Фото: Freepik

Фото: Freepik

Чи вартує в час пандемії вакцинувати дітей від грипу. Пояснення педіатра

5514 0
Медики кажуть, що вакцинуватися потрібно, адже циркулює ще й коронавірус.

У новому епідсезоні циркулюватиме відразу чотири штами вірусу грипу. Це – А Guangdong-Maonan (H1N1), А Hong Kong (H3N2), В Washington (B/Victoria lineage) та штам типу В Phuket (B/Yamagata lineage). Але особливістю цьогорічного епідсезону 2020-2021 стане поширення одразу двох вірусів – грипу та коронавірусу SARS-Cov-2, що мають схожі симптоми. Тому вакцинуватися від грипу потрібно якнайшвидше, наголошує у коментарі Tvoemisto.tv головна епідеміологиня Львівської області Наталія Тімко.

«Цього року вакцинуватися дуже актуально, бо ще є коронавірус. Ми не знаємо, що може відбуватися в організмі людини, коли вона зустрінеться з двома вірусами. Наслідки можуть бути непередбачувані», – каже Наталія Тімко.

Чи є у Львові вакцина 

За даними Львівського обласного лабораторного центру МОЗ України, сезон грипу, найімовірніше, почнеться наприкінці вересня – у жовтні.

В Україні вже зареєстрували чотири вакцини проти грипу. Це «Ваксігрип тетра» (Франція), «Джісі Флю» (Південна Корея), «Інфлувак» (Нідерланди) і «Інфлуенза ваксі» (Китай), проте фізично вакцин від грипу у Львові ще не має. Це Tvoemisto.tv підтвердили у кількох львівських аптеках та приватних медзакладах, зокрема, у медичному центрі Святої Параскеви, дитячій поліклініці «Веселка», дитячому центрі здоров’я імені Анни Мазуренко.

Наприкінці вересня – на початку жовтня вакцини від грипу мають надійти у медичний центр «Гіруда». Як пояснили у центрі, в цей період вакцини з’являються щороку. Торік, наприклад, Наталія Тімко повідомляла про те, що вакцина з'явилась 5 жовтня.

«Вакцин ще не має, але ціни на них вже встановлені. У нашому медичному центрі вакцина включно з послугою обійдеться в межах 300 гривень», – розповів директор медцентру Андрій Баран.

Вакцинуватися від грипу медики насамперед закликають людей з хронічними, онкологічними захворюваннями, хворобами дихальної та серцево-судинної систем, а також тих, у кого цукровий діабет та ожиріння. Зробити щеплення варто також тим людям, які мають багато соціальних контактів на роботі – вчителям, викладачам, медикам, продавцям. А ще – вагітним та дітям.

З якого віку можна щепити дітей 

«Щеплення від грипу дітям можна вводити з 6 місяців. Лише в деяких з вакцин є обмеження – від 2 років. Щойно буде можливість, раджу відразу це робити. Імунітет до вакцини виробляється упродовж 14 днів», – зазначила педіатр дитячої поліклініки «Веселка» Алла Гнип.

Зі слів лікарки, дітям до 9-ти років потрібні дві дози вакцини від грипу. Для старших – одноразово. Виняток становлять ті, хто в минулі роки вже був щеплений. Для таких діток також достатньо однієї дози вакцини.

Дітям до 3-х років щеплення роблять в стегно, старшим – в плече.

Якось спеціально готувати дитину до щеплення не потрібно, як і обмежувати її у прогулянках чи у відвідуванні навчальних закладів.

«Дітей, які ходять в організовані колективи – садки чи школи – раджу обов’язково вакцинувати. Тим більше, вакцина переноситься добре і відносно недорога, у порівнянні з іншими додатковими рекомендованими вакцинами», – каже Алла Гнип.

Щоб вакцинація пройшла без проблем лікарка радить правильно налаштувати дитину – показати їй мультики, в який розповідається про вакцини і те, для чого вони потрібні. Ще краще – якщо батьки на власному прикладі покажуть, наскільки це важливо для їхньої сім’ї. Тобто підуть і всі разом вакцинуються від грипу.

Планові і додаткові

Попри пандемію коронавірусу, МОЗ і медики закликають не нехтувати плановими щепленнями, зокрема від кору, краснухи, дифтерії тощо. Додамо, що у більшості львівських поліклінік кабінети для вакцинації організовані так, що мають окремий вхід, а відвідувачі у них не перетинаються, що практично унеможливлює ризик зараження один від одного.

Окрім обов'язкових щеплень, в Україні та у Львові зокрема є можливість зробити не передбачені національним календарем вакцинації щеплення, які, утім, убережуть від багатьох серйозних захворювань. Ідеться про вакцинацію від пневмококової інфекції, від вітрянки, гепатиту тощо.

Для профілактики грипу та застуди рекомендується:

  • зменшити джерела можливої ​​інфекції;
  • обмежити, а краще не перебувати в місцях великого скупчення людей;
  • часто проводити провітрювання та вологе прибирання з використанням дезінфікуючих засобів;
  • дотримуватись здорового способу життя;
  • вживати більше фруктів та овочів;
  • висипатись.

Оля Шведа

Цей медіа-продукт створено в межах проекту за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 
 

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!