Фото: Олександра Бодняк

Фото: Олександра Бодняк

Яким буде крематорій у Львові. Деталі

7907 0
Львівський крематорій мав би бути розрахований на 30-50 тисяч поховань.

Четвертий крематорій в Україні можуть спорудити в західній частині Голосківського кладовища у Львові. До кладовища потрібно долучити ще 2 гектари землі, аби збудувати крематорій та колумбарій (урнове поховання), а також, щоб належним чином облаштувати цю територією.

У Львові під час громадських слухань учора, 19 лютого, представили детальний план розширення території Голосківського кладовища. Пропозиції до нього приймають до 5 березня.

Читайте також: Більше половини львів'ян підтримують ідею крематорію у Львові

Місця під традиційні захоронення закінчуються

За словами архітектора, що розробляв ДПТ, Петра Крупи, для традиційних захоронень у Львові на 20-річний період потрібно щонайменше 180 га вільної землі, водночас як поєднання традиційного та урнового поховань зменшує цю цифру щонайменше на 50%. А сам термін мінімізації останків скорочується з 50 років до кількох годин.

Наразі невідомо, який вигляд матиме майбутній крематорій та якими будуть, власне, ніші та сховища у колумбарії. Петро Крупа каже, що методом урнових поховань на цій території можна буде захоронити 30-50 тисяч людей.

У міській раді також уточнюють, що щороку у Львові ховають в середньому 4 тисячі людей, тому цієї площі має вистачити, принаймні, на понад десяток років. До прикладу, зазначив Петро Крупа, в Києві для такого виду захоронень виділили 15 га, у Харкові близько 7-ми, а в Одесі – 5 гектарів землі.

У межах Голосківського кладовища немає необхідної під ці споруди ділянки, тому комплекс розташують за рахунок розширення території та реконструкції господарської зони зі знесенням нерентабельних майстерень і будівель, каже автор проєкту.

Що передбачає проєкт

Ділянку у два гектари землі планують розбити на функціональні зони, організувати основний вхід від дороги Львів-Збиранка та облаштувати паркову, відпочинкову зону. У північній частині на стику садів Збиранки та кладовища планується меморіальний парк.

У рамках проєкту також передбачені реконструкція вулиці Миколайчука-проектованої, впорядкування транспортного вузла на примиканні Миколайчука та автодороги Львів-Збиранка та облаштування зупинок для громадського транспорту. На самій території майбутнього крематорію має бути гостьова стоянка для автомобілів. Проєктом також передбачається весь комплекс інженерного забезпечення. Обслуговуючий персонал пропонують збільшити із 21 до 31 людини.

Далі цей план подадуть на розгляд виконкому та затвердження сесії ЛМР, після чого розроблятимуть землевпорядну документацію під виділення 2 гектарів землі. Після цього відбудеться конкурс архітектурних ідей щодо спорудження цього комплексу.

До речі, згідно з законодавством, крематорій як установа може бути лише у комунальної форми власності. Напрацюванням дорожньої карти із реалізації будівництва крематорію у Львові займається спеціально створена робоча група у міській раді.

Читайте також: Окремий світ, або Все, що треба знати про поховання у Львові

Як працюють крематорії у Києві, Харкові та Одесі

У рамках громадського обговорення Tvoemisto.tv пропонує львів’янам переглянути, як виглядають крематорії у Києві, Харкові та Одесі (для порівняння – у Німеччині функціонує понад 100 крематоріїв і їх число постійно зростає).

У Києві крематорій збудований 1975 року поруч із Байковим кладовищем за проєктом архітекторів Авраама Мілецького, Ади Рибачук та Володимира Мельниченка. У крематорії є три прощальних зали та вісім печей. Щоденно там відбуваються 20-30 кремацій, щороку понад 12 тисяч спалень. Колумбарій має 16 ділянок. Сама будівля вже є достатньо зношеною, печі та територія потребують капітального ремонту.

У Харкові крематорій працює вже понад 30 років. Там облаштовані дві двокамерні кремаційні печі і система автоматики для кремаційних цехів. У день в ньому відбуваються 12-16 кремацій, у місяць 420-480, у рік – від 5 до 6 тисяч. На території підприємства також є колумбарій. У ньому близько десяти тисяч поховань. Його побудували тоді ж, коли і сам крематорій. Зараз місця в ньому вже практично немає, зате колумбарії відкриті на чотирьох інших кладовищах міста, також урну з прахом можна підхоронити в могилу родичів.

Одеський крематорій розташований на окраїні Таїровського кладовища. В Одесі він з'явився вже в період незалежності України, у 1997-му році. Зараз там працюють чотири американські печі. У рік в крематорії відбувається близько 5 000 кремацій, щодня близько 15-ти. Сховище урн уже майже переповнене, тому працівники вишукують найстаріші урни і захоронюють їх в загальному склепі.

Нагадаємо, понад половина львів’ян (51%) підтримують ідею будівництва крематорію у Львові.

Читайте також: Нове кладовище та альтернативні види захоронень. Як у Львові вирішуватимуть проблему поховань

Єдиним постійно діючим кладовищем, де ще здійснюються поховання, є Голосківське. Сьогодні на його території залишилося менше 1,5 гектара вільної землі, тому постало питання необхідності побудови крематорію.

Раніше у Львові організували круглий стіл на цю тему, до якого залучили й духовенство. Представники різних конфесій зазначили, що не проти кремації, утім тіло повинне бути приданим землі.

Христина Гоголь

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!