Фото: Freepik

Фото: Freepik

Чи справді Львівщина перейшла пік коронавірусу

18931 0
Спочатку епіцентром поширення коронавірусної хвороби в області був Львів, але тепер інфекція поширилася у ближні райони.

Міський голова Львова Андрій Садовий сьогодні повідомив, що ситуація із коронавірусом у Львові покращилася і стабілізувалася, а в області – навпаки. За його словами, сьогодні за добу інфекцію підтвердили у 31 мешканця Львова, а по області у 121-го (разом 152 випадки за добу).

Напередодні, на останньому брифінгу після засідання обласної комісії ТЕБ і НС 30 червня, заступник голови ЛОДА Іван Собко заявив, що Львівщина пережила пік коронавірусу. Tvoemisto.tv дізнавалося, яка ситуація із поширенням Covid-19 в області.

То чи був пік?

У коментарі Tvoemisto.tv Іван Собко пояснив, чому озвучив інформацію про те, що область уже пройшла пік захворюваності.

«Я спілкуюся кожного дня з десятками лікарів головних лікарень. Так виглядає, що пік пройшли. Говоримо про це, відштовхуючись від кількості госпіталізованих і тих, які звертаються зі складною симптоматикою Совід-19», – зазначив Іван Собко.

Він сказав, що минулого тижня був пік госпіталізації, який сягнув вже понад 900 людей. Тому, власне, почали відкривати лікарні другої хвилі.

«Але враховуючи, що добре запрацював лабораторний центр, який тепер максимум через 2-3 дні віддає результати ПЛР-тестувань, можна швидше приймати рішення щодо госпіталізації чи сортування хворих. Ми отримали максимальну кількість госпіталізованих, тому що лабцентр довго віддавав аналізи. Людину привозили з температурою, робили ПЛР, вона тиждень чекала, чи у неї Covid-19, чи просто пневмонія», – пояснив заступник голови ЛОДА.

Він також додав, що МОЗ підсилив лабораторний центр кадрами, але насправді лаборантів залишилися одиниці після ліквідації санепідемстанції.

Вожночас за словами Івана Собка, у Миколаївському районі за добу 34 хворих і тут важко проконтролювати, аби інфекція не поширювалася далі.

«По кількості хворих ситуація у Львові стабілізувалася, але воно, на жаль, іде в райони. Наприклад, сьогодні у Миколаївському районі 34 хворих за минулу добу. Ці 34 осіб – добре, якщо це мікроспалах, де епідеміолог визначить і посадить людей на самоізоляцію, а більшість людей, які сидять і добре себе почувають, вирішують вийти у магазин тощо. Людей загнати всіх по домівках неможливо. Ми що можемо, те робимо. Так можна безкінечно хворіти – ось у чому проблема», – каже Іван Собко.

Посадовець також каже, що Covid-19 став дуже непрогнозованим. Якщо, приміром, людині провели ПЛР-тест, другий тест може бути негативним, а потім людині стає раптово погано і третій тест показує позитивний результат. За добу томографія може показати, що уже «згоріло» пів легені.

Як змінилася ситуація?

Директор департаменту охорони здоров’я ЛОДА Орест Чемерис теж каже, що ситуація змінилася.

«Якщо ще два тижні тому осередком був Львів, то зараз є збільшення кількості захворювання по районах. Насамперед це Пустомитівський, Жовківський, Яворівський та Кам’янка-Бузький райони, наближені до міста. Тобто станом на сьогодні у нас є п’ять фокусів», – розповів Орест Чемерис.

Він пояснює поширення захворювання у районах тим, що значна частина мешканців районів працюють і проводять дозвілля у Львові.

«Першими почали хворіти львів’яни. В той момент, коли захворюваність найбільшою була у Львові, чимало мешканців районів області працювали на території і поверталися в райони, відповідно, поширювали цю інфекцію. Тому це закономірно», – сказав директор департаменту.

Утім, він не поспішав би казати, що Львівщина пережила пік коронавірусу. За його словами, кількість госпіталізацій залишається стабільною – щодня по 75-80. А лікарні області заповнені на 45%.

«Про це важко зараз говорити, бо по кількості госпіталізованих цифра стабільна. Тішить, що вона не росте, два тижні коливається у межах 75-80 людей. Відповідно, прогнози складно робити. Ми мали 200 випадків інфікування за добу, зараз 140-150, залишаємось на стабільному рівні. Думаю, десь через тиждень-два ми зможемо чіткіше давати прогнози, чи ми на піку, чи йдемо до нього, чи навпаки на спад», – прокоментував Орест Чемерис.

