«Батьки відповідають за дітей. В більшості вони мають пояснювати дітям і нести відповідальність», – каже Василь Демчина.

За його словами, у 2022 році планують зробити школу для велосепедистів, а коли Верховна Рада прийме закон про легкий персональний автотранспорт, то вивчатимуть у школі з дітьми правила руху електросамокатами. 

По підсумках дискусії в управлінні вуличної інфраструктури переконують, що зроблять певні висновки, узагальнять отриману інформацію і розглянуть на міській комісії з безпеки руху.

«Це може бути встановлення додткових дорожніх знаків чи нанесення розмітки. Будемо розглядати це на комісії з безпеки дорожнього руху», – каже представник управління вуличної інфраструктури ЛМР Ігор Собенко.

Таким чином, у 2022 році у Львові планують встановити мобільне навчальне містечко, де навчатимуть дітей правил дорожнього руху, розробляють методичні рекомендації для шкіл та вчителів із навчання про правильну поведінку на дорогах. Також у місті хочуть розширити ініціативу «Жовтий добродій». Разом із тим батьків також закликають на власному прикладі демонструвати дітям, як правильно і безпечно поводитися на дорогах та дотримуватися правил дорожнього руху. 

Повний звіт дослідження ви можете переглянути тут.

Зазначимо, що Tvoemisto.tv відновило інформаційно-просвітницький спецпроєкт «Безпечні дороги», і у редакцію почали звертатися батьки, які переймаються через безпеку дітей на дорогах. 

Довідково

Опитування проводили упродовж 5-24 жовтня 2021 року комбінованим методом із використанням телефонного та електронного опитування. Теоретична статистична похибка вибірки з імовірністю 0,954 не перевищує 3,5% для масиву даних педагогічного персоналу; 2,2% – для учнів закладів середньої освіти; 2,9% – для батьків дітей шкільного віку; та для показників, наближених до 50%.

Анна Чистякова

Фото авторки

Партнерська публікація

 

 

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!