Фото: Перший

Фото: Перший

ПЛР-проблема або Чи потрібний цей тест для виїзду за кордон

69960 0
На довідках із ПЛР-тестами можуть спекулювати шахраї, намагаючись обдурити людей, які виїжджають на заробітки чи відпочинок.

Попри карантин та коронавірус у світі, львів’яни не припиняють їхати за кордон на роботу та на відпочинок біля моря. Черги – як під візовими центрами, так і в пунктах перетину кордону. Tvoеmisto.tv дізнавалось, чи не змінився перелік документів для виїзду закордон, у яких країнах потрібно проходити 14-денну обсервацію та чи вимагають при перетині кордону довідку про результат ПЛР-тесту на коронавірус. 

Польща: в’їзд без ПЛР-довідки, але 14-денна обсервація

На сайті Посольства України в Польщі йдеться про те, що серед особливостей перетину кордону та подальшого перебування там в період пандемії, громадяни України «не мають обов’язку представляти будь-яку документацію щодо поточного стану здоров’я та піддаються лише контролю температури тіла».

Однак вони повинні вказати актуальний номер телефону і адресу на території Польщі, за якою вони зобов’язуються відбувати 14-денну самоізоляцію. Цю інформації вносять до бази даних та передають відповідним службам.

Читайте також: Кого шукають роботодавці на ринку праці. Найпопулярніші професії

Рекрутерка Львівської консалтингової групи Оксана Абраменко, яка займається працевлаштуванням українців у Польщі, теж каже, довідка про негативний результат тесту для виїзду у цю країну не потрібна. Натомість обов’язковою є двотижнева обсервація для всіх іноземців, окрім тих, що приїжджають на роботу в галузі сільського господарства.

«Звісно, ці правила можуть регулюватися в кожному районі або різними роботодавцями, але обійти карантин нікому не вдасться. Зокрема, серед наших останніх запитів на роботу є вакансії пакувальника м’ясної продукції, різноробочого, працівника складу тощо і всюди зазначено, що потрібна обсервація».

А от навпроти збирача полуниці такої позначки нема. Це пояснюють так, що робота відбувається на відкритому просторі та є менший контакт.

У приватній польській агенції, яка шукає працівників за кордоном, зокрема в Україні, теж підтверджують для людей, які будуть працювати в полі чи в саду, відбувати обсервацію не потрібно.

Читайте також: Ми прийняли рішення припинити думати так, як завжди

На практиці ж буває по-різному. За словами дружини заробітчанина, що їздить до Польщі, Анни, навіть, коли чоловік зробив ПЛР-тест, вже перебуваючи за кордоном, і мав негативний результат – це не звільнило його від 14-денної обсервації.

Оксана Абраменко додає, що рекрутингова агенція у Польщі також моніторила офіційні документи на предмет того, чи потрібно від іноземців вимагати ще довідки-результату стосовно коронавірусу. Наразі відповіді на це не отримала, агенція також надіслала листа до Прикордонної служби Польщі, аби з’ясувати питання.

«Колеги з цієї агенції про такі довідки чули, але офіційного підтвердження тому нема. І всі люди, які їдуть зараз за кордон, мають лише стандартний пакет документів (паспорт, страховка, запрошення тощо), і питань у роботодавців не виникає», – додає вона.

Як пояснив у коментарі Tvoemisto.tv працівник однієї з приватних агенцій, що допомагає українським заробітчанам з оформленням документів, страховкою для роботи у Польщі, ні на кордоні, ні польські роботодавці ПЛР-довідки не вимагають. На його думку, на цьому можуть спекулювати шахраї, намагаючись обдурити людей, які виїжджають на заробітки.

Чехія: ПЛР-довідка за 4 дні до вїзду

Щодо Чехії, то така довідка із негативним результатом тесту, зроблена максимум за чотири дні до виїзду, дозволяє уникнути 14-денної обсервації та приступити до роботи.

