Фото: Надія Марченко

Фото: Надія Марченко

Щоб усі були як рідні. Як у Львові працюватиме Центр підтримки дітей та сім’ї «Рідні»

5985 0
Одне із відділень Центру – Служба підтримки сім’ї – уже працює і чекає на відвідувачів.

Адаптація, соціалізація, а за потреби – тимчасове влаштування з медичною допомогою. У Львові на вул. Зеленій, 204 б почав роботу Центр соціальної підтримки для діток та сімей «Рідні» – простір, де всі, хто перебуває у складних життєвих обставинах, зможуть відчути безпеку, комфорт і сімейний затишок.

Як розповіла Тvoemisto.tv директорка Соціального центру підтримки дітей та сімей «Рідні» сестра Юлія Фляк, Центр у Львові справді унікальний та наразі єдиний у всьому регіоні. По цілій Україні є лише один аналог – соціальний центр для дітей та сімей у Дніпрі.

Сестра Юлія є черницею та упродовж 30 років свого служіння працює у соціальній сфері.

Головна особливість львівського Центру у тому, що діти, які опинилися у складних сімейних обставинах, зможуть не лише навчатися та отримувати психологічну допомогу, а й тимчасово мешкати тут. 

Центр соціальної підтримки для діток та сімей «Рідні» передбачає два відділення. Перше – «Термінове влаштування дітей». Воно призначене для тимчасового проживання та соціального захисту дітей, які залишились без батьківського піклування, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах. Друге відділення – «Служба підтримки сім'ї» – є денним. Отримати там допомогу зможуть вищезазначені категорії, а також прийомні сім'ї та усиновлювачі. «Служба підтримки сім'ї», до речі, уже запрацювала.

Міська рада створила Центр соціальної підтримки дітей та сімей у Львові завдяки співпраці з благодійним фондом «Рідні». Функціонує Центр за рахунок коштів із бюджету міста, а Благодійний фонд «Рідні» передав укомплектоване приміщення з ремонтом та обладнанням, а також надав консультаційну, організаційну та правову підтримку і надалі підтримуватиме Центр. Також благодійний фонд забезпечуватиме навчання для персоналу Центру «Рідні». При Центрі діятиме філія фонду, представники якої працюватимуть з дітьми, проводитимуть навчальні заняття з математики, англійської та мистецтва.

Відкриті для допомоги

«Служба підтримки сім’ї» запрацювала 9 лютого. Наразі відвідувачів не багато, працюють у тестовому режимі.

Серед основних послуг, які надаватимуть у відділенні – консультація психолога, дефектолога, логопеда. Діятиме тут дошкілля, а також позашкілля – дітям проводитимуть уроки англійської мови, математики, мистецтва. Крім того, тут будуть профорієнтаційні групи, групи індивідуального особистого розвитку, тематичні зустрічі з відомими людьми, які досягнули успіху тощо.

«Діятимемо залежно від запитів. Якщо дитину скеровує Служба у правах дітей або Міський центр соціальних служб і вони вказують, що дитина відповідно до свого віку потребує послуг певного спеціаліста, то допомогу вона отримає цільово. Якщо в процесі цієї співпраці виявиться, що існує ще багато супутніх речей, наприклад, підліток втікає з дому, батьки мають залежність від алкоголю чи наркотиків, а ситуація вдома напружена, допомогу зможе отримати й іншу – психолога, фахівця з узалежнень», – каже сестра Юлія.

За словами директорки Центру соціальної підтримки дітей та сімей «Рідні», саме узалежнення одного з батьків, а то й обох, є найпоширенішим чинником та проблемою для сімей, що перебувають у складних життєвих обставинах.

Звернутись у Службу підтримки сім’ї при Центрі «Рідні» зможуть діти, а також батьки з числа тих, хто перебуває у важких життєвих обставинах – але лише за скеруванням.

«У нас є чітка схема влаштування у Центр соціальної підтримки дітей та сімей. Наприклад, на відділення Служби підтримки сім’ї можуть потрапити не лише діти чи особи з числа дітей-сиріт, діти, які перебувають у дитячих будинках сімейного типу, прийомні сім’ї і опікуни, усиновлювачі, але й люди, які є кандидатами до усиновлювачів. Але їх має до нас скерувати Служба у справах дітей або Міський центр соціальних служб. Тоді ми їх приймаємо, розмовляємо, вивчаємо повну картину і дивимося, як можна допомогти», – каже співрозмовниця.

Безпечно та комфортно

Неподалік від Служби підтримки сім’ї, за тією ж адресою, буквально через місяць планують відкрити й відділення термінового влаштування дітей.

За словами сестри Юлії, цілодобово тут зможуть перебувати 26 дітей. Здебільшого це будуть діти, вилучені зі сім’ї, знайдені, підкинуті або ж ті, хто самостійно покинув місце перебування і яких виявила поліція.

«Це буде тимчасове місце для дітей. Наші працівники спільно з фахівцями соціальних служб, міської служби у справах дітей, вчителями (якщо це школяр), вихователями (якщо дитина садочкового віку) будуть вивчати ситуацію кожної дитини та збирати всю необхідну інформацію: чому сталося вилучення зі сім’ї, чи має родина проблеми і які. Лише після цього зможемо розуміти, яка саме допомога потрібна», – розповідає сестра Юлія.

Головна мета відділення «Термінового влаштування дітей» – повернути їх у сім’ю, звісно, за умови, що їх життю нічого не загрожує. Діти зможуть перебувати тут упродовж трьох місяців.  Якщо ж виникнуть непердбачувані ситуації та проблеми, термін перебування у відділенні може бути продовжений до 9 місяців.

Оскільки вік тих, хто може сюди потрапити, досить різний – від народження до 18 років – тут уже готові як дитячі ліжечка та ігрові кімнати для наймолодших, так і навчальні і спальні кімнати для старших. Усюди світло, затишно та по-домашньому атмосферно.

За словами сестри Юлії, тут з дітьми працюватимуть лише висококваліфіковані працівники, яких добирали вкрай ретельно. Головний пріоритет – аби вони були добрі, чуйні, відкриті та сповнені любові до ближнього.

Директорка Центру каже: філософія та принципи роботи тут інші, ніж деінде. Якщо у схожих інституціях працюють лише зо три соціальні фахівці і один психолог, то у відділенні термінового влаштування Центру один працівник опікуватиметься щонайбільше п’ятьма дітьми.

«Ми не працюємо на масу. Нам важливо, щоб увесь свій ресурс працівники вкладали в дітей. Звісно, освіта важлива, але при доборі своїх працівників ми зважали на те, наскільки люди відкриті серцем до таких дітей і сімей, чи готові вони на момент роботи з цими дітьми поставити свої особисті пріоритети поруч. Не кажу обирати, а власне – поруч. Мені б дуже хотілося, щоб тут ми разом творили атмосферу родини, тому й назва про це каже – щоб ми були всі «рідні», – каже сестра Юлія.

За її словами, діти, які залишилися без батьків – повні любові. Вони готові віддавати цю любов, але хочуть її отримати навзаєм.

«Кожен з нас має свої особисті рани, але діти, які до нас приходять, можуть бути ще більш травмовані і поранені. Ми часто думаємо, що маємо бути міцними героями і дуже ресурсними, щоб зуміти допомогти комусь. Але, насправді, так є не завжди. Не обов’язково показувати дітям, які ми круті, кльові і обізнані, достатньо їх розуміти, швидко зреагувати і правильно надати допомогу. Стати потрібним. Дати їм ту любов. Власне, наш Центр буде тим терапевтичним місцем, де і дитина, і працівник будуть зцілятися, вчитися і жити», – додала сестра Юлія.

*Партнерська публікація

Ольга Шведа

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!