Фото: Freepik

Фото: Freepik

Як працює та чи дієве донорство плазми крові при коронавірусі

5493 0
У деяких країнах, наприклад, у США, переливання плазми крові людей, які одужали від Covid-19, тим, хто зараз хворіє, включене до національного протоколу лікування. В Україні – ні, але цей метод подекуди використовують. Tvoemisto.tv дізналось, що це за метод і наскільки він виправданий.

У Центрі легеневого здоров’я, що на вулиці Зеленій у Львові, у реанімації рятують сімейну лікарку, яка заразилась коронавірусом, імовірно, під час прийому пацієнтів. Захворів також її чоловік та інші члени родини. Її рідні шукають людину, яка перехворіла на Covid-19 приблизно 2-3 місяці тому, аби вона стала донором плазми крові, що містить антитіла. Про те, що це за метод лікування хворих на Covid-19, наскільки він дієвий та чи варто на нього покладатись, Tvoemisto.tv розповів завідувач відділенням анестезіології та інтенсивної терапії ЦЛЗ В’ячеслав Бондар.

В'ячеслав Бондар з пацієнтом. Фото: ЦЛЗ

Як виглядає процедура?

Кров для лікування хворих на Covid-19 відбирають у донорів так само, як і в усіх інших випадках, єдине, що тут донор мав перехворіти на коронавірус приблизно 2-3 місяці тому і в його крові мають міститись імуноглобуліни G. Потім із цієї крові виділяють плазму (компонент крові) і у дозі 150-200 мл вводять пацієнту, який потребує лікування.

В’ячеслав Бондар розповідає, що ще на початках епідемії у ЦЛЗ випробували цей метод на двох пацієнтах, які перебували у критичному стані. Обидвоє – одужали. Пацієнтам у стані середньої важкості не варто робити цю процедуру, бо «навіщо ускладнювати лікування, коли все йде добре». Жінка, для якої шукають донора тепер, за словами анестезіолога, у вкрай важкому стані. Переливання їй зроблять, але не тому, що це – панацея і гарантує одужання, а тому, що у важких випадках використовують усі способи.

«Не варто думати, що це повноцінна замісна терапія, тому що доза плазми і, відповідно, антитіл у ній, дуже мала – цього недостатньо. Скоріше за все, цей метод працює інакше: у якийсь момент введені антитіла стимулюють імунну систему хворої людини. Я ставлюсь до цього методу скептично. Хоч шкоди він не завдасть, але і допоможе навряд», – каже лікар.

Читайте також: Чому на Львівщині найбільше хворих медиків з-поміж інших областей України

Завідувач відділенням додає, що цей метод лікування не включений у національний протокол лікування хворих на Covid-19, як у США чи в деяких країнах Європи. Але лікарі можуть використовувати його поза протоколом: у документі вказаний мінімум, нижче за який не можна опуститись, а от максимум – не встановлений. Протокол – це дорожня карта із пунктом призначення у вигляді одужання.

«Є ситуації, коли вже край. Як можна тоді вчинити? Використовувати все. Хто його знає, як воно повернеться. Крім лікування, напевно, ще є доля і Бог», – каже В’ячеслав Бондар і додає, що бачив за ці кілька місяців найрізноманітніші випадки як несподіваного одужання, так і раптової смерті.

Водночас він наголошує, що метод лікування плазмою не вартий сенсаційності, з якою про нього пишуть.

«Уявіть це так. Ви п’єте чай із 5-ма грамами цукру. Чи зробить це якусь погоду в енергетичному обміні організму за день? Ні, абсолютно. Хоча на деякий час дасть приплив енергії. Якби ви додали у чай добову дозу калорій, то протягом доби могли б не їсти і не пити. Але у склянку чаю неможливо додати добову дозу калорій. Так само і тут», – каже В’ячеслав Бондар.

Утім, додає лікар, введені з плазмою антитіла можуть, імовірно, включити процес синтезу антитіл у власному організмі пацієнта.

«Наприклад, на фронті є 10 тисяч військових. І приїжджають п’ятеро спецпризначенців. Це може призвести до перелому, а може і ні, якщо групу ліквідують», – проводить аналогії лікар.

Та достовірних даних про те, як на організм впливає цей метод насправді, говорить анестезіолог, наразі не мають навіть такі країни-гіганти у науковому плані, як США і Китай.