За його словами, в області на лікуванні у стаціонарах перебуває 945 хворих (1-го липня було 942, 30 червня – 983 хворих). Посадовець каже, що при високій кількості звернень у медзаклади кількість хворих у стаціонарі залишається на одному рівні.

«Це свідчить про те, що якщо 80 поступило, то приблизно стільки ж виписали», – зазначив Орест Чемерис.

Він запевнив, що все ПЛР-тестування, яке, зокрема, проводять приватні лабораторії, додається у загальну щоденну статистику. А координацію всіх результатів здійснює Львівський обласний лабораторний центр.

Станом на сьогодні у холодильнику залишається 1 200 проб. Спостерігається позитивна ситуація, що зразків на ПЛР-діагностику від людей із підозрою на Covid-19 надходить уже менше. Якщо минулого тижня їх було 1200, то зараз близько 700. Плюс підключене тепер ІФА-тестування, яке дозволяє частину зразків відсіювати.

«Попереднього дня в області зробили 1637 ПЛР-досліджень, за вчорашню добу провели 1162 дослідження. Останній тиждень в середньому щождня надходило не більше ніж 1200. Тепер поступає вже менша кількість зразків – позавчора 717 зразків, вчора – 713», – сказав Орест Чемерис.

Якщо порівнювати з іншими областями за відсотком охоплення тестування, то Львівщина станом на вчора була першою, каже Орест Чемерис. Цей показник становить 108,35%, у той час як у Києві, до прикладу, 82%.

На Львівщині побільшало одужань

Епідеміологиня Оксана Пушкарьова зазначила, констатувати, що Львівщина пережила пік коронавірусу, не можна, поки не пройде інкубаційний період.

«Для того, щоб сказати, чи ми пережили пік, чи навпаки захворювання йде спад, потрібно, щоб минуло 14 днів. Поки що неможливо сказати з епідеміологічного погляду», – пояснила Оксана Пушкарьова.

На питання, чи у Львові стабілізувалася ситуація і чого очікувати по районах, епідеміологиня пояснила, що все залежатиме від дотримання правил та заходів.

«Захворюваність далі реєструється. Якщо у дальні райони транспортні шляхи були закриті, люди менше пересувалися, то зараз ці шляхи відкриті і імовірність інфікуватися є більшою. Якщо в якомусь селі, де немає масових заходів, похоронів, весіль, може бути один завізний випадок, то тим і закінчиться. Але як тільки буде порушена соціальна дистанція, ситуація буде іншою. Треба розуміти, що носіння масок на підборідді не зменшить кількості захворілих», – зауважила епідеміологиня.

Водночас, за останніми даними, на Львівщині збільшується кількість одужань від коронавірусної хвороби. Якщо кілька днів тому ця цифра становила близько десятка одужалих за добу, то упродовж останніх двох днів – 53 та 60. Це пов’язано з тим, що лабораторний центр тепер швидше робить другий ПЛР-тест і повертає закладам до пацієнтів. Як показує статистика, із на понад 5700 захворілих лише 863 людини одужали і мають підтверджений другий негативний ПЛР-результат.

«Коли стан хворого клінічно стабілізують, то його можна виписати на амбулаторне лікування. Водночас одужалі - це ті, хто отримав відповідний негативний ПЛР-результат. Зараз лабораторіям помогли інші області, маємо швидку ПЛР-діагностику і пішло швидше реєстрування одужалих. Це все пов’язане і це покаже реальну картину», – пояснила Оксана Пушкарьова.

За її словами, треба навчитися жити з цією хворобою, а також дбати про старших людей, які важко переживають коронавірусні пневмонії. Тому важливо зберігати ті обмежувальні заходи, які дозволяють цю категорію вберегти.

«Маємо вберегти старших, щоб їм вистачило місця в стаціонарі, щоби вони за можливості не захворіли. Особливо у транспорті. Вірус передається, якщо є менше одного метра відстані.

Ми шукаємо моменти, що уряд не так працює чи влада. Недоліки завжди є, але ситуація залежить не від наказів, а від нашої поведінки, від соціальної відповідальності», – підсумувала Оксана Пушкарьова.

Христина Гоголь

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 

Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто»  це медіа, якому справді можна довіряти.

Якщо Вам подобається те, що ми робимо  долучайтеся до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!

Що отримають члени спільноти Tvoemisto.tv:

  • ексклюзивні e-mail розсилки

  • доступ на спеціальні закриті події для Спільноти

  • можливість голосувати за теми матеріалів та публічних дискусій, які планує редакція

  • можливість стати експертом «Твого Міста»

  • ексклюзивне друковане видання з доставкою додому/в офіс (щодвамісяці)

  • у майбутньому – знижки у мережі партнерів «Твого Міста».

Підтримати Tvoemisto.tv можна за посиланням. 

 


Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!