Фото: Ігор Гайдук

Фото: Ігор Гайдук

Чи допоможе парацетамол? Інфекціоніст Ігор Гайдук про коронавірус

72582 0
При гарячці не радять використовувати ібупрофен, натомість мати в аптечці парацетамол.

Tvoemisto.tv в експрес-інтерв’ю розпитало у дитячого лікаря-інфекціоніста, педіатра Ігоря Гайдука про те, чи можна гуляти із дітьми в умовах карантину, хто у найбільшій групі ризику та які препарати не можна приймати. 

Діти – у зоні найменшого ризику

Діти більше здатні боротися з коронавірусом. У молодих людей захворювання на коронавірус проходить легко або взагалі безсимптомно. У дітей захворювання протікає, як при звичайному грипі. У найбільшому ризику – це люди старшого віку – ослаблені віком, хворобами, обмеженим рухом, яким поза 65 років. У цій категорії смертність сягає близько 14%. Тому літнім людям краще сидіти вдома, виїхати на дачу, бути в самоізоляції.

Читайте також: МОЗ застерігає від псевдоліків від коронавірусу, що рекламують в Україні

Водночас, діти можуть бути носіями COVID-19 для старших. Тому і запровадили карантин, оскільки діти у школах та садочках обмінюються між собою вірусами. У них він може не проявлятися, або проявлятися у легкій формі, але є ризик для бабусів та дідусів, з якими вони живуть чи контактують. Щоб не було обміну вірусами між молодими людьми і вони не приносили їх додому, необхідно розірвати цей ланцюг і дотримуватися максимальної ізоляції.

Читайте також: Чим коронавірус відрізняється від грипу. Пояснення ВООЗ

У Відні карають за безцільне гуляння по вулицях

Найкраща з усіх рекомендацій – ближче двох метрів один до одного не підходити. Тоді імовірність зараження нижча. До речі, у Відні прийняли рішення, що на тих людей, які ходять безцільно по вулиці, можуть накладати штраф до двох тисяч євро. Ви можете йти в аптеку, у магазин, але просто так прогулюватися вулицею не можете.

Не потрібно переходити цей рубікон, наближатись до великих груп людей. Найбільше пощастило тим, хто їде за місто, на природу, до прикладу, у Карпати чи Розточчя.

Для коронавірусу не має значення погода, він поширюється від людини до людини і для нього вирішальним є скупчення людей. Адже в Ухані, де живе 60 млн людей, фактично дві України, власне, коронавірус і набрав такої агресивності.

Читайте також: Як зробити антисептик вдома. Відео

Ібупрофен та нурофен краще не приймати

Як підвищити імунітет у цих умовах? Провадити здоровий спосіб життя. Кинути курити, якщо раніше не вдавалося, бо куріння є страшним подразником для легеневої системи, не наражати себе і дітей на небезпеку. При гарячці зараз рекомендовано не використовувати ібупрофен, «нурофен», оскільки ці протизапальні засоби можуть вплинути на погіршення стану та більшу кількість ускладнень. Натомість можна використовувати фізичні методи зниження температури і парацетамол. Узагалі у разі захворювання потрібно дуже уважно спостерігати за ліками, які приймає хворий.

Найкращі ліки – добрий настрій

Не забуваймо, що хорошими і дієвими ліками є оптимізм та добрий настрій. Тут у нагоді стануть цікаві книжки, перегляд хороших, повчальних мультфільмів із дітьми. Бо стривожена психіка послаблює організм і ускладнює ситуацію.

Нагадаємо, у світі COVID-19 уже вразив понад 169 тис. людей. Понад 77 тис. хворих одужали.

Христина Гоголь

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав.

 


Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!