Фото: ckp.in.ua

Фото: ckp.in.ua

Чоловіки у декреті, матері-одиначки та понаднормові години. Як може змінитись трудовий кодекс

6469 0
Скандальний законопроєкт «Про працю» №2708, незважаючи на недопрацювання та чисельні недоліки, все ж може стати базою для створення нового трудового кодексу.

За законопроєктом планують жорсткіше регулювати стосунки роботодавця і працівника та конфлікти на підприємствах. Трудові договори, спрощена процедура звільнення навіть під час лікарняного та матеріальна компенсація – такі нові норми викликають шквал обговорень у суспільстві. У ток-шоу «Реформи без ілюзій» адвокат Дмитро Швець розповів про недоліки та переваги законопроєкту, а представник профспілки Мар’ян Калин пояснив, чому вони протестують.

Подаємо головні тези дискусії. 

Дмитро Швець – голова комітету трудового права Ради адвокатів Львівської області

Над проєктом закону «Про працю» потрібно ще довго працювати, бо він містить ряд пасток, які нівелюють позитивні моменти. У директивах Європейського Союзу чітко передбачено, що держава повинна відходити від укладання строкових трудових договорів, замінюючи їх на безстрокові. Сьогодні у нас це питання так гостро не стоїть, адже більшість укладених договорів безстрокові. Тут роботодавцям можна поспівчувати, бо бувають ситуації, коли потрібно швидко вирішити кадрове питання, а вони зіштовхуються зі старим законодавством, яке розробили у часи державної власності та відповідальності за «тунеядство».

Є ризики саме у підставах укладання строкового договору, які почнуть діяти тоді, коли безстрокові договори замінять на строкові. У початку цієї статті у законопроєкті йдеться, що потрібно укладати безстрокові договори і лише у виключних випадках строкові і наводять вичерпний перелік випадків, коли необхідно їх укладати. Я погоджуюсь з усіма пункатим, крім останнього. У ньому написано, що строковий трудовий договір може бути укладений за згодою сторін. Як це буде на практиці? Поділимо працівників на дві категорії: ті, яких потребує роботодавець, вони знають собі ціну і ті, які не так обізнані у своїй сфері і правах. Коли у других стоятиме вибір між відсутністю роботи і роботою за строковим договором, ймовірно вони виберуть останнє. Як адвокат, я своєму клієнтові роботодавцеві порадив би укладати строкові договори. Бо це дає можливість припинити його дію, навіть не дотримуючись гарантій.

Самі міфи щодо закону «Про працю» породжуються тому, що під час його підготовки не дотрималися юридичної техніки самого документу. Деякі норми важко зрозуміти, вони не читаються, як цілісне речення. Така ж ситуація з нормою про оплату понаднормової праці: не зрозуміло, чи вартість додаткових годин буде підвищеною чи такою ж, як і за вісім годин. Працювати більше, ніж 8 годин – має бути виключно бажанням працівника.

Багато дискусій викликають норми, які регулюють стосунки роботодавця та матері, яка виховує дитину. Звичайно, їх потрібно трансформувати. Бо за три роки декретної відпустки працівниця може втрачати свої навички. Також у проєкті немає жодної норми про права чоловіка на догляд за дитиною.

Позитивні зміни може спричинити укладення трудового договору, як такого. Але за умови, що люди вивчатимуть свої права і самотужки, або з допомогою юриста, слідкуватимуть, чи всі необхідні аспекти прописані у договорі. Бо саме документ має убезпечити працівника від недобросовісного роботодавця. Таких свідомих працівників буде небагато, більшість навіть не читатиме уважно договір. Водночас, зловживати «підводними каменями» зможе і працівник. Закон, прийнятий у турборежимі, даватиме роботу для юристів у судах: одні захищатимуть роботодавців, інші працівників.

Це позитив, що теперішня влада у перший рік своєї роботи намагається прийняти зміни, які давно необхідні. Але щоби недоліки не взяли гору над перевагами, треба усім профільним комітетам і міністерствам, які дотичні до закону, радитися з науковцями.

Мар’ян Калин – заступник голови Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки

Ми протестуємо проти законопроєкту, бо він не відповідає Конституції України. Є статті 36 і 39 Конституції, де чітко вказано, що при прийнятті нових законодавчих актів, права працівників не можна звужувати. У законопроєкті, який запропонував уряд, немає жодної згадки про профспілки. Уряд пропонує прийняти закон, де профспілок немає у правовому полі. Це суперечить конституційним правам людини, за якими вона може бути у профспілці з метою свого захисту. Звісно, дехто критично ставиться до профспілок, але всі мають мати право бути їхньою частиною. 

Коли Кабмін подав законопроєкт, то порушив процедуру подачі. Є постанова Уряду про затвердження регламенту роботи. Насамперед документ мали б узгодити зі представницьким органом профспілок та роботодавців. Окрім того, за висновком Міністерства юстиції, проєкт закону «Про працю» не відповідає Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практиці Європейського суду з прав людини.

Також у законопроєкті немає соціальної відпустки для матерів, які виховують дітей до 15-ти років. Зараз жінка, яка виховує двох дітей до 15-ти років або мама-одиначка, має право на щорічну оплачувану відпустку не менш, як на десять календарних днів.

Добре, що у проєкті закону передбачено недопущення звільнення вагітних жінок з ініціативи роботодавця. Але немає норми, яка передбачає недопущення звільнення мам-одиначок, які виховують дитину до 15-ти років.

Викликає побоювання ще й те, що у документі держава уникає регулювання понаднормового робочого часу. Роботодавець і працівник самотужки мають це узгодити і прописати у трудовому договорі.

 

Наталя Лазарович

Проєкт «Реформи без ілюзій» реалізується за підтримки проєкту USAID «Медійна програма в Україні», яка виконується міжнародною організацією Internews.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 


Реформи без ілюзій

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!