Фото: ЛМР

Фото: ЛМР

Битва за Оперу. Що відбувається із конкурсом на директора головної сцени Львова

2524 0
Передвиборний марафон у Львові добігає до свого завершення у Києві 21-22 лютого.

У Києві триває засідання конкурсної комісії щодо обрання на посаду директора-художнього керівника Львівського національного театру опери і балету ім. Соломії Крушельницької. Ініціативна група, до складу якої увійшли артисти Львівської опери пропонує внести зміни у законодавство, щоб можна було розділити посади директора і художнього керівника, призначати керівників культури шляхом таємного голосування, а також запровадити різні терміни контрактів для артистів та дострокового розривати контракт з директором або художнім керівником через таємне голосування.

Читайте також: «Кожен має відчути нерв театру, тоді він успішний». Василь Вовкун про прорив у Львівській опері

Такі пропозиції планують внести у закони про культуру, театр, театральну справу, музеї та бібліотеки самі театрали. Про це йшлося минулого тижня, під час на пресконференції на тему «Приватні» театри за державні кошти або корупція у мистецтві по-українськи».

Зокрема, за словами розробників змін до законодавства, над поправками і доповненнями вони почали працювати ще в 2016 році. Загалом обсяг змін і доповнень сягає більше 40 пунктів. Петицію щодо задекларованих змін найближчим часом планують подати Президенту України.

Розголос змін до законодавства артисти обрали напередодні нових виборів на посаду директора Львівського національного театру опери і балету ім. Соломії Крушельницької, які тривають зараз, 21-22 лютого, у Києві у приміщенні Міністерства культури та інформаційної політики України.

Олег Петрик

На пресконференції учасники звинуватили чинного керівника Львівської опери Василя Вовкуна в узурпації влади, порушенні процедури висунення і голосування кандидатів на посаду директора і художнього керівника театру, неетичній поведінці та авторитарному стилі управління творчим колективом.

Читайте також: Львівський театр отримав нове освітлення за кошти японського посольства

Такі звинувачення озвучили три інші кандидати на посаду директора та художнього керівника – народний артист України, голова західного відділення Національної спілки театральних діячів України Олег Петрик, заслужений артист України, соліст Львівського національного академічного театру опери та балету імені Соломії Крушельницької Роман Ковальчук, скрипаль Львівського національного академічного театру опери та балету імені Соломії Крушельницької, диригент Ігор Муравйов та інші.

Народний артист України Олег Петрик зазначив, що за чинним законодавством, комісія на виборах директора театру має складатися із 9  осіб і засідати в Міністерстві культури та інформаційної політики. Троє членів комісії мають бути представниками від міністерства, троє – від громадських організацій і троє – від трудового колективу, але не штатні працівники. Проте, в театрі опери і балету трьох представників обрали за пропозицією від адміністрації, не давши іншим членам колективу запропонувати альтернативні кандидатури, що і є, на його думку,  порушенням.

Роман Ковальчук

«Збори зрежисерували. Василь Вовкун не має морального права очолювати театр, оскільки його поведінка, принципи і спосіб життя не відповідають високому рівню академічної установи», – зазначили артисти, вказуючи на систематичне вживання теперішнім директором нецензурної лексики, фінансових зловживаннях.

Також учасники пресконференції наводять цифри перевірки Держаудитслужби, яка відбулася у Львівській опері ще два роки тому. Відповідна служба, за словами Олега Петрика, виявила порушення керівництвом театру на 66 млн грн. З них 17 млн грн – незаконні видатки. За фактами цих зловживань порушили кримінальну справу, але справу за 17 млн не довели і закрили.

Ігор Муравйов

Натомість очільник театру, генеральний директор-художній керівник Львівської національної опери і балету Василь Вовкун на своїй сторінці у Фейсбуці оцінив дії артистів.

«Передвиборний марафон у Львові добігає до свого завершення у Києві 21-22 лютого. Чотири кандидати подали свої заявки, в тому числі і я. Конкурсна комісія, очевидно, обере найдостойнішого. На жаль, не всі кандидати обрали чесний та добросовісний шлях. Звертаюсь до всіх, хто причетний до конкурсної процедури: не піддавайтеся на провокації. Під прикриттям намірів внесення змін до Закону про контрактну систему, ховаються інші корисні цілі. Справді, Закон потребує доповнень і змін, але не в такому стилі та формі», – висловив свою позицію Василь Вовкун.

Читайте також: У львівському оперному театрі вперше за 35 років модернізують головну сцену. Коли завершать

Василь Вовкун

Як зазначили у коментарі Львівського національного театру опери і балету ім. Соломії Крушельницької, сьогодні майже сотня представників артистичного складу та адміністрації театру зібралися біля будівлі Міністерства культури та інформаційної політики України у Києві, аби висловити свою позицію на підтримку кандидатури Василя Вовкуна на виборах генерального директора-художнього керівника театру.

«Саме така чітка позиція колективу є прозорим підтвердженням усіх дієвих позитивних змін, що відбулися із Львівською оперою під керівництвом Василя Вовкуна та результативним втіленням його програми розвитку театру «Український прорив», – зазначили у Львівській опері.

Довідково

Львівський національний академічний театр опери та балету імені Соломії Крушельницької – театр опери і балету у Львові, розташований в історичному центрі міста на проспекті Свободи, 28 та названий на честь відомої української оперної співачки Соломії Крушельницької.

Востаннє вибори на посаду генерального директора-художнього керівника Львівського національного академічного театру опери та балету імені Соломії Крушельницької відбувалися у березні 2017 року. Тоді у конкурсі, яке проводило Міністерство культури України, на посаду подались сім кандидатів: Василь Вовкун, Олександр Драган, Роман Ковальчук, Євген Лавренчук, Олег Петрик, Орест Щудло та Олег Федик. Тоді керівником Львівської опери призначили українського режисера, сценариста, культуролога, міністра культури і туризму України у 2007-2010 роках Василя Вовкуна. Він замінив артиста, заслуженого працівника культури України Тадея Едера, який Львівською оперою керував з 1998 року.

Нагадаємо, як розповів Тvoemisto.tv генеральний директор та художній керівник Львівського національного академічного театру опери та балету імені С. Крушельницької Василь Вовкун, завдяки програмі розвитку театру «Український порив» у театрі відбулися суттєві зміни. У театрі модернізують сцену, освітлення. Про те, як Львівському оперному театру вдалося вижити у часи пандемії і локдаунів і взяти курс на розвиток, читайте у матеріалі.

Ольга Шведа

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!