Фото: Unsplash

Фото: Unsplash

Пропонували правила ще восени. Коли у Львові вирішать питання електросамокатів

3852 0
Tvoemisto.tv провело публічну дискусію на тему правил користування легким електротранспортом у Львові. У дискусії взяли участь представники шерінгових сервісів, міська влада та поліція. Коротко розповідаємо, що чекає на легкий електротранспорт у Львові.

Що маємо сьогодні

Розвиток легкого електротранспорту в Україні, зокрема у Львові, набув чималих обертів. Однак через відсутність відповідної інфраструктури в місті та законодавства, що б надало статус цьому транспорту, виникають конфлікти. Поки питання не врегульоване на законодавчому рівні, місто хоче зробити це своїми силами, щоправда, робота просувається на малій швидкості.

Читайте також: У центрі Львова 20-річний юнак на електросамокаті збив літню жінку

Згідно зі статистикою ДТП за участі мотоциклістів та скутеристів, куди відносять і електросамокати, від початку року в Україні зафіксували 523 випадки таких пригод, у 43-х з яких були потерпілі, загинули 14 людей. Серед них у Львові сталось 34 ДТП із 23-ма травмованими та двома загиблими.    

Представник Патрульної поліції Назарій Прінь каже, що відповідальності за правопорушення на користувачах електросамокатів поки немає. Патрульні можуть лише зробити зауваження порушнику.

Представник Патрульної поліції Львова Назарій Прінь

«Ресурсу велопатруля і патрульної поліції зараз зовсім не достатньо, щоб стежити за порушеннями і реагувати на них. Тільки якщо введуть відповідальність, поліція зможе легко встановити особу і призначити покарання», – каже Назарій Прінь. 

Щодо того, де мали би їздити електросамокати, поліцейський каже, що проїжджа частина дороги є небезпечною, тож краще користуватися велодоріжкою чи тротуаром, але так, щоб не створювати загрози іншим людям.

Пропонували правила на старті

Представник компанії «Bolt» у Львові Антон Мілка каже, що як бізнес, зі свого боку вони роблять все, щоб проінформувати людей про використання електросамокатів. 

Представник компанії «Bolt» у Львові Антон Мілка

«У нас є чіткі правила користування електросамокатами. Наприклад, вік людини має бути не менше 18 років, а їздити потрібно велодоріжками. Якщо їх нема, то тротуарами, але ставити пішоходів у пріоритет», – розповідає Антон Мілка. 

Читайте також: Людям і самокатам. Чи буде у Львові стратегія розвитку альтернативного транспорту

Засновник львівської компанії електросамокатів «E-wings» Роман Мотрук каже, що сервіс надає користувачу інструкцію перед експлуатацією, вказує інформацію, де можна їздити, а де – ні. 

Засновник  «E-wings» Роман Мотрук

«Обмеження не вирішать проблеми. Компанії та місто мають показати людям, як правильно експлуатувати електросамокати», – вважає Роман Мотрук. 

Один з представників сервісу шерінгу електросамокатів «Kiwi» у Львові Володимир Лиховид каже, що ще восени компанія зверталась до Львівської міської ради, аби врегулювати роботу, але жодної реакції на звернення не було. 

Щоби якось вирішити проблему, допоки вона не врегульована законодавчо, каже Антон Мілка, в Києві скоро почнуть тестувати номерні знаки на електросамокатах: на кожному з різних боків буде унікальний зареєстрований номер. Якщо ця спроба пройде успішно, то таку систему запровадять в інших містах.

Представник «Kiwi» Володимир Лиховид

Які дії з боку міста?

Начальник управління транспорту ЛМР Орест Олеськів каже, що доцільність створити робочу групу для врегулювання користування електросамокатами у Львові виникла нещодавно, адже стало зрозуміло, що виникають проблеми, з’явився тиск громадськості, депутатів і поліції.

Поки що контролювати діяльність прокатних сервісів і карати правопорушників, які користуються легким елетротрансопртом, місто не може, оскільки це не пропоисано на законодавчому рівні. 

Орест Олеськів каже, що місто планує співпрацювати з прокатними сервісами для встановлення загальних правил користування та регулювання їх роботи. 

За допомогою спеціальних сервісів та додатків хочуть мінімізувати кількість правопорушень, що створюють небезпеку для інших учасників дорожнього руху та пішоходів. 

«Зараз Управління транспорту розробляє найбільш перспективні напрямки, щоб невеликими затратами забезпечити рух велосипедів та електросамокатів», – каже Орест Олеськів. 

Начальник управління транспорту ЛМР Орест Олеськів

Читайте також: У Львові скликають робочу групу, щоб розібратися з електросамокатами

За його словами, найближчим часом мають ухвалити рішення виконавчого комітету про облаштування ділянок, що дозволять з’єднати ту веломережу, що вже є. Це, на його думку, зменшить кількість конфліктів.

Депутат ЛМР та голова транспортної депутатської комісії Ігор Зінкевич зазначає, що планується створити не просто велодоріжки, якими зможуть їхати електросамокати, а цілу інфраструктуру для них. 

За його словами, суспільство має усвідомлювати наслідки користування легким електротранспортом і стежити за безпекою пересування. 

 Голова транспортної депутатської комісії Ігор Зінкевич

«Оскільки через сервіс проходить інформація про користувача, то в майбутньому треба зробити можливість заборони тому користувачеві брати самокат, якшо хтось побачив його, наприклад, у стані сп’яніння», – додає Ігор Зінкевич.

Нагадаємо, після дискусії Tvoemisto.tv у міськраді повідомили, що перша зустріч робочої групи для врегулювання користування електросамокатами у Львові відбудеться вже 3-го червня.

Софія Шавранська 

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!