фото: Theguadian.com

фото: Theguadian.com

Краса математики. Як гімназія у Львові вчить дітей аналітичного мислення

13964 0
Навіть у гімназії з поглибленим вивченням математики бракує годин для вивчення цієї точної науки.

2020-2021 навчальний рік проголосили в Україні роком математики: у МОН для цього передбачили ряд активностей, а міністриня освіти й науки Ганна Новосад під час робочого візиту до Львова розповіла, що у планах – збільшити кількість годин математики у середній школі. Водночас із 2021 року ЗНО з математики стане обов’язковим для всіх, хто здобуває повну загальну середню освіту.

Tvoemisto.tv  розпитало у директорки та вчителів львівської гімназії з поглибленим вивченням математики «Євшан», наскільки доцільно робити обов’язковим ЗНО з математики, навіщо учням середньої школи вчити логіку та як в гімназії готують дітей до навчання в університетах та життя.

Проблема освітніх програм

У загальноосвітній школі, розповідає директорка Божена Назар, згідно з Типовою освітньою програмою, є чотири години математики на тиждень. У «Євшані» для 5-6 класів додають ще одну для підсилення – це годину логіки.

«Результати міжнародної програми з оцінювання освітніх досягнень PISA показали, що учні не можуть на практиці застосувати базові знання. Одна година логіки якраз дозволяє розвинути навики нестандартного мислення і тим самим підсилює застосування знань із математики в життєвих обставинах», – розповідає вона.

Читайте також: Інтелект та вільнодумство. Як працює Львівський фізмат-ліцей

Директорка каже, що проблема освітньої програми в тому, що вчать лише відтворювати знання, часу в школі вистачає тільки на це. А треба вчити креативно, критично та творчо мислити. Так математика розширить горизонти свого прикладного застосування.

У сьомому класі учні мають п’ять годин математики, три алгебри і дві геометрії. У восьмому, де викладає Божена Володимирівна, – чотири алгебри та дві геометрії. І цього, за її словами, недостатньо. Лише у старшій школі, де відбуваєтся профільне вивчення математики, – дев’ять годин. Водночас, усі класи мають поділ на групи, а це додаткова освітня послуга, яку ініціювали батьки. Також старшокласники вчаться за форматом лекцій і практичних: конспектують, виділяють головне і виконують завдання. Така система готує їх до методики навчання у вишах.

«Нам бракує часу для найскладнішого рівня – олімпіадного, творчого. Але, якщо нам замало годин, то що вже казати про загальноосвітні школи…», – додає Божена Володимирівна.

Вчити, поки не зрозуміє кожен

Є діти, яким потрібно більше часу на засвоєння матеріалу, і це нормально, продовжує директорка «Євшану». У початковій школі, приміром, варто додати хоча б одну годину, бо там формується база – вчать рахувати відсотки, робити дії з числами з різними знаками та обчислювати з дробами, переводити одиниці вимірювання тощо.

«Як вчать в школах країн Балтії, зокрема в Естонії – доти, доки не зрозуміють всі. Там вже дослідили час, який їм потрібен, щоби базові знання отримала кожна дитина», – розповідає вона.

Читайте також: «Менше університетів». Найважливіше про реформу вищої освіти

Без цього нікуди. Усе починається із першого класу, якщо дитина не засвоїла інформації там, у другому не закріпила, у третьому не повторила, то в четвертому їй вже буде складно.

«У математиці все взаємопов’язано, треба мати фундаментальні знання і навчатися далі. А програма зараз настільки насичена, що майже щоуроку маємо нову тему. Дитина має сприймати все швидко і виконувати багато домашніх завдань», – додає керівниця.

Вона зазначає, що діти, які приходять навчатися в гімназію «Євшан», уже мають базу знань і їм треба менше часу на засвоєння. Діти складають тести з математики і української мови. Із конкурсу, де близько 200 людей, вступає приблизно шістдесят.

Краса математики в іншому

Гімназія вже кілька років входить в ТОП-50 найкращих шкіл в Україні за результатами ЗНО. Божена Володимирівна пояснює, що один із визначальних факторів успіху, – поділ на групи при вивченні української мови, англійської, математики, де учні конкурують між собою і таким чином вдосконалюються, та вчителям - фанатам своєї справи.

«У нас добра матеріально-технічна база. Приміром, минулого року учениця гімназії здобула перше місце з математики на Всеукраїнській інтернет-олімпіаді. За це школа з міського та обласного бюджетів отримала 800 тисяч гривень, на які придбала 5 мультибордів. Ноутбуки, принтери, сканери, що у нас є, – це теж в значній мірі заслуга наших дітей», – зазначає директорка.

Вчителька математики Олеся Володимирівна каже, що прийшла працювати, коли в школі був лише один проєктор, який треба було постійно переносити з класу в клас. А про таке чудо техніки, як iPad, навіть мови не було.

«Я вже тоді так собі подумала: було б добре, щоб вчитель сидів позаду, а велика дошка, як-от зараз мультиборд, – попереду, щоби діти писали десь в себе і це було видно одразу на дошці. Та я навіть не уявляла, що таке реально (сміється)», – каже вона.

Програми, які є на шкільному мультиборді, вчителька має і на домашньому комп’ютері. Зізнається, що вивчала її сама, користувалася лише інструкцією.

Читайте також: Викладачі-інноватори. Історії двох професорів, які по-новому вчать студентів

«Я настільки боялася спочатку, коли нам дали борд і запропонували з ним працювати, бо, розумієте, нова технологія… Але тепер через те, що багато матеріалу можна підготувати вдома, набагато більше часу є для роботи з дітьми на уроці. Під час тестів, наприклад, можна дати завдання і відразу бачити результати, тобто ми встигаємо і перевірити завдання, і проаналізувати. Шкода тільки, що підручники потрохи відходять. Все-таки книга така тепла, коли сторінки перегортаєш. А гаджети – холодні…», – додає Олеся Володимирівна.

Обов’язкове ЗНО з математики, вважає вчителька - це не надто добра ініціатива. За її словами, краса цієї дисципліни в іншому - розвивати аналітичне і критичне мислення. 

«Навчальний рік математики, обов’язкове ЗНО із 2021 року – це не основний напрям, на який має бути спрямоване вивчення цієї дисципліни. Так ми будемо думати лише про те, як скласти тести, а краса математики в іншому», – наголошує Олеся Володимирівна.

Найважливіше – навчити працювати в нестандартних ситуаціях

Ольга Ігорівна прийшла викладати математику в гімназію півтори роки тому. До цього вона закінчила механіко-математичний факультет ЛНУ ім. Івана Франка і довго шукала роботу, бо хотіла все ж працювати за фахом.

Вона каже, що не обмежується стандартним форматом роботи, і, окрім мультибордів та онлайн-програм для навчання, шукає цікаві техніки, навіть складає з учнями пісні для кращого засвоєння матеріалу.

Марія Павлівна є найдосвідченішою вчителькою математики в гімназії. Зізнається, що раніше методика викладання була дещо інша – прочитав матеріал, опитав учнів, отримав результат.

«Тоді сили спрямовували на те, аби відпрацювати уроки, а зараз – щоб діти навчилися і вміли потім виконувати логічні завдання. Так, життя ми їх тут не навчимо, але працювати в нестандартних ситуаціях – можемо», – каже Марія Палівна.

Ольга Коваль

Фото Вікторії Андрєєвої

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Освіта 3.0

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!