фото: lvivportal.ua

фото: lvivportal.ua

Чому Львову потрібен електронний квиток? Інфографіка

6703 0
Електронний квиток – спеціальний вид квитка, яким можна користуватись в громадському транспорті, не передаючи щоразу кошти за проїзд та не очікуючи решти. Система оплати нагадує місячний проїзний абонемент, що здешевшує вартість проїзду. Аби зрозуміти, чи потрібно Львову електронний квиток, Tvoemisto.tv порівняло, скільки платять за проїзд в різних країнах світу – у містах, близьких за розміром до Львова. У більшості цих міст поняття одноразового квитка відсутнє взагалі.

У матеріалі використано дані ekvytok.lviv.ua про вартість проїзду в громадському транспорті в чотирьох містах світу зі схожою кількістю населення, як у Львова. Це: Краків (Польща), Краснодар (Росія), Валенсія (Іспанія), Турин (Італія).

«Ми не вивчаємо вартість одиночної поїздки, бо у всіх цивілізованих державах мешканець міста ними не користується. Користуються вони проїзними картками (у якому завгодно вигляді). Чи на місяць, чи на три, чи на рік – це все абонементи, які дозволяють суттєво заощадити», – наголошують в ekvytok.lvіv.ua.

Краків (Польща), 760 тис. мешканців. Проїзний на 1 маршрут на місяць коштує 180 грн, тобто 6 грн/день. На два маршрути (з одною пересадкою) – 250 грн/місяць, тобто 8,3 грн/день. Місячний безліміт коштує 360 грн – 11,7 грн/день.

Між електронним та паперовим квитком немає різниці. Купити квиток можна в автоматах на зупинках чи прямо в транспорті (теж у автоматі). Автомати приймають як готівку так і банківські картки.

Краснодар (Росія), понад 830 тис. мешканців

«Місячний безліміт» обійдеться у 413 грн, тобто 13,8 грн за добу. Паперові квитки тут залишили, а традиційні проїзні абонементи замінили е-квитком. Тут є виділені смуги для громадського транспорту (цього року буде 50 км) і активно закуповують новий транспорт.

Валенсія (Іспанія), близько 815 тис. мешканців

Зона А у Валенсії охоплює площу десь 5-7 км радіусом, тобто зона власне міста. Далі – передмістя, мешканці яких отримують трохи дорожчий, але зручний і швидкий спосіб добирання у місто. Безліміт у зоні А обійдеться в 642 грн, або ж 21,4 грн на добу. Автобуси кольорами розділені на міські чи ті, що курсують в передмістя. Транспорт низькопідлоговий і з кондиціонерами. Є виділені смуги руху.

Турин (Італія), близько 910 тис. мешканців

Місячний проїзд – 612 грн, тобто близько 20,4 грн за добу. Місяць тому в Турині перейшли на винятково електронну форму цього місячного абонементу. Також в місті діє річний абонемент (13,7 грн/доба). Таким абонементом можна розраховуватися в метро, трамваї та автобуси. Мешканцям передмістя це обійдеться дещо дорожче, однак існує повністю інтегрована система приміського транспорту у міський.

Як раніше повідомляв начальник управління зовнішньоекономічних відносин та інвестицій Львівської міської ради Сергій Кіраль, у Ліоні (Франція) з введенням електронного квитка за кілька місяців доходи зросли на 40%, у м. Ніцці (Франція) - на 25%, у Софії (Болгарія) – на 20%. Чиновник пояснює, що доходи ростуть, бо завдяки е-квитку виходять з тіні грошові потоки перевізників. Вивільнені кошти можна буде скерувати на оновлення транспортних засобів.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!