Фото з відкритих джерел

Фото з відкритих джерел

Чи можуть львів’яни уникнути зростання ціни на доставку газу. Роз’яснення

7766 0
Tvoemisto.tv з’ясувало, чи можуть львів’яни самотужки впливати на цифри у квитанціях за газ та його доставку, аби зменшити суми платежів, що особливо актуально для власників систем індивідуального опалення.

Ціна на доставку зросте?

Днями львівські ЗМІ поширили інформацію про те, що у листопаді в АТ «Львівгаз» відбулось публічне обговорення про підняття тарифу на доставку газу з 0,99 грн до 4,14 грн за кубометр. Нагадаємо, що з початку року українці отримують дві квитанції, в яких ідеться про газ – одну, власне, за використаний газ, іншу – за його транспортування до помешкання. За першою платіжкою гроші ідуть на рахунок постачальника – у Львові це переважно «Львівгаз збут», а за другою – АТ «Львівгаз», що володіє інфраструктурою для транспортування газу – трубами.

«Погана» новина у тому, що АТ «Львівгаз» має природну монополію на транспортування газу. Це означає, що конкуренція на цьому ринку (умовно, газові труби інших гравців) зробить послугу менш ефективною через зростання витрат на утримання інфраструктури.

Отже, львів’яни будуть змушені платити підприємству за встановленим тарифом, яким би він не був. Інший варіант – використовувати альтернативні джерела енергії для побуту.

Читайте також: Як у Львові подати показники за воду, газ і світло, не виходячи з дому. Інструкція

«Хороша» новина у тому, що регулятор – НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює регулювання у галузях енергетики та комунальних послуг) – ще не затвердив пропонований АТ «Львівгаз» новий тариф. І може і не затвердити, якщо вважатиме, що тариф необґрунтований – тобто розрахунки не відповідають реаліям.

Як розповіли Tvoemisto.tv у АТ «Львівгаз», НКРЕКП має ухвалити своє рішення до 1 січня 2021 року. У компанії пояснюють, чому хочуть збільшити ціну транспортування газу:

«Такий тариф дозволить повністю покрити усі витрати на проведення робіт із заміни газових мереж, їх ремонт та встановлення газорегулюючого обладнання для безпеки споживачів. Також в проєкт тарифу закладено підвищення зарплатні висококфаліфікованих спеціалістів, які зараз мають майже удвічі нижчий оклад у порівнянні з енергетиками».

В АТ «Львівгаз» додають, що газові мережі на Львівщині є одними з найстаріших в Україні.

Додамо, що вартість доставки газу розраховується для кожного споживача індивідуально за об’ємами спожитого газу у попередньому газовому році (з 1 жовтня по 30 вересня) і ділиться на 12 рівних частин.

Як зекономити?

Кожен львів’янин може змінити постачальника газу «Львівгаз збут» на іншого. Якщо раніше ця процедура була громіздкою і могла тривати кілька місяців, то тепер її алгоритм чітко прописаний. Відкритий ринок газу дозволяє кожному споживачу змінювати постачальника за бажанням без жодних умов, окрім відсутності боргу перед попереднім постачальником.

Тобто ви можете змінити продавця газу будь-якого місяця, лише враховуйте, що, згідно із законодавством, процедура триває 20 днів (на практиці – зазвичай менше).

Окрім того, ви можете обрати постачальника з іншого регіону – із Києва, Харкова чи Тернополя. Лише перед тим, як вирішити, якій компанії віддати свої гроші, перевірте на сайті НКРЕКП, чи має вона чинну ліцензію.

Загалом у переліку НКРЕКП є понад 700 компаній, що мають ліцензію на постачання природного газу. Та не всі із них мають досвід роботи із побутовими споживачами та, відповідно, необхідний для цього клієнтський сервіс. Щоб було зручніше обирати, аналітична компанія DiXi Group розробила сайт «Газотека», на якому ви можете порівняти ціни на газ у різних компаній, швидко підрахувати, скільки грошей зекономите за рік на купівлі газу та подати онлайн заявку на зміну постачальника.

Читайте також: В Україні запустили сервіс для порівняння цін на газ

Цим сайтом скористався львів’янин Ярослав. Він каже, що у суботу подав заявку на зміну постачальника, а сьогодні – у середу – процес заміни пройшов.

Є й інші способи, наприклад, на сайті Приватбанку, що співпрацює із НАК Нафтогаз.

«Змінила постачальника, тому що ціна за кубометр на 2 гривні нижча. Поки вражень не маю, бо це лише перший місяць після зміни. Якщо чесно, очікую підводних каменів, але поки без нюансів. Змінювала через Приват24, дуже швидко і легко», – розповіла Tvoemisto.tv львів’янка Ольга.

(Додамо, що «Львівгаз збут» у грудні продає львів’янам газ за ціною 8,81 грн за кубометр).

Ще один спосіб – заповнити заявку в обраного постачальника на сайті. Таким чином можна перевірити, наскільки у компанії розвинений клієнтський сервіс.

«Змінив постачальника виключно через ціну. Заповнив заявку на сайті «Нафтогазу» за 10 хвилин. Вказав дані та додав скан-копії документів. Через 2 тижні на електронну пошту прийшло повідомлення про переведення до нового постачальника. Від старого попросили лише підтвердити, що дійсно переходжу до нового та покази лічильника на дату переведення. Перший місяць роботи з новим – листопад. Нового рахунку ще не отримав, має бути до 15 грудня», – говорить про свій досвід Дмитро.

Алгоритм

Отже, якщо ви надумали змінити продавця газу, вам потрібно обрати нового постачальника та подати йому заяву та копії необхідних документів. Перелік необхідних паперів має бути на сайті обраної вами компанії. До слова, компанія, що співпрацює із побутовими споживачами обов’язково повинна мати сайт. Також постачальник може мати сервісний центр для клієнтів. Далі ваш новий постачальник сам опікується процесом і повідомляє вас про результати розгляду заявки не пізніше, ніж за 20 днів.

Ваш старий продавець дізнається про те, що ви з ним прощаєтесь, автоматично. Тоді він зв’яжеться з вами, щоб провести остаточні розрахунки або реструктуризувати борг, якщо такий є. Без вирішення цього питання стосунки з новим постачальником ви не побудуєте.

Ще один нюанс: якщо вам «відрізали» газ, то замінити постачальника ви не зможете. Спочатку потрібно відновити газопостачання, а тоді – вибирати продавця.

Про труби споживач може не хвилюватись – ними володіє АТ «Львівгаз», що і узгоджує їх використання різними постачальниками.

Щодо показників газу, то після зміни постачальника їх все одно потрібно подавати у «Львівгаз» із 1 до 5 числа кожного місяця на сайті, телефоном або за допомогою чат-ботів у вайбері і телеграмі. АТ «Львівгаз» надсилатиме вам квитанції за доставку газу, а за спожитий газ – новий постачальник.

Висновки

Ціна за доставку газу для львів’ян та мешканців області поки не зросла. Якщо тариф усе ж таки зміниться, платити за ним доведеться, адже на Львівщині такі послуги надає лише АТ «Львівгаз» і змінити надавача послуг не можна. Остаточне рішення про тариф – за державним регулятором.

Утім, львів’яни можуть зекономити на самому газі, обравши нового постачальника з-поміж кількох десятків. Процедура є досить простою, а опція заміни доступна будь-коли і без територіальних обмежень.

Олександра Бодняк

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!