Командна робота

Будь-яке лікування є комплексним, наголошує лікар. Особливо, коли ідеться про хворих на Covid-19.

«Ми ж лікуємо не «чистий» Covid-19 – поки людина потрапить до нас, вона вже днів з 10 хворіє удома, лікується сама. За цей час вірус вже зробив свою чорну справу – уразив легені. Вірус не зацікавлений у загибелі господаря, йому потрібні клітини господаря, щоб використовувати білки, енергію, завдяки яким він розмножується лавиноподібно і запускає цитокіновий шторм (надмірну імунну відповідь організму – ред.). До того приєднується вторинна бактерійна флора. На цьому фоні імунна система дестабілізована. Легені виключаються з процесу газообміну. Тому це не одна проблема, а комплекс, що потребує такого ж комплексного лікування», – пояснює В’ячеслав Бондар.

Читайте також: Вражені Covid-19 легені помітні неозброєним оком. Паталогоанатом про те, що показує розтин інфікованих

«Тому не вірте, якщо почуєте, що хтось винайшов чудодійний препарат від коронавірусу», – додає лікар.

В’ячеслав Бондар розповідає про командну роботу ліків, коли будь-яке введення в курс лікування препарату має доповнювати інші медикаменти і в жодному разі не нейтралізувати або нівелювати їхню дію. Плазма, каже він, не нівелює дію інших препаратів.

«Якщо підібрати добру команду і ще є резерви в організмі, то буде позитивний результат. Якщо команда нездала, не спрацьована, то, на жаль, ні», – ділиться лікар.

Маска і дистанція можуть врятувати від потреби в донорі

В’ячеслав Бондар під час розмови неодноразово наголошує на тому, що коронавірусна хвороба – невивчена, мінлива і непередбачувана. Уберегти від неї, говорить він, допоможе дотримання простих правил – носіння маски, дистанція та гігієна рук.

«Краще виконувати прості правила, ніж потім шукати лікування. Немає панацеї, навіть противірусного конкретного немає. Навіть той «Ремдесивір» у досить великому відсотку випадків просто не діє. Окрім того, він дуже дорогий. Та й найсуперовіше лікування не допоможе, якщо орган знищений», – каже анестезіолог і радить за перших ознак захворювання звертатись до фахівця.

Також він нагадує, що попереду – осінь і чотири штаму грипу, тож радить не економити на вакцинації та не сподіватись, що цибуля і горілка з перцем порятують.

«Ми у 2009 році (коли була епідемія свинячого грипу – ред.) надивились на такі варіанти самолікування, що й не опишеш, люди просто чарівники. Чомусь, коли є дорога машина, то людина ніколи не лізе в мотор, а шукає найкращого майстра, не шкодує грошей. Коли корова захворіла – теж ведуть до ветеринара і сумлінно дотримуються приписів. А коли саму хапає хвороба, то людина дивиться в інтернеті, як лікуватись», – говорить В’ячеслав Бондар.

Читайте також: Портрет хворого на Covid-19. Що змінилось на Львівщині

Він також зазначає, що, за його спостереженнями, за час пандемії коронавірус «помолодшав» – частіше стали хворіти люди у віці 28-35 років, особливо, якщо мають надлишкову вагу чи інші порушення здоров’я.

Хоч панацеї у вигляді ліків чи методів лікування Covid-19 немає, каже В’ячеслав Бондар, та нею може стати дотримання правил безпеки.

«У вихідні проїжджав через одне з приміських сіл – так бамкало весіллє, що я одразу зрозумів, що скоро буде з десяток нових пацієнтів», – додає лікар.

Олександра Бодняк

Цей медіа-продукт створено в межах проекту за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США.

 

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Якщо Вам подобається те, що ми робимо  долучайтеся до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!

Що отримають члени спільноти Tvoemisto.tv:

  • ексклюзивні e-mail розсилки
  • доступ на спеціальні закриті події для Спільноти
  • можливість голосувати за теми матеріалів та публічних дискусій, які планує редакція
  • можливість стати експертом «Твого Міста»
  • ексклюзивне друковане видання з доставкою додому/в офіс (щодвамісяці)
  • у майбутньому – знижки у мережі партнерів «Твого Міста».

Підтримати Tvoemisto.tv можна за посиланням.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!