Читайте також: Втрати і шанси. Чи залишиться Львів туристичним містом

Відповідна норма міститься у постанові уряду Чехії про закінчення надзвичайного стану в країні від 17 травня. Тобто при в’їзді до Чехії іноземці, зокрема й українці, повинні мати довідку-результат про негативний тест на коронавірусну хворобу, видану не довше, як за чотири дні перед поїздкою. У довідці повинна бути вказана інформація про медичний заклад, який провів тестування, що в разі потреби дає можливість перевірити чи уточнити зазначені в довідці дані. Іноземці з такою довідкою звільняються від карантину.

Туристична Чорногорія: ПЛР-тест за 48 годин до вїзду

Як розповідає співвласниця туристичної агенції TAStour Оксана Мельник, туристичний оператор має повідомити своїм клієнтам-туристам про необхідність мати з собою, як у випадку з Чорногорією чи Чехією, довідку про негативний результат тесту на коронавірус.

«Узагалі серед таких відпочинкових країн, як Туреччина, Єгипет, Греція, які вже анонсують вильоти з початку липня, лише Чорногорія – країна морського відпочинку, вимагає ПЛР-тест, зроблений щонайдовше за 48 годин до поїздки», – каже вона.

Однак, зважаючи на альтернативні варіанти для морського відпочинку, де не вимагають довідку з результатом тесту, туристи, за словами Оксани Мельник, не вважають за потрібне бронювати Чорногорію. На її думку, країна сама може скасувати таке положення, оскільки це дуже суттєво відіб’ється на її туристичних потоках.

«Клієнти, які справді цікавилися різними напрямками відпочинку, радше не розглядатимуть варіант із обов’язковим тестом на коронавірус, аніж купуватимуть довідки-підробки. Думаю, що туристи будуть старатися оминати такі країни для свого відпочинку. Приміром, альтернативою тієї ж Чорногорії є Хорватія, яка має подібний формат відпочинку», – наголошує вона.

Додамо, окрім Чорногорії, довідку з ПЛР-тестом вимагає Грузія. Хорватія, Єгипет і Туреччина впускають українських туристів без неї.

МЗС України також запустило інтерактивну карту з інформацією про дозволи та обмеження в'їзду до країн під час пандемії коронавірусу. Карта має два розділи. Зокрема, йдеться про правила транзитного проїзду та правила в'їзду за кордон для громадян України. На карті різними кольорами показали, чи є обмеження для українців на перетин кордонів.  Дані на мапі регулярно оновлюватимуть посольства України в різних країнах.
 

Хто може зробити ПЛР-тести за 48 годин

Якщо комусь таки потрібно буде зробити ПЛР-тест, то за даними TAStour, із приватних лабораторій медичний центр Святої Параскеви й «Медіс» можуть зробити тести вартістю орієнтовно 1500-1800 грн. Зокрема, перший якраз видасть результат протягом двох діб, як цього вимагає Чорногорія.

За 1 500 грн ПЛР-тест готові зробити і у лабораторії «Унілаб».

Здати ж тест у державній лабораторії можна за скеруванням сімейного лікаря. Про це розповідає лікарка Людмила Мацко-Звір. Зокрема, у випадку виїзду за кордон людина може звернутися до сімейного лікаря, який дає скерування на ПЛР з відміткою про майбутній перетин кордону. На основі даних аналізу лікар видає довідку. Однак термін отримання результату у цьому випадку може дуже і дуже розтягнутися.


Ольга Коваль

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто»  це медіа, якому справді можна довіряти.

Якщо Вам подобається те, що ми робимо  долучайтеся до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!

Що отримають члени спільноти Tvoemisto.tv:

  • ексклюзивні e-mail розсилки
  • доступ на спеціальні закриті події для Спільноти
  • можливість голосувати за теми матеріалів та публічних дискусій, які планує редакція
  • можливість стати експертом «Твого Міста»
  • ексклюзивне друковане видання з доставкою додому/в офіс (щодвамісяці)
  • у майбутньому – знижки у мережі партнерів «Твого Міста».

 

Підтримати Tvoemisto.tv можна за посиланням. 

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!