Фотоколаж: Дмитро Тарадайка

Фотоколаж: Дмитро Тарадайка

Білозора чи Вакарчука? Як у Львові перейменують вулицю великих математиків

6139 0
У Львові планують перейменувати 50 вулиць, названих іменами російських діячів. Громадськість голосує за нові назви, які розглядає спеціальна комісія, а згодом ухвалює міськрада. Мабуть, чи не найбільше обговорення спричинило перейменування вулиці Герцена, яку можуть назвати вулицею Левка Лук’яненка, Ігоря Білозора або Івана Вакарчука. Tvoemisto.tv дізналося, чому виникла така суперечлива ситуація і коли відбудеться голосування.

Білозора, Вакарчука чи Лук’яненка: що пропонують

Чимало митців і громадських діячів ще із квітня почали активно пропонувати перейменувати вулицю Герцена на вулицю Ігоря Білозора. Таку ідею аргументували тим, що український композитор проживав на сусідній вулиці Фредра, у молоді роки мешкав на Драгоманова, і недалеко, на проспекті Шевченка, загинув за українську пісню.

Як розповіла у коментарі Тvoemisto.tv дружина композитора, одна з ініціаторів перейменування Ольга Гошовська, на вулиці Герцена Ігор, власне, записував пісні.

«Ігор навчався у консерваторії на вулиці Нижанківського, доволі близько від вулиці Герцена. Працював у філармонії на Чайковського, що теж у цій локації. Мав свою студію на Князя Романа, в приміщенні Львівського радіо. У помешканні заслуженого артиста України Ярослава Ковальчука, творчого побратима, що на вулиці Герцена, записував пісні. Та й убили його на проспекті Шевченка, теж поруч із вулицею Герцена. Тому ця локація великою мірою асоціюється саме з Ігорем Білозором», – пояснює Ольга Гошовська.

З її слів, наприкінці квітня громадський діяч Роман Андрусяк озвучив пропозицію перейменувати вулицю Герцена на вулицю Ігоря Білозора. Тоді ініціативна група звернулася до міського голови. Але це не перша така ініціатива. Про це ще говорили в рік смерті композитора. Упродовж 22 років і родина, і колеги, і деякі громадські діячі пропонували назвати одну з львівських вулиць його іменем.

«Тепер ми запропонували комісії вулицю Герцена як таку, що має найбільшу прив’язку до Ігоря. Багато хто в соцмережах згадував і вулицю Чайковського (вулицю Чайковського теж планують перейменувати, серед варіантів: 30-го червня, Ореста Васкула, Бориса Лятошинського, Мирослава Скорика або Товариства Лева  ред). Як на мене, вона дуже знакова для Львова, для її перейменування розглядали імена видатних особистостей, таких як Барвінський, Скорик. Ми на неї не зазіхали, бо вважали, що вулиця Герцена не є аж такою туристичною локацією, а для Ігоря вона близька», – пояснює дружина композитора.

Жінка каже, що спершу була впевнена, що вибір буде між Левком Лук’яненком та Ігорем Білозором. Розуміючи, що постать Лук’яненка дуже велична, сподівалася, що у відповідь комісія запропонує інші варіанти.

«Чого очікувала? Що комісія візьме до уваги позицію громади, хоча й голосувало не 200 тисяч людей, як би це мало бути в мільйонному Львові, а понад 20 тисяч. Ми чекали діалогу. Я була певна, що постане вибір між Лук’яненком і Білозором. А потім дізналася, що вулиця Лук’яненка у Львові буде, що це ім’я не залишиться непошанованим. Тому зараз вибирають між Білозором і Вакарчуком. Ми з великою повагою ставимося до світлої пам’яті професора Івана Вакарчука, це видатний учений, громадський діяч, тому вулиця його імені в нашому місті має бути, ми не проти цього, але ми – за Білозора», – пояснює Ольга Гошовська.

Читайте також: Стартувало голосування за нові назви для наступного блоку вулиць у Львові

Водночас члени ініціативної групи «Фундація Івана Вакарчука» у квітні звернулися до міського голови Львова з пропозицією присвоїти цій вулиці ім’я львівського професора Івана Вакарчука.

Як пояснив Tvoemisto.tv член фундації та депутат ЛМР Олекса Возняк, на цій вулиці розташований один із найдавніших гуртожитків Франкового вишу, в якому свого часу мешкав Іван Вакарчук і саме цією вулицею він щодня ходив на кафедру теоретичної фізики.

«Іван Олександрович, окрім того що був ректором Львівського університету, завідував кафедрою теоретичної фізики фізичного факультету, що на вулиці Драгоманова, 12. Також раніше головний корпус університету був на вулиці Грушевського, де зараз біологічний факультет. Тобто звідти все починалося, особливий історичний район, навіть проспект Шевченка колись називався вулиця Академічна.

На вулиці Герцена розташований університетський гуртожиток №1. У ньому поселяли викладачів, аспірантів, молодих учених. Іван Олександрович жив у ньому досить довго з сім’єю. Був родом із українського села в Молдові, тому після переїзду до Львова не мав де жити», – говорить Олекса Возняк.

Читайте також: Гузара, Руфа і Чорнобаївська. У Львові підтримали нові назви для першої частини вулиць

Крім того, з його слів, сусідні вулиці – Драгоманова, Кирила і Мефодія, Грушевського – названі іменами громадських діячів та вчених, тож доречно змінити назву вулиці Герцена на професора Вакарчука.

Олекса Возняк зауважує, що, перейменовуючи вулиці, варто брати до уваги перспективу розвитку міста в контексті наступних 50 – 100 років, враховувати переваги містобудування і територіального планування.

«Якщо говоримо про вшанування пам’яті Ігоря Білозора, то він загинув 22 роки тому. І те, що пропозиція перейменування вулиці на його честь з’явилася тільки сьогодні – це неправильно. Безперечно, його ім’я має бути увіковічене у Львові, бо це людина, яка померла за українську пісню. У день похорону українського композитора 30 травня 2000-го на вулиці Львова вийшло понад 100 тисяч людей. На тому місці, де він загинув, зараз кіоск із шаурмою. Символічно, що поруч є пам’ятник Володимирові Івасюку (його встановлення профінансував музикант, син Івана Вакарчука Святослав – ред.), консерваторія, філармонія. Крім того, вулиця Чайковського теж буде перейменована. Тобто ми розуміємо, що цей простір з точки зору містобудування міг бути присвячений українській музиці. Слушно було би вписати в цей простір також ім'я Ігоря Білозора», – каже він.  

Цікаво, що нещодавно під час публічного онлайн-голосування найбільше голосів містяни віддали за пропозицію назвати вулицю на честь Левка Лук’яненка – 32,4%. За композитора Ігоря Білозора проголосували 17,8%, а за професора Івана Вакарчука – 15,2%  Однак це опитування має лише дорадче значення і його можуть використати як додатковий голос під час розгляду спеціальною комісією.

То як перейменують вулицю

Член спеціальної комісії з перейменування вулиць при ЛМР, історик Андрій Гречило вважає, що суперечки щодо перейменування вулиці Герцена виникли через дві причини: 

«Чому виник ажіотаж саме навколо цієї вулиці? Тому що вона в центрі міста, а в нас люди люблять, коли вулиця названа іменем, по-іншому не уявляють можливих варіантів меморіалізації, як-от пам’ятна дошка чи таблиця, назва бібліотеки, школи тощо. Це по-перше.

По-друге, дивно, що у Львові понад 1300 вулиць, а на честь відомих діячів названі тільки близько 42 відсотків із них. Якщо подивитися на пропозиції, які люди подали для перейменування, то там прізвища-імена становлять 95-98 відсотків. Чомусь містяни не думають, що можуть бути назви вулиць, присвячені певним подіям, географічним об’єктам, тож остаточне рішення все-таки буде за комісією. Зачекаємо, коли проголосують за ті 25 вулиць, і тоді вирішуватимемо комплексно, у тому числі й щодо нової назви вулиці Герцена», – пояснює він.  

На його думку, комісія намагається досягти компромісу. Варіанти пропозицій є, все залежить від того, як до них поставляться зацікавлені сторони. Припускає, що можливим є варіант, що вулиця Герцена стане вулицею Левка Лук’яненка, як цього хоче громадськість, а іменами Білозора та Вакарчука назвуть інші об’єкти. Зрештою, останнє слово буде за сесією міськради.

За його словами, 25 липня стартувало нове онлайн-голосування за перейменування наступного блоку вулиць. Упродовж тижня, до 1 серпня, містяни обиратимуть назви ще 25 вулиць. Після цього відбудеться розгляд та голосування комісії. Разом із ними вирішуватимуть «долю» ще шести вулиць, які не пройшли голосування минулого разу, в тому числі й Герцена.

Вулиця великих математиків

Вулицю на території колишнього Галицького передмістя назвали на честь російського письменника, публіциста, літературного критика, революціонера-демократа Олександра Герцена у 1944 році. До цього вона називалася по-різному: Лозінського (1913 р.), Тульпенштрассе (1941 р.), Лозинського (1944 р). 

На початку ХХ століття це була вузька стежка між вулицею Академічною (тепер просп. Шевченка) і Кохановського (тепер вул. Костя Левицького). Утворилася вона під час глобального впорядкування Львова на початку ери місцевого самоврядування. Більшість будинків на цій вулиці внесені до реєстру пам’яток архітектури місцевого значення.

Читайте також: Тут розв'язували неймовірно складні задачі. Чим відома вулиця Герцена у Львові

Чим відома ця вулиця? Як розповідає львівський гід та екскурсовод Петро Радковець, цікава історія пов’язана із кутовим будинком між вулицями О Фредро та вулицею Герцена (його фактична адреса – проспект Шевченка, 27). Нині це будівля готелю «Атляс». В тридцятих роках ХХ століття тут розташовувалась кав’ярня «Шкоцька» («Шотландська»). Вона була улюбленим місцем зустрічей і математичних дискусій Степана Банаха, його товаришів і учнів. Розташовувалась кав’ярня неподалік старого університету. Це місце стало відомим усьому світові через «Шкоцьку книгу».

«Шкоцька книга» була збірником математичних задач. Передовсім вона вплинула на розвиток львівської математичної школи, до якої належали: С.Банах, Г.Штайнгаус, Й.П.Шаудер, С.Качмар, Г.Ауербах, С.Улям, С.Мазур, В.Орлич, В.Нікліборц, Й.Шрайєр, С.Рузевич, М.Кац і ін. Першу задачу до книги записав у 1935 році С. Банах. Сьогодні «Шкоцька книга» зберігається у Варшаві, а вулиця нагадує львів'янам, що тут розв'язували найскладніші задачі у світі.

Юлія Осим

